Επισκόπηση τύπου | 19.09.2007
Ο γερμανικός τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα
Έμφαση στις δυσκολίες που θα συναντήσει ο Κ. Καραμανλής στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων...
«Παλιοί γνώριμοι στην Αθήνα» τιτλοφορείται άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκέρτ Χέλλερ. «2 ημέρες μετά τις εκλογές ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχημάτισε τη νέα του κυβέρνηση. Ο Καραμανλής αρχίζει τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με απαράλλαχτο σχεδόν κυβερνητικό σχήμα. Στα υπουργεία κλειδιά δεν υπήρξαν αλλαγές…»
«Ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας», συνεχίζει η εφημερίδα, «στον οποίο ασκήθηκε κριτική για ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης στην πρόσφατη καταστροφή των πυρκαγιών, δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στη νέα κυβέρνηση. Το χαρτοφυλάκιο αυτό ενσωματώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο συνεχίζει να προΐσταται ο Προκόπης Παυλόπουλος. Υφυπουργός γίνεται ο ναύαρχος εν αποστρατεία Παναγιώτης Χηνοφώτης ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη».
«Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Καραμανλή», καταλήγει ο κ. Χέλλερ, «υπέστη σημαντικές απώλειες στις εκλογές της Κυριακής και εξ αιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, όπως εκτιμούν αναλυτές. Στο νέο κοινοβούλιο διαθέτει μια οριακή πλειοψηφία με την οποία θα έχει δυσκολίες να περάσει τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε, όπως η εξυγίανση των συνταξιοδοτικών ταμείων».
«Το ελληνικό κράτος ισορροπεί σε λεπτό πάγο» είναι ο τίτλος της ανάλυσης στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η ελληνική οικονομία τρέχει σταθερά με ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% και το έλλειμμα υπολογίζεται φέτος στο 2,6%.
Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολο για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μετά τις εκλογές να περάσει την επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Ο Τέοντορ Σένεμπεκ της Deutsche Bank εκτιμά στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι ‘οι συνθήκες για δραστικές μεταρρυθμίσεις χειροτέρεψαν αισθητά’».
«Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και άφησε τα σημαντικότερα κυβερνητικά πόστα χωρίς αλλαγές. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι η μεταρρύθμιση του προβληματικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του εκπαιδευτικού συστήματος, για την οποία υπάρχουν έντονες αντιστάσεις από τα συνδικάτα και λαϊκά στρώματα.
Η Ελλάδα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων που ζουν στα όρια - λίγο πάνω, λίγο κάτω - της φτώχειας. Τα περίπου 170 συνταξιοδοτικά ταμεία υπολογίζεται ότι έχουν ένα έλλειμμα 120 έως 140 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο ΟΑΣΕ χαρακτηρίζει το συνταξιοδοτικό ως ωρολογιακή - δημοσιονομική βόμβα. Το 2050 η Ελλάδα θα διαθέτει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της για τις συντάξεις. Σήμερα δίνει το 10%. Το πρόβλημα είναι η πληθώρα των εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα στο όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες», καταλήγει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Comments