Το θέμα της ημέρας | 24.03.2008

«Το ταξίδι της αρμονίας»: η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκινάει σήμερα από την Αρχαία Ολυμπία για να καταλήξει στις 8 Αυγούστου στο Πεκίνο. Ένα ταξίδι που προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο μια και θα πρέπει να περάσει μέσω εδαφών του Θιβέτ.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο όλα ήταν πιο απλά. Τον περασμένο Απρίλιο γνωστοποιήθηκε η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα. 97.000 χλμ αναμένεται να διασχίσει και να περάσει μέσα από πέντε ηπείρους, δίνοντας το φως της σε όλο τον κόσμο. 97 ημέρες οι λαμπαδηδρόμοι θα τη μεταφέρουν μέσα στην Κίνα. Μια γιγαντιαία λαμπαδηδρομία όπως ανακοίνωνε ο Λι Γκι, από την Κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή:

«Το θέμα της λαμπαδηδρομίας είναι το ‘ταξίδι της αρμονίας’. Και το μήνυμα είναι να ξυπνήσει συναισθήματα και να μοιραστούμε όνειρα.»

Πιθανές ταραχές στο Θιβέτ Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Το ταξίδι της αρμονίας όμως θα μπορούσε διαταραχθεί από τις ταραχές στο Θιβέτ. Η εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση ανεβάζει εντωμεταξύ τον αριθμό των νεκρών στους 130. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της θιβετιανής κυβέρνησης Σαμντχόνγκ Ρινπόσε, από την έδρα του στην Νταραμσαλά, στη βόρεια Ινδία. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχουά, μετέδιδε χθες πως κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 18 αθώοι πολίτες και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους. Να υπενθυμίσουμε πως οι ταραχές ξεκίνησαν πριν από δυο εβδομάδες κατά την επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης των Θιβετιανών εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας τον Μάρτιο του 1959.

Να επιστρέψουμε όμως στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας. Και οι ίδιοι οι Κινέζοι πάντως υπολογίζουν πως θα γίνουν διαδηλώσεις όταν η Ολυμπιακή Φλόγα περάσει μέσα από διαφιλονικούμενες περιοχές. Ο Γιάνγκ Ξιάογιου, από την Κινεζική Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, λέει σχετικά:

«Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν συνάδουν με τις ολυμπιακές αξίες και τα πιστεύω του Ολυμπιακού Κινήματος»

Τον Μάιο αναμένεται η Ολυμπιακή Φλόγα να ξεκινήσει το ταξίδι μέσα από τις 31 κινεζικές επαρχίες, άρα και μέσα από το Θιβέτ. Οι Κινέζοι πάντως σε αυτή την περίπτωση διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα:

«Η κατάσταση στη Λάσα έχει εκτονωθεί και η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει κανονικά, όπως είχε σχεδιαστεί» λέει και πάλι ο Γιάνγκ Ξιάογιου.

Δυο φορές θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από το Θιβέτ. Στις αρχές Μάιου ορειβάτες θα την ανεβάσουν στην κορυφή του Έβερεστ. Μια συγκλονιστική στιγμή η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η δεύτερη φορά που θα περάσει από το Θιβέτ και μάλιστα από τη Λάσα, θα είναι τον Ιούνιο. Εάν πράγματι και τότε η Ολυμπιακή Φλόγα θα συνεχίσει το ‘ταξίδι της αρμονίας’ θα φανεί.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»