EΛΛΑΔΑ


Πέρασαν τα πρώτα 139 άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Η συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1-139) ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με 152 ψήφους υπέρ, και 122 κατά (ψήφισαν 264 βουλευτές).

Στο μεταξύ,η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος "είναι ασύμβατη με το κοινωνικό δίκαιο", τόνισε πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο.

Η κα Πετραλιά αναρωτήθηκε αν με την αναφορά τους αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τον κ. Ζαν Κλόντ Τρισέ να νομοθετήσει για τους υπαλλήλους της ΤτΕ: "Εάν υπηρετείτε τους ξένους τραπεζίτες, να το πείτε εδώ. Εμείς δεν θα το κάνουμε",είπε η κα Πετραλιά,υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσε, επίσης,ότι με την υποχρέωση της ΤτΕ να δίνει τα 23 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ το χρόνο, επί 15 χρόνια, δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης που επιβάλλεται από τη συνθήκη της ΕΕ αλλά και από το νόμο 2076 του 1992: Αυτό το ποσό θα το καταβάλλει στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ ως υπόχρεος εργοδότης,όπως και κάθε άλλη επιχείρηση,για την κάλυψη του κόστους που της αναλογεί,μετά την είσοδο του ταμείου αυτού στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Αυτό δεν συνιστά νομισματική χρηματοδότηση,είπε η κ. Πετραλιά.

Για το ίδιο θέμα,ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην ΕΚΤ,αλλά η γνώμη που επικρατεί είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρέωσης της ΤτΕ να καταβάλει το παραπάνω ποσό στο ΙΚΑ/ΤΕΑΜ δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.Πρόσθεσε επίσης ότι η ΤτΕ ήδη καλύπτει το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου του προσωπικού της και ότι το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες μισθοδοσίας για πέντε χρόνια του προσωπικού της Τράπεζας που θα διατεθεί στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Όσο για τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού "ουδόλως επηρεάζονται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου,επειδή διέπονται αποκλειστικά από τον κανονισμό λειτουργίας της Τράπεζας". Επίσης,με τις διατάξεις του νόμου οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ "διατηρούν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς".

Από την πλευρά του,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι έτσι εκτίθεται η χώρα,που "ετοιμάζεται να σκύψει το κεφάλι και να εισπράξει καρπαζιά".Η επιλογής σας,πρόσθεσε, είναι να βυθίσετε το ΙΚΑ και να στρέψετε τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση.

Παράλληλα,ο κ.Παπουτσής άσκησε κριτική στο δημοσιογραφικό κλάδο ότι η απεργία του αυτές τις ημέρες στέρησε από το λαό την ενημέρωση για τα τεκταινομένα στη Βουλή. "Σήμερα,χθες και προχθές, άθελά τους ελπίζω, πρόσφεραν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στην κυβέρνηση.Στέρησαν από το λαό τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι δίνουν τη μάχη και πως,αλλά και να ενημερωθεί για τις κρυφές πλευρές του νομοσχεδίου που θα τις βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν προέβλεψαν απεργιακά δελτία και έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές,παρά τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ",πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»