Επισκόπηση τύπου | 28.03.2008


Η αναχρονιστική στάση των Σκοπίων υποδαυλίζει τις εντάσεις

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη. Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία.

«Η αναχρονιστική στάση των Σκοπίων υποδαυλίζει τις εντάσεις - συνομιλία με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών» είναι ο τίτλος συνέντευξης που φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με την κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην πρώτη ερώτηση ποια είναι τα περιθώρια ενός συμβιβασμού ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα, η υπΕξ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού και διευκρίνισε: «ο όρος Μακεδονία δεν προσδιορίζει μόνον μια συγκεκριμένη χώρα. Χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, της οποίας το 51% ανήκει στην Ελλάδα, το 38% στην ΠΓΔΜ και το 9% στη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από μια και μοναδική χώρα δεν συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, και ότι έτσι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα γεωγραφικά δεδομένα.»

«Καλούμε επειγόντως τους φίλους μας στα Σκόπια να προχωρήσουμε από κοινού στην προ πολλού ληξιπρόθεσμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση μιας σύνθετης ονομασίας, που θα περιλαμβάνει τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία, αλλά και θα διαχωρίζει ευκρινώς την οριοθέτησή της από την υπόλοιπη γεωγραφική περιοχή.»

Στο ζήτημα κατά πόσον η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι στηρίζουν την ελληνική θέση τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Ξεκάθαρα. Η Ελλάδα ήταν πάντα αξιόπιστος και συνεπής θιασώτης της ευρωατλαντικής προοπτικής των γειτονικών της χωρών.»

«Τώρα θέλει να ενταχθεί μία χώρα, η οποία όμως δεν έχει προηγουμένως επιλύσει ένα υπάρχον ζήτημα, μέσω του οποίου υποσκάπτονται οι σχέσεις καλής γειτονίας και το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με κάποιο παλιό μέλος της συμμαχίας, που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ πάνω από μισό αιώνα.»

Στο θέμα των νέων προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς δήλωσε: «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και ανοιχτά.» «Η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει ήδη τα δύο τρίτα του δρόμου, και ευελπιστούμε ότι οι φίλοι από τα Σκόπια θα μας συναντήσουν κάπου. Οι αναφερθείσες ονομασίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση.»

Στην υπενθύμιση της εφημερίδας ότι ο υπΕξ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι παρατήρησε πως σύμφωνα με την ελληνική λογική θα πρέπει και το Βέλγιο να ζητήσει από το Λουξεμβούργο να αλλάξει το όνομά του, επειδή έχει ομώνυμη επαρχία, η υπΕξ απάντησε: «Υποστηρίζει το Λουξεμβούργο, ότι ένα μέρος της επικράτειάς του βρίσκεται υπό βελγική κατοχή; Περιέχουν τα σχολικά βιβλία του Λουξεμβούργου χάρτες μιας μεγάλης πατρίδας, τμήματα της οποίας ανήκουν στην γειτονική χώρα;»

«Οι απλοποιήσεις δεν μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική λύση για ένα υπαρκτό πρόβλημα.»

Τέλος σε ερώτηση της εφημερίδας πόση αλήθεια εμπεριέχουν καταγγελίες Ελλήνων πολιτικών ότι τα Σκόπια ασκούν αλυτρωτική πολιτική, η υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμφάνιση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Γκρουέφσκι σε μνημείο, στο οποίο βρίσκεται χάρτης της λεγόμενης μεγάλης Μακεδονίας και κατέληξε: «αυτού του είδους οι αναχρονιστικές ασκήσεις, για να εκφραστώ επιεικώς, υποδαυλίζουν τις εντάσεις και τη δυσπιστία στις διμερείς σχέσεις μας.»

«Δεν πρόκειται για νίκη ή ήττα, για δόξα ή ταπείνωση, αλλά για ένα συμβιβασμό προς όφελος και των δύο πλευρών.»

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στα ζητήματα που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»