Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή


Tι γραφει ο ξενος Tυπος

TODAY'S ZAMAN

Η μανδήλα και το τουρκικό Σύνταγμα

Η υποβάθμιση της συνταγματικής αναθεώρησης στο επίπεδο του καβγά για τη μανδήλα είναι μια ακόμη προσπάθεια να παρεμποδιστεί ή και να σταματήσει το μεταρρυθμιστικό έργο. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Λεβέντ Κοκέρ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Γκαζί και μέλος της επιτροπής Οζμπουντούν, που ανέλαβε τη μελέτη και εκπόνηση του σχεδίου νέου Συντάγματος της Τουρκίας. «Πρέπει το κάλυμμα της κεφαλής να επιτραπεί στα πανεπιστήμια ή όχι; Οι απόψεις συγκλίνουν στο άρθρο 24 του ισχύοντος Συντάγματος, αλλά και του σχεδίου Συντάγματος. Συζητήσεις όμως επί της ουσίας δεν θα διεξαχθούν προτού αποφασίσει το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ποιο από τα δύο κείμενα θα επιλέξει ή κατά πόσον μια τρίτη, δική του επιλογή θα προσεγγίζει το κείμενο που συνέταξε η επιτροπή μας. Κατά τα φαινόμενα δεν θα υπάρξουν διαφορές. Εξ ου και η ανακίνηση του θέματος της μανδήλας είναι εκ του πονηρού. Κάποιοι ασκούν πιέσεις με αντικειμενικό σκοπό να μη γίνουν αλλαγές. Στην Τουρκία υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τη διατήρηση του status quo, που κρίνουν ότι το Σύνταγμα δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε βελτιώσεις. Ολα αυτά κατά τη γνώμη μου μπορούν να ορισθούν ως δολιοφθορά. Διότι έστω και αν το σχέδιο Συντάγματος δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στη δική μου ιδέα περί δημοκρατίας, είναι καλύτερο από το τωρινό. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να θεμελιωθεί στον φόβο».

DEUTSCHE WELLE

Υπόθεση επιτοκίων

Η είδηση για μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, στην οποία προχώρησε προχθές η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, δεν ξάφνιασε τους εμπειρογνώμονες. Εξάλλου η παρατεταμένη κρίση στον τομέα ακινήτων με την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας έκανε την απόφαση για άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής αναγκαίο βήμα. Εκείνο όμως που ξάφνιασε ήταν το ύψος της μείωσης, στο οποίο αποφάσισε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας στις ΗΠΑ και το οποίο έφτασε τη μισή ποσοστιαία μονάδα. Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι. Από τη μια έπρεπε να δώσει νέα ώθηση στη χρηματοπιστωτική αγορά, από την άλλη όμως δεν θα έπρεπε να κάνει υπερβολές, Οι ειδήσεις για περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στους οργανισμούς χορήγησης στεγαστικών δανείων και στον τομέα ακινήτων έκανε κάτι παραπάνω από ορατό τον κίνδυνο να περάσει αυτή η κρίση και το κατώφλι της αμερικανικής οικονομίας Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις γενικότερες επιπτώσεις αυτής της μείωσης. Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση του κυρίου Μπερνάνκι ισοδυναμεί με λεπτή χειρουργική τομή.

Γενικά πάντως οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι ο νέος άνεμος στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα ενισχύσει την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

FRANTFURTER ALLGEMEINE

Ζητούνται μεταρρυθμίσεις

Το ελληνικό κράτος ισορροπεί σε λεπτό πάγο. Η ελληνική οικονομία τρέχει σταθερά με ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% και το έλλειμμα υπολογίζεται φέτος στο 2,6%.

Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολο για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μετά τις εκλογές να περάσει την επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Ο Τέοντορ Σένεμπεκ της Deutsche Bank εκτιμά ότι οι συνθήκες για δραστικές μεταρρυθμίσεις χειροτέρεψαν αισθητά. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και άφησε τα σημαντικότερα κυβερνητικά πόστα χωρίς αλλαγές. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι η μεταρρύθμιση του προβληματικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του εκπαιδευτικού συστήματος, για την οποία υπάρχουν έντονες αντιστάσεις από τα συνδικάτα και λαϊκά στρώματα.

