ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ... "ΑΪΝΣΤΑΙΝ" ΕΤΩΝ 24!

Στο Εργαστήριο και Τομέα Μηχανικής του Γενικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα συνεχίσει την έρευνα της για τα επόμενα 5 χρόνια, με επιχορήγηση ύψους 1,13 εκατ. ευρώ, η μόλις 24 ετών Κατερίνα Αϋφαντή. Είναι η νεότερη σε ηλικία ερευνήτρια στον κόσμο, η οποία πέτυχε, στον πρώτο διαγωνισμό επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC), να χρηματοδοτηθεί για την έρευνα της με θέμα: «Διερευνώντας τη Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα: θεωρεία/πείραμα και προσομοιώσεις/εφαρμογές».

Σκοπός της για τα επόμενα χρόνια είναι να μελετήσει στο Α.Π.Θ, τη μετάβαση από τη μικρο-κλίμακα στη νανο-κλίμακα εμπλουτίζοντας με έννοιες από στοχαστική ανάλυση και μοριακή δυναμική το μοντέλο της μηχανικής του συνεχούς με τη θεωρία της για διεπιφάνειες που ανέπτυξε στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και επιβεβαίωσε με Νανοδιείσδυση στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας.

Η Κατερίνα Αϋφαντή έγινε δεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ σε ηλικία 16 ετών (το Δημοτικό και Γυμνάσιο παρακολούθησε στη Ν. Κρήνη της Θεσσαλονίκης και στο Χότον του Μίτσιγκαν) και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της σε τρία έτη.

Στη συνέχεια, με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία και το 2005, σε ηλικία μόλις 21 ετών, είχε ήδη τελειώσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία, όπου διακρίθηκε ως η νεότερη επιστήμονας που έχει λάβει PhD στη χώρα αυτή.

Έχει ήδη συνεργαστεί και δημοσιεύσει από κοινού με παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες όπως ο καθηγητής John Willis από το Κέιμπριτζ, ο καθηγητής Jeff De Hosson από το Γκρόνινγκεν, ο καθηγητής John Dempsey από την Νέα Υόρκη, ο καθηγητής Alexey Romanov από την Αγία Πετρούπολη, ο καθηγητής Alfonso Ngan από το Χόγκ Κογκ, αλλά και με συνεργάτες της στο Μίτσιγκαν και τη Θεσσαλονίκη όπως ο καθηγητής Steve Hackney και ο λέκτορας του Α.Π.Θ. Αβραάμ Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης του ERC «είναι προικισμένη με μοναδικά προσωπικά χαρακτηριστικά άξια επισήμανσης που την καθιστούν εξαιρετικά ενεργητική και επινοητική, αισιόδοξη και φιλόδοξη, δηλ. τα ακριβή γνωρίσματα ενός νέου υποσχόμενου αστεριού ? Με άλλα λόγια έχει καταδείξει μία μεγάλη δυνατότητα να γίνει επιστήμονας παγκοσμίου διάκρισης».

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), όπου Πρόεδρος είναι ο Έλληνας Καθηγητής Φώτης Καφάτος, ιδρύθηκε το 2005 με προϋπολογισμό 7,5 δις ευρώ για επτά χρόνια και αποτελεί τμήμα του Ειδικού Προγράμματος «ΙΔΕΕΣ», του 7ου Προγράμματος Πλαισίου. Το ERC ιδρύθηκε για την αναβάθμιση και προαγωγή βασικής έρευνας στην Ευρώπη.

Στον πρώτο διαγωνισμό (ERC Starting Grants) για νέους επιστήμονες από 2-9 έτη μετά το διδακτορικό τους επελέχθησαν 300 από 9167 αιτήσεις - 4 από την Ελλάδα: 1 από το Α.Π.Θ., 1 από το ΙΤΥ Πατρών, και 2 από το ΙΤΕ Κρήτης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc