Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας


Της Δωρας Αντωνιου

Τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ έθεσε με σαφήνεια από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία αποδεκτή λύση, στη βάση πραγματικά σύνθετης ονομασίας, εφαρμόσιμης erga omnes, η οποία πρέπει να έχει την επικύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατήγγειλε την αδιαλλαξία των Σκοπίων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, αν δεν βρεθεί λύση, θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά επιχείρησε να προκαταλάβει τις έντονες πιέσεις που αναμένονται από αμερικανικής πλευράς για λύση την τελευταία στιγμή, μεσούσης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις παρεμβάσεις τους για επίλυση του θέματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Χθες, από την Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Ελληνίδα ομόλογό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκεται στο Μπρντο της Σλοβενίας για το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και τον Σκοπιανό υπουργό κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, και παρότρυνε και τους δύο να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση προκλητικής δήλωσής της, στην οποία αναφέρει ότι «είναι κρίμα η αρχαιότητα να μπει εμπόδιο σ’ ένα τόσο σημαντικό βήμα για τη Μακεδονία. Πιστεύω ότι η ένταξη Αλβανίας, Κροατίας και “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Στη δήλωση αυτή αντέδρασε έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Εξάλλου και ο πρόεδρος Μπους, σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι τα ονόματα Ανω ή Νέα Μακεδονία μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση να συνεχισθεί στο Βουκουρέστι, διαμηνύοντας ότι ο χρόνος που υπάρχει για να επιτευχθεί συμφωνία, λήγει την Τρίτη. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές εξελίξεις μέχρι τότε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ το βράδυ της Τετάρτης, θα ασκηθούν πιέσεις για εξεύρεση λύσης.

Στα Σκόπια, έπειτα από σύσκεψη των επικεφαλής των κομμάτων, δημοσιοποιήθηκε η κατ’ αρχήν αποδοχή της τελευταίας πρότασης Νίμιτς. Ο κ. Μιλοσόσκι τη χαρακτήρισε «τελική» και ανέφερε ότι έπειτα από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων κατατέθηκε μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για επίλυση του θέματος. Την οριστική απόφαση θα λάβει η Βουλή της γειτονικής χώρας τη Δευτέρα.

Ο κ. Μιλοσόσκι, πάντως, συνέχισε στην τακτική προκλήσεων και εξαπέλυσε (μέσω του Newsweek) επίθεση εναντίον της Ελλάδας, ανακινώντας θέμα μειονοτήτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα επικρατεί «λογική καθαρού έθνους - κράτους, ένα έθνος, μια θρησκεία, μια κουλτούρα, όλα ελληνικά. Δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη μεγάλης τουρκικής, μεγάλης αλβανικής και μικρής μακεδονικής μειονότητας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc