«Makedontsi»

Kύριε διευθυντά

Δεν είδα από καμιά πηγή, επίσημη ή δημοσιογραφική, να υπάρχει ανησυχία, ή έστω να επισημανθεί ο μέγας κίνδυνος, η τελική συμφωνία για το όνομα του κράτους των Σκοπίων να περιέχει έναν δούρειο ίππο, ο οποίος θα αχρηστεύσει το πλεονέκτημα οποιασδήποτε ονομασίας.

Πρόκειται για την ονομασία των κατοίκων και το επίθετο που θα αφορά ό,τι είναι σχετικό με το κράτος αυτό. Διότι η μεν ονομασία Nova ή Upper Makedonija ή οτιδήποτε άλλο θα αναφέρεται ελάχιστες φορές και μόνο στα επίσημα έγγραφα, αλλά εάν οι κάτοικοι αποκαλούνται με το αγγλόφωνο όνομα των κατοίκων της ιστορικής Μακεδονίας macedonians (αναγκαστικά διότι το Nova - macedonians θα ήτο γελοίο) και ως επίθετο χρησιμοποιείται το macedonian (π.χ. ο macedonian ευρωβουλευτής, πρέσβης, αθλητής κ.λπ. και ο, η, το macedonian στρατός, ομάδα, κρασί κ.λπ.), τότε διά της πλαγίας οδού στην καθημερινότητα και σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθούν να οικειοποιούνται και να ταυτίζονται με μια ονομασία με ιστορική αίγλη με την οποία δεν έχουν καμιά σχέση, γεγονός που αποτελεί την ουσία του προβλήματος του κράτους των Σκοπίων και της ονομασίας του.

Είναι, λοιπόν, ουσιώδες και απαραίτητο στη συμφωνία να υπάρχει κατά κατηγορηματικό τρόπο ο όρος ότι οι κάτοικοι θα αποκαλούνται με το πραγματικό τους όνομα makedontsi(s) και ότι θα χρησιμοποιείται ως επίθετο το σλαβικό πραγματικό τους επίθετο makedonski. Η αξίωση αυτή από μέρους της Ελλάδας είναι λογική, ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη, διότι δύσκολα οι makedontsi των Σκοπίων θα αρνηθούν να χαρακτηρίζονται με το πραγματικό τους όνομα και ακόμη πιο δύσκολα θα δικαιολογήσουν στη διεθνή κοινότητα την άρνησή τους.

Ελπίζω η ελληνική διπλωματία να αξιώσει σθεναρά και τα ΜΜΕ να υποστηρίξουν αυτήν την απαίτηση για να μην καταλήξει η υπόθεση της ονομασίας μια παρωδία διεκδικήσεων που θα εξέθετε τη σοβαρότητα του ελληνικού κράτους.

Μενελαος Μπατρινος / Καθηγητής Αθήνα

Comments

lornion said…
Διάλεξα αυτό το άρθρο για την προβολή του ,θεωρώντας το σημαντικό για την ονομασία των ΣΚΟΠΊΩΝ και την χρήση του όρου/Μakedontsi

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»