ARAB NEWS

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Ποιος θα ισχυριστεί ότι η Σαουδική Αραβία δεν προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των Αράβων και των μουσουλμάνων; Η συνάντηση στην Τζέντα, στην οποία προσήλθε η επίσημη κυβέρνηση της Σομαλίας και εκπρόσωποι των φυλών αποτελεί μια σαφή προσπάθεια του Ριάντ να φέρει την ειρήνη στις σπαρασσόμενες περιοχές της Αφρικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα. Η πιθανότητα μιας διαρκούς συμφωνίας ειρήνης που την επιθυμεί η πλειονότητα των Σομαλών είναι στα όρια του εφικτού, αλλά όπως και στο Ιράκ η εισβολή και η κατοχή δεν έφεραν ειρήνη, ούτε και σταθερότητα. Η βία αυξάνεται μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών της Αιθιοπίας.

Οπως και στο Ιράκ, η παρουσία μιας ξένης δύναμης είναι σοβαρή υπόθεση και απειλεί να ανατρέψει μια παραδοσιακή κυβέρνηση με λαϊκή στήριξη. Η χώρα είναι σε σταυροδρόμι. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα ή θα μπορούσε να υπάρξει διακανονισμός. Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Τζέντα θα δουλέψει μόνον αν οι ίδιοι οι Σομαλοί θέλουν να δουλέψει.

HAARETZ

Η έννοια του «διμερούς»

Η λέξη «διμερής» αναφέρθηκε εννέα φορές μέσα σε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον του Ντέιβιντ Γουέλς, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα Εγγύς Ανατολής. Εννέα φορές, εκ των οποίων οι οκτώ αναφέρονταν στις συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Πρόκειται για σαφή απάντηση -τουλάχιστον επίσημη απάντηση- προς όλους εκείνους που απορούσαν ποιος ήταν υπεύθυνος για την περαιτέρω συζήτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης: «διμερής διαδικασία που θα είναι παραγωγική», «θέλουμε μια εποικοδομητική αποτελεσματική διμερή διαδικασία», «να οραματιστούμε διμερείς διαπραγματεύσεις», «να ενισχύσουμε τις διμερείς συνομιλίες». Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις έφτασε χθες στη Μέση Ανατολή για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών, όχι όμως τον τελευταίο πριν από τη διάσκεψη. Κρίνοντας από τις δηλώσεις του υφισταμένου της, είναι αποφασισμένη να κάνει τον τροχό να γυρίσει. Από την ημέρα που ο πρόεδρος Μπους μίλησε για τη Μέση Ανατολή τις αρχές του καλοκαιριού, η φόρμουλα δεν είχε αλλάξει. Σε τελευταία ανάλυση τα πάντα εξαρτώνται από το «διμερής», δηλαδή από το τι επιδιώκουν Ολμερτ και Αμπού Μάζεν. Αν θέλουν, θα προχωρήσουν. Ο Μπους και η Ράις έχουν υποσχεθεί ότι θα τους στηρίξουν.

LE FIGARO

Ιραν: πιέζει ο χρόνος

Στην υπόθεση του Ιράν, ο χρόνος πιέζει. Η άρνηση της Τεχεράνης να αναστείλει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου της επέτρεψε να επιταχύνει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Είμαστε το πολύ τρία χρόνια μακριά από τη στιγμή που η ισλαμική δημοκρατία θα έχει στη διάθεσή της την ατομική βόμβα. Από τον Δεκέμβριο του 2006, οι κυρώσεις ελήφθησαν ύστερα από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Τα μέτρα έχουν κάποια αποτέλεσματα. Το Ιράν έχει απομονωθεί διεθνώς και οι εμπορικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να επιδρούν στην οικονομία του. Θα πρέπει να ελπίζει κανείς ότι οι κυρώσεις θα τελειώσουν με την αποδυνάμωση εκείνων που στο όνομα των μουλάδων βρίσκονται μονίμως σε θέση μάχης απέναντι στη Δύση και πιέζουν συνεχώς για την ολοκλήρωση του πυρηνικού φακέλου. Επομένως, οι πιέσεις θα πρέπει να είναι επί της ημερήσιας διάταξης.

Ωστόσο, σε επίπεδο ΟΗΕ, η υιοθέτηση ενός καινούργιου πακέτου κυρώσεων δεν είναι βέβαιον ότι θα προκύψει. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δεν δίστασε να δραματοποιήσει την κατάσταση, δηλώνοντας μάλιστα ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και το χειρότερο είναι ο πόλεμος, εφόσον βεβαίως η Τεχεράνη επιμένει να μην αναστέλει το πυρηνικό πρόγραμμά της.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc