Με αγωνία περιμένουν Αγκυρα και Βρυξέλλες τη σημερινή απόφαση των 11 συνταγματικών δικαστών της Τουρκίας, αναφορικά με το αίτημα του εισαγγελέα του Ανώτατου Εφετείου, Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, να μπει «λουκέτο» στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα και να τεθούν σε πενταετή «πολιτική απαγόρευση» ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο πρόεδρος Γκιουλ και 71 κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απόφαση για Ερντογάν - Γκιουλ

«Οι Βρυξέλλες θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν την ενταξιακή διαδικασία σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης των ευρωπαϊκών κριτηρίων για την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο επίτροπος Ολι Ρεν, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Παίρνοντας ανοιχτά θέση στη διαμάχη, ο Ρεν κάλεσε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να απαγορευτεί στους Τούρκους δικαστές να θέτουν εκτός νόμου δημοκρατικά κόμματα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, οι συνταγματικοί δικαστές προσανατολίζονται σε μια μεσοβέζικη απόφαση, που θα παρατείνει για μήνες την πολιτική αστάθεια. Θα επισημάνουν μεν ότι «το κλείσιμο κομμάτων δεν είναι συμβατό με τα δημοκρατικά συστήματα», αλλά δεν θα βάλουν την υπόθεση στο αρχείο και θα διατάξουν ανάκριση προκειμένου να «συμπληρωθεί ο ελλιπής φάκελος στοιχείων» του εισαγγελέα Γιαντσίνκαγια.

Ετσι η διαδικασία θα σέρνεται για μήνες με απολογίες, υπομνήματα και καταθέσεις, ώσπου το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει την τελική του ετυμηγορία. Για την απαγόρευση κομμάτων στην Τουρκία απαιτείται πλειοψηφία 7/4.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία. Κερδίσαμε το 47% του λαού και όλοι πρέπει να σεβαστούν τη θέλησή του», είπε με αποφασιστικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος Γκιουλ προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει ήδη «μείνει πολύ πίσω» και ευχήθηκε να πρυτανεύσει η «κοινή λογική».

Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά της κοινωνικής αναταραχής ρίχνει το νέο ασφαλιστικό -που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει μακροπρόθεσμα σύνταξη στα 65- όπως και το θρίλερ συλλήψεων για το σκάνδαλο της παρακρατικής «Εργκένεκον», η οποία φέρεται να σχεδίαζε πραξικόπημα και δολοφονία του πρωθυπουργού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»