Επισκόπηση τύπου | 26.03.2008

Η έννομη αξίωση για κρατική ονομασία και εθνική ταυτότητα

Η πολιτική της Κίνας έναντι του Θιβέτ, η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού στο Πακιστάν, αλλά και ένα νέο άρθρο του υπΕξ της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι στην Neue Zürcher Zeitung απασχολούν τη σημερινή μας επισκόπηση τύπου.

«Όσο περισσότερα βαλκανικά κράτη ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τόσο λιγότερο ΝΑΤΟ θα υπάρχει στα Βαλκάνια’ - η ένταξη της Μακεδονίας στη συμμαχία ως σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα στην περιοχή».

Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung άρθρο του Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στο άρθρο του ο υπΕξ της γειτονικής χώρας αναφέρεται διεξοδικά στις επιδόσεις της χώρας του στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Μακεδονία έχει περάσει τις εξετάσεις της» διότι «συνεισέφερε τοπικά και διεθνώς στην σταθερότητα μέσω του ΝΑΤΟ μετατρέποντας έτσι την εικόνα της από χώρα – εταίρο του ΝΑΤΟ, σε χώρα υποψήφια ένταξης στο ΝΑΤΟ.»

Τέλος με ενδιάμεσο τίτλο «Έννομη αξίωση για την κρατική της ονομασία» αναφέρεται στη διένεξη της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για την ονομασία υποστηρίζοντας ότι είναι ακατανόητη η θέση ενός παλαιότερου μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, που απειλεί με βέτο εξαιτίας της ονομασίας και καταλήγει: «το ΝΑΤΟ ως θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου και των δημοκρατικών αξιών στηρίζει το δικαίωμα και των μικρών κρατών για αυτοπροσδιορισμό. Αυτό το δικαίωμα εμπερικλείει και την έννομη αξίωση της Μακεδονίας για κρατική ονομασία και εθνική ταυτότητα.»

«Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί με βάσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν συμπεριλαμβάνεται όμως στις σχέσεις καλής γειτονίας η εθνική ταυτότητα του γείτονα που εκφράζεται και με την ονομασία;»

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ κατέστησε σαφές ότι στα Βαλκάνια υπάρχει ακόμη θέση, αλλά και πολιτική βούληση για ένα διευρυμένο ΝΑΤΟ και για μια διευρυμένη ΕΕ. Όσο περισσότερα βαλκανικά κράτη ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τόσο λιγότερο ΝΑΤΟ θα υπάρχει στα Βαλκάνια.» «Η Μακεδονία είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό το βήμα και αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία.»

Δαλάι Λάμα ο θρησκευτικός και κοσμικός αρχηγός του Θιβέτ Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δαλάι Λάμα ο θρησκευτικός και κοσμικός αρχηγός του Θιβέτ «Όχι μόνον το Πεκίνο, αλλά και ο Δαλάι Λάμα δεν μπορούν να κάνουν πίσω μετά τις τελευταίες ταραχές στο Θιβέτ» γράφει σήμερα η ίδια εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, σε ανάλυσή της για την κατάσταση στο Θιβέτ: «πρώτον οι εκκλήσεις του Δαλάι Λάμα για ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν εισακούσθηκαν, δεύτερον ενδέχεται το Πεκίνο με τις γιγαντιαίες στρατιές αστυνομικών και στρατιωτών που διαθέτει να επιβάλλει όντως σιγή νεκροταφείου. Όμως στα μετόπισθεν θα φουσκώνει πάλι το ποτάμι και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν πάλι ταραχές.

Το Πεκίνο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να δρομολογηθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Θιβέτ πρέπει να δράσει τώρα. Η συμμετοχή νεαρών Θιβετιανών στις ταραχές επιβεβαιώνει ότι η νέα γενιά, που απολαμβάνει περισσότερα από ό,τι η προηγούμενη, λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, δεν αποδέχεται να ξεπουληθεί άνευ όρων στην επικυριαρχία των Χαν, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να ακολουθεί τον δρόμο της μη βίας, που ακολουθεί ο Δαλάι Λάμα.

Το Πεκίνο πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιρροή του Δαλάι Λάμα επικαλύπτεται με σκουριά. Εάν πεθάνει ο σημερινός Δαλάι Λάμα, που είναι υπέρ της ειρηνικής διαμαρτυρίας και επιζητά τις διαπραγματεύσεις, ο αποπροσανατολισμός της θιβετιανής κοινότητας θα λειτουργήσει ως μπούμεραγκ για την Κίνα.»

Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ με τον νέο πρωθυπουργό ΓκιλάνιBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ με τον νέο πρωθυπουργό Γκιλάνι«Ευελπιστούμε ότι στο Πακιστάν αρχίζει μια νέα εποχή» σημειώνει τέλος η γαλλική εφημερίδα Le Monde μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Γκιλάνι από το κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο: «οι ΗΠΑ όμως θα ασκήσουν αμέσως πιέσεις γιατί η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ακολουθεί την οδό του διαλόγου. Το Πακιστάν, που ονομάστηκε από τις ΗΠΑ προπύργιο κατά της τρομοκρατίας, δέχεται τα πυρά μιας αντιφατικής αμερικανικής πολιτικής: την ρητορική για προάσπιση της δημοκρατίας και τις ισχυρές πιέσεις εναντίον της ισλαμιστικής βίας. Τι θα προκύψει από αυτά θα το διαπιστώσουμε άμεσα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Anonymous said…
Αναφέρομαι στο πρώτο σκέλος που αφορά την FYROM.Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων στην συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα τόνισε το δίκαιο της χώρας του για κρατική ονομασία και εθνική ταυτότητα ,αλλά ξέχασε να πει 1/ πως τα Σκόπια γεωγραφικά ήταν πάντα έξω από την αρχαία Μακεδονία 2/πως κατά τον πόλεμο βαφτίστηκαν παρανόμως από τον Τίτο προφανώς για την συνοχή των λαών της τότε Γιουγκοσλαβίας και στο όνειρο της καθόδου στο Αιγαίο.3/Δημιουργούμενοι όλα αυτά τα χρόνια έκλεψαν την ελληνική κληρονομιά διεκδικούντες Μακεδονική ταυτότητα που δεν υπήρξε. .4 /Διαδίδοντας Ανθελληνική προπαγάνδα και αλυτρωτισμό στα σχολεία τους εποφθαλμιούν επέκτάσεις.Αυτά τα λίγα τα κλεμμένα δεν είναι αρκετά για να τους φέρουν σε λογική πορεία σωστής λύσης του προβήματός τους?Ας διαβάσουν καλίτερα την Σλαβική ιστορία.
lornion said…
Αγαπητέ ανώνυμε σωστά τα όσα γράφεις στο σχόλιο σου.Αλλά θα πρέπει νομίζω να λάβουν υπ όψη τους οι γείτονές μας πως πάνε να γίνουν νεοδημιούργητο κράτος, μέσα στα πλάισια των κοινωνιών και την φιλοσοφία του συμβιβασμού που διαμορφώθηκε μετά τον μεγάλο πόλεμο, κι ,αναρωτιέμαι πως συμβιβάζεται η νοοτροπία τους με το πνεύμα που είναι εδραιωμένο στην διεθνή κοινότητα.Μπας κι'έχουν κάποιο μεγάλο προστάτη για δάσκαλο?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»