POLITISMOS

Πολιτισμός | 13.03.2008

Άνοιξε τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας

Την Πέμπτη, 13.03.2008, άνοιξε τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας. Πρόκειται για μια έκθεση με δική της φυσιογνωμία, με στόχο τον αναγνώστη και τον λογοτέχνη.

Την Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας συνηθίζουν να την αποκαλούν ‘η Μικρή Αδελφή’ της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φραγκφούρτης. Ο χαρακτηρισμός ισχύει, εάν ρίξουμε το βάρος μόνον στους αριθμούς. Αλλά τα μεγέθη μεγάλος και μικρός σχετικοποιούνται, εάν θυμίσουμε ότι εδώ και 17 χρόνια η εαρινή έκθεση βιβλίου της Λειψίας συνεχώς διευρύνεται: 2.300 είναι φέτος οι εκθέτες από 36 διαφορετικές χώρες.

Η έκθεση της Λειψίας, όπως υποστηρίζει και ο διευθυντής της Όλιβερ Τσίλε, δεν είναι ‘ το παζάρι των ατζέντηδων του βιβλίου’, αλλά μια «γιορτή της λογοτεχνίας», μια έκθεση «με δική της, ευρωπαϊκή ακτινοβολία». Bildunterschrift:

Η έκθεση αυτή λοιπόν δίνει έμφαση στο κοινό, στους αναγνώστες και στους συγγραφείς και μάλιστα παίζει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, διότι «επικεντρώνεται στη λογοτεχνία των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών».

Να θυμίσουμε επίσης ότι η Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας είναι η αρχαιότερη του είδους στον κόσμο, εφ’ όσον οι απαρχές της φθάνουν μέχρι τον 17.αιώνα.

Η φυσιογνωμία και οι στόχοι της έκθεσης προωθούν εν τέλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο επίπεδο της λογοτεχνίας και του βιβλίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν και φέτος διάσημοι συγγραφείς, όπως ο Μάρτιν Βάλζερ, ο Κεν Φόλετ, ο Τόμας Μπρούσιγκ, η Αλίς Σβάρτσερ ή ο Φεριντούν Ζαίμογλου.

Τέλος στο φόρουμ ‘Μικρές Γλώσσες – Μεγάλες λογοτεχνίες’ συμμετέχει η Ελλάδα με τον Νίκο Δαββέτα και η Κύπρος με την Ευριδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Τριλλίδη.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»