Ανατροπές εν όψει στον τραπεζικό κλάδο


Η αποκτηση του 5,7% του Τ.Τ. από την Eurobank EFG προαναγγέλλει αλλαγή συσχετισμών

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / jpapadogiannis@kathimerini.gr

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη θρυλούμενη συγκέντρωση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο; Η απόκτηση του 5,7% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Eurobank EFG θέτει σε κίνηση πολλά γρανάζια και μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα γενικευμένων εξελίξεων και ανατροπών στο τραπεζικό τοπίο. Οι επιτελείς της Eurobank, από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε η αγορά του πακέτου, σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι πρόκειται για καθαρά επενδυτική κίνηση, ωστόσο η δήλωση αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία: η εξαγορά του Τ.Τ. αποτελεί διακαή πόθο της Eurobank εδώ και χρόνια, από την εποχή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έμμεσα, μέσω ελεγχόμενων χαρτοφυλακίων, η συμμετοχή της Eurobank στο Τ.Τ. ήδη αγγίζει το 10%.

Εξελίξεις

Το βέβαιο είναι ότι οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες αφενός δεν θα επιτρέψουν στην Eurobank να πραγματοποιήσει έναν άνετο... περίπατο για την απόκτηση του Τ.Τ. και αφετέρου θα αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έσπευσε να σημειώσει ότι η πώληση του Τ.Τ. μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαγωνισμού και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΕΤΕ θα ήταν μεταξύ των διεκδικητών. Σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Τ.Τ. διαμορφώνεται κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ γεγονός που το καθιστά μικρή μπουκιά ακόμα και για τις εγχώριες τράπεζες. Το μέγα ζήτημα βέβαια είναι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 44% του Τ.Τ. που διαθέτει (34% άμεσα και 10% μέσω των ΕΛΤΑ). Ωστόσο, η απόκτηση του 5,7% των μετοχών του Τ.Τ. από την Eurobank, ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο να ελέγχει έμμεσα μεγαλύτερο ποσοστό, δίνουν ένα προβάδισμα στον όμιλο Λάτση: άλλωστε οι «ελεύθερες» μετοχές του Τ.Τ. στην αγορά αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου και τίποτα δεν εμποδίζει τη Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή της.

Δυναμικό «παρών» για την εξαγορά του Τ.Τ. θα έδιναν επίσης τόσο η Alpha Bank όσο και ο Ομιλος Πειραιώς και πιθανότατα και ο όμιλος Marfin, που εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Deutsche για τον ΟΤΕ θα βρεθεί με αυξημένη ρευστότητα. Η Marfiβρίσκεται σε περίοδο γενικότερων ανακατατάξεων και πολλοί περιμένουν σύντομα νέα πρωτοβουλία του ομίλου στον τραπεζικό κλάδο. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων οι επαφές Εθνικής - Πειραιώς που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες ή Εθνικής - Alpha (που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι) μπορεί να επανεξεταστούν από μηδενική βάση ενώ είναι πολύ πιθανό να επανεξεταστούν και παλαιότερες προσπάθειες, όπως η προσέγγιση της Τράπεζας Πειραιώς με την Τράπεζα Κύπρου.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Ασφαλώς η ενέργεια της Eurobank έχει ισχυρή επενδυτική λογική και μεταδίδει ένα μήνυμα αισιοδοξίας: οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Η εμπλοκή του Τ.Τ. στην υπόθεση των υψηλού ρίσκου «εναλλακτικών» επενδυτικών προϊόντων (CDO's) έχει οδηγήσει σε βίαια πτώση της τιμής της μετοχής του και είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο του 2007 οι απώλειες φτάνουν το 56%. Η μετοχή είχε υποχωρήσει κάτω από τα 10 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής (2006) στο Χ.Α. των 12,5 ευρώ και πολύ χαμηλότερα από την διάθεση του 20% των μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές τον περασμένο Ιούλιο προς 18,10 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank απέκτησε το πακέτο προς 10,5 ευρώ ανά μετοχή και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή του Τ.Τ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε άλμα άνω του 10% ξεπερνώντας τα 11 ευρώ. Με άλλα λόγια η Eurobank ακόμα και αν δεν καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του Τ.Τ., είναι βέβαιο ότι η αγορά του 5,7% θα τις επιφέρει σημαντικά κέρδη.

Γιατί όμως το Τ.Τ. προκάλεσε τέτοια κινητοποίηση δυνάμεων την προηγούμενη εβδομάδα; Η απάντηση είναι μονολεκτική: ρευστότητα. Η μεγάλη καταθετική δεξαμενή του Τ.Τ. είναι το σημείο που κάνει τη μεγάλη διαφορά για την τράπεζα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Οι καταθέσεις της τράπεζας ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις διαμορφώνονται σε 5,6 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 50% τη στιγμή που οι εμπορικές τράπεζες εμφανίζουν αντιστοιχούν δείκτες που κυμαίνονται μεταξύ 120% - 140%. Η ρευστότητα είναι η δύναμη έλξης του ενδιαφέροντος και όχι η θέση του Τ.Τ. στην αγορά η οποία πρακτικά είναι ασήμαντη.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»