Επισκόπηση τύπου | 21.03.2008. DW


Η συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ αποφασιστικής σημασίας

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα στις καθολικές και προτεσταντικές χώρες και οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν. Οι ιστοσελίδες τους όμως φιλοξένησαν την συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, το Βέλγιο και το Κοσσυφοπέδιο.

«Ολόκληρη η Κύπρος, αλλά και η Τουρκία και η ΕΕ έχουν σήμερα στραμμένα τα βλέμματά τους με ιδιαίτερη προσοχή στην έδρα του εκπροσώπου των ΗΕ στη Λευκωσία, όπου συναντιούνται ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ» γράφει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «η σημερινή συνάντηση μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο για μέλλον των δύο λαών.» «Ο Χριστόφιας επιδιώκει μια ομοσπονδία με δύο κρατίδια. Ο προκάτοχός του στο αξίωμα του προέδρου Παπαδόπουλος ήθελε αντίθετα να παραχωρήσει στους Τουρκοκυπρίους του Βορρά μόνον δικαιώματα μειονότητας, όπως συνηθίζεται στην ΕΕ. Όμως ο Χριστόφιας δεν επιδιώκει μόνον την ένωση του νησιού, αλλά και την διασφάλιση της κυριαρχίας της Κύπρου. Η ρήση του ‘ο λαός της Κύπρου έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη μοίρα του’, δηλαδή κάθε εξωτερική παρέμβαση πρέπει να σταματήσει, σημαίνει συγκεκριμένα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τερματισμός του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων για την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία.»

Ορκίσθηκε χθες ο Ύβ Λατέρμ ως πρωθυπουργός του ΒελγίουBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ορκίσθηκε χθες ο Ύβ Λατέρμ ως πρωθυπουργός του Βελγίου«Το Βέλγιο υφίσταται ως δυαδικό κράτος εδώ και 178 χρόνια. Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των τότε ευρωπαϊκών συμφερόντων μετά την κατάρρευση της ναπολεόντειας επικυριαρχίας στην Ευρώπη, όταν οι νικήτριες δυνάμεις ήθελαν να αποκλείσουν μια νέα γαλλική υπεροχή στην Ευρώπη» σημειώνει στην ιστοσελίδα της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung με αφορμή την ορκωμοσία της νέας βελγικής κυβέρνησης εννέα μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών: «το Βέλγιο είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο καταδικασμένο να μην αποτύχει. Μπορεί οι πολιτικοί θεσμοί του να είναι ελλιπείς και οι ελπίδες του για απάλειψη των γλωσσικών-εθνικών αντιθέσεων να είναι προς το παρόν φρούδες, αλλά οι Βρυξέλλες, που είναι περισσότερο ευρωπαϊκές και λιγότερο βελγικές, θα παίζουν πάντα ρυθμιστικό ρόλο και θα πιέζουν στη διατήρηση της κυριαρχίας και της ακεραιτότητας του Βελγίου.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Η πρώτη βοήθεια που απέστειλαν οι ΗΠΑ στο νεοσυσταθέν κράτος του Κοσσυφοπεδίου είναι όπλα» γράφει στην ιστοσελίδα της η αυστριακή Die Presse και επισημαίνει: «Το πρώτο που θέλουν να πράξουν οι ΗΠΑ έναντι του πάμπτωχου Κοσσυφοπεδίου είναι να το εφοδιάσουν με όπλα, τα οποία είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου του Λευκού Οίκου ‘αμυντικό υλικό’ με στόχο ‘την ενίσχυση της ασφάλειας των ΗΠΑ και της παγκόσμιας ειρήνης’.» «Τις εκτιμήσεις των Σέρβων που μιλούν για επικίνδυνα σχέδια και για προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ ειδικοί θεωρούν ως υπερβολικές, διότι μπορεί οι ΗΠΑ να ενδιαφέρονται για την σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έτσι και στο Κοσσυφοπέδιο οι Αμερικανοί αφήνουν τους Ευρωπαίους να παίξουν τον πρώτο ρόλο.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»