Διαίρεση στις εθνικές «γραμμές»
Ντε φάκτο διχοτόμηση του Κοσόβου ζητά η Σερβία εννέα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς
Βέλγοι στρατιώτες της KFOR στα τοπικά δικαστήρια του ΟΗΕ στο σερβικό τομέα της Μιτρόβιτσα
Βελιγράδι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Με τη συμπλήρωση εννέα ετών από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία συμπίπτει η υποβολή σερβικής πρότασης προς τα Ηνωμένα Έθνη για ντε φάκτο διχοτόμηση του μονομερώς αποσχισθέντος Κοσσυφοπεδίου στις σερβικές και αλβανικές εθνικές «γραμμές».

Στην πρόταση, την οποία δημοσιεύουν τη Δευτέρα τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου, αναφέρεται ότι το Βελιγράδι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΟΗΕ στο Κόσοβο, αλλά υπογραμμίζεται ότι μόνοι οι Σέρβοι και όχι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να ελέγχουν την αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τα τελωνεία στο 15% της επικράτειας όπου οι Σέρβοι υπερτερούν πληθυσμιακά.

Οι Σέρβοι αστυνομικοί είναι υπόλογοι στις τοπικές σερβικές Αρχές και εργάζονται υπό την εντολή της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, αναφέρεται στο έγγραφο. Μέχρι στιγμής, η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών συνένωνε στους κόλπους της Σέρβους και Αλβανούς αξιωματικούς.

Κατ' ουσίαν το Βελιγράδι επιχειρεί να αναλάβει τον πολιτικό και διοικητικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, δηλώνει ότι με δεδομένη την «παράνομη» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, μόνο οι Σέρβοι, με τη βοήθεια της Σερβίας, μπορούν να εφαρμόσουν τις αρχές του ΟΗΕ.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό, δημιουργεί μία «λειτουργική διαίρεση» ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Λάρι Ρόσιν επιβεβαίωσε ότι η πρόταση έχει σταλεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αντίδραση δεν υπήρξε άμεσα από την αλβανική πλευρά.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις Σέρβων Κοσοβάρων με δυνάμεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στο σερβικό τομέα της Κοσόφσκα-Μιτρόβιτσα άφησαν πίσω τους έναν νεκρό αστυνομικό του ΟΗΕ και δεκάδες τραυματίες. Η πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ κατηγόρησε το Βελιγράδι για ενορχήστρωση των επεισοδίων με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο.

* Ο απερχόμενος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τη Δευτέρα τη ρωσική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παράσχει, εάν χρειαστεί, ανθρωπιστική βοήθεια στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο.

Εννέα χρόνια από τους βομβαρδισμούς

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία-Μαυροβούνιο). Οι βομβαρδισμοί άρχισαν το βράδυ της 24ης Μαρτίου του 1999 δίχως έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διήρκεσαν 78 ημέρες, μέχρι τη 10η Ιουνίου, όταν υπεγράφη η Συνθήκη του Κουμάνοβο που έθεσε το Κόσοβο υπό διεθνή κυριαρχία.

Προηγήθηκαν συνομιλίες στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, όπου η σερβική ηγεσία απέρριψε το στρατιωτικό σκέλος της πρότασης για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, εκτιμώντας ότι «θέτει υπό καθεστώς ΝΑΤΟϊκής κατοχής τη Γιουγκοσλαβία».

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.002 Σέρβοι στρατιώτες και αστυνομικοί και περίπου 2.500 άμαχοι πολίτες, από τους οποίους οι 89 ήταν παιδιά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.300 επιδρομές από αέρος και επλήγησαν 995 στόχοι, 1.150 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εκτόξευσαν 1.300 πυραύλους και πέταξαν 2.900 βόμβες.

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε 36.000 «βόμβες διασποράς» και έπληξε 112 στόχους με 15 τόνους βλήματα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το ραδιενεργό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε κυρίως εναντίον στόχων στο Κόσοβο. Οι υλικές ζημιές που υπέστη η Γιουγκοσλαβία ήταν τεράστιες.

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών καταστράφηκαν τα περισσότερα αεροδρόμια και τα στρατόπεδα της χώρας, όπως επίσης 54 γέφυρες, 148 κτίρια, δεκάδες εργοστάσια, τα διυλιστήρια στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1/3 του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ζημιές υπέστησαν 300 σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια, 176 μνημεία πολιτισμού από τα οποία τα 23 ήταν μεσαιωνικά μοναστήρια.

Όλοι οι αναμεταδότες της σερβικής ραδιοτηλεόρασης καταστράφηκαν μεταξύ αυτών και ο «Πύργος της τηλεόρασης» στο όρος Αβαλα. Την 23η Απριλίου βομβαρδίστηκε το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης (RTS) με αποτέλεσμα 16 εργαζόμενοι να σκοτωθούν και τέσσερις να τραυματιστούν. Στόχο αποτέλεσε επίσης η πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, όπου σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Κουμάνοβο και την ψήφιση της διακήρυξης 1244 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο σερβικός στρατός και η αστυνομία εγκατέλειψαν το Κόσοβο και στην περιοχή αναπτύχθηκαν 37.200 ξένοι στρατιώτες, από τους οποίους οι περισσότεροι προέρχονταν από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Από τον Ιούνιο του 1999, το Κόσοβο εγκατέλειψαν περίπου 200.000 Σέρβοι, ενώ σκοτώθηκαν ή θεωρούνται αγνοούμενοι 1.350 πολίτες σερβικής εθνότητας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με αφορμή την ένατη επέτειο από τους βομβαρδισμούς δήλωσε ότι «στόχος των βομβαρδισμών ήταν η δημιουργία του πρώτου ΝΑΤΟϊκού κράτους στον κόσμο».

Την ίδια ώρα στην Πρίστινα, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου χαρακτήριζε την 24η Μαρτίου ιστορικής σημασίας ημερομηνία, επισημαίνοντας ότι «με τους βομβαρδισμούς εκπληρώθηκε το όνειρο πολλών γενεών για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο Κόσοβο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»