FINANCIAL TIMES

Μια καινούργια αρχή;

Η ιστορία των γαλλοβρετανικών σχέσεων χαρακτηρίζεται κάθε φορά από νέες αφετηρίες, αλλά κάθε φορά επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης. Οι εκάστοτε πολιτικοί ηγέτες ένθεν και ένθεν της Μάγχης δεσμεύονται ότι θα ενταφιάσουν τις υποψίες που έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν, μέχρις ότου ένα καινούργιο γεγονός να αναδυθεί στην επιφάνεια και να τινάξει στον αέρα τα πάντα. Ετσι, οι δύο χώρες γίνονται ξανά εχθροί. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο έλεγχος των μεταναστών, η υπόθεση των τρελών αγελάδων, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τελευταία ο πόλεμος στο Ιράκ έχουν οδηγήσει στη δημιουργία εκρηκτικού κλίματος. Αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο «να αναβαθμίσουμε την εγκάρδια συνεννόηση σε φιλική συνεννόηση» έγινε δεκτό με ενδιαφέρον. Στο κάτω κάτω και οι δύο χώρες μπορούν να επωφεληθούν από μια καλή συνεργασία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει με πολύ θετικά λόγια για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Επιδίωξή του είναι να κάνει το ίδιο και στη Γαλλία. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα μπορούσε πολλά να διδαχτεί από τον αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών στη Γαλλία, κυρίως στον τομέα του συστήματος υγείας και των μεταφορών.

AEVE ZURCHER ZEITUNG

Στην κόψη του ξυραφιού

Ούτε το Πεκίνο, αλλά ούτε και ο Δαλάι Λάμα μπορούν πλέον να κάνουν πίσω μετά τις τελευταίες ταραχές στο Θιβέτ. Πρώτον οι εκκλήσεις του Δαλάι Λάμα για ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν εισακούσθηκαν και δεύτερον ενδέχεται το Πεκίνο με τις γιγαντιαίες στρατιές αστυνομικών και στρατιωτών που διαθέτει να επιβάλλει όντως σιγή νεκροταφείου. Ομως στα μετόπισθεν θα φουσκώνει πάλι το ποτάμι και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν πάλι ταραχές. Το Πεκίνο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να δρομολογηθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Θιβέτ πρέπει να δράσει τώρα. Η συμμετοχή νεαρών Θιβετιανών στις ταραχές επιβεβαιώνει ότι η νέα γενιά, που απολαμβάνει περισσότερα από ό,τι η προηγούμενη, λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, δεν αποδέχεται να ξεπουληθεί άνευ όρων στην επικυριαρχία των Χαν, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να ακολουθεί τον δρόμο της αποφυγής βίας, που ακολουθεί ο Δαλάι Λάμα. Το Πεκίνο πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιρροή του Δαλάι Λάμα επικαλύπτεται με σκουριά. Εάν πεθάνει ο σημερινός Δαλάι Λάμα, που είναι υπέρ της ειρηνικής διαμαρτυρίας και επιζητά τις διαπραγματεύσεις, ο αποπροσανατολισμός της θιβετιανής κοινότητας θα λειτουργήσει ως μπούμεραγκ για την Κίνα.

THE MOSCOW TIMES

Ευσεβείς πόθοι

Η νέα κυβέρνηση της Ρωσίας με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πρόεδρο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμένει στο πηδάλιο ως πρωθυπουργός, ίσως εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, συγκριτικά με το παρελθόν. Αλλά οι προσδοκίες για φιλελευθεροποίηση που η ρητορική του Μεντβέντεφ έχει αφήσει να διεισδύσει σε ορισμένους κύκλους δεν είναι παρά ευσεβείς πόθοι. Η εκστρατεία του Μεντβέντεφ ήταν μια επίδειξη προσκόλλησης στις δημοκρατικές αρχές. Και η ρητορική του πέρασε ως ένα δείγμα αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Πούτιν αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι, να υπάρχει ελευθερία του λόγου και γενικά να λειτουργεί η δημοκρατία. Ομως προς το τέλος της προεδρίας του, το χάσμα ανάμεσα στην επίσημη ρητορική και την πραγματικότητα άγγιξε τις παλιές σοβιετικές επιδόσεις. Αν και ο Μεντβέντεφ έχει προβεί σε αξιόλογες δηλώσεις, ο λόγος του περιέχει γενικότητες. Ο Μεντβέντεφ δεν είναι σε θέση να προκαλέσει το σύστημα ή τον δημιουργό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλωστε μόλις την τελευταία εβδομάδα, ο Μεντβέντεφ μίλησε για τον εαυτό του και τον Πούτιν ως «ομάδα», ως «δίδυμο».

LE MONDE

Πακιστάν και ΗΠΑ

«Ευελπιστούμε ότι στο Πακιστάν αρχίζει μια νέα εποχή», σημειώνει ο γαλλικός Τύπος μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Γκιλάνι από το κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο. Το ερώτημα είναι όμως πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον. Το πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να ασκήσουν αμέσως πιέσεις, δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ακολουθεί την οδό του διαλόγου. Το Πακιστάν, που χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως προπύργιο κατά της τρομοκρατίας, δέχεται τα πυρά μιας αντιφατικής αμερικανικής πολιτικής: τη ρητορική για προάσπιση της δημοκρατίας και τις ισχυρές πιέσεις εναντίον της ισλαμιστικής βίας. Τι θα προκύψει από αυτά θα το διαπιστώσουμε άμεσα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc