Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

FINANCIAL TIMES

Ιράν, Ισραήλ και Αραβες

Η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ συζητά το πότε και όχι το εάν. Δηλαδή, πότε θα πραγματοποιηθεί επίθεση στο Ιράν κι όχι αν θα πραγματοποιηθεί. Στις 6 Σεπτεμβρίου, πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν στόχους της βόρειας Συρίας, τους οποίους και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν. Το περίεργο, ωστόσο, που σίγουρα χρειάζεται να αναλυθεί πολιτικά, είναι γιατί οι αραβικές χώρες απέφυγαν να καυτηριάσουν το γεγονός. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, με τη Γαλλία να συντάσσεται πλέον ανοιχτά με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να εξαναγκάσουν το Ιράν να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Τεχεράνη, ωστόσο, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να αποβεί προς όφελος των μουλάδων και του πυρηνικού προγράμματός τους. Στο εσωτερικό του Ιράν, ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ εμφανίζεται ευάλωτος απέναντι στη συμμαχία που αναδύεται ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και τους πραγματιστές του Ραφσανζανί. Ωστόσο, η συμμαχία αυτή υπονομεύεται εκ των έσω, μέσα από προδοσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα. Μια πολιτική για να αποδώσει καρπούς θα πρέπει να παρακάμψει τους Ιρανούς που συσπειρώνονται γύρω από τους σκληροπυρηνικούς.

THE NEW YORK TIMES

Σε αναζήτηση Κογκρέσου

Αν κάποιος Αμερικανός περιμένει από το Κογκρέσο –υπό δημοκρατική ηγεσία– να ηγηθεί μιας διαφορετικής στάσης στο Ιράκ, το μήνυμα της Γερουσίας είναι σαφές: «Δεν τρέχει τίποτα». Το ίδιο ισχύει για τον Αμερικανό που περιμένει από τους βουλευτές να επιδιορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προ έξι ετών από τον πρόεδρο Μπους και το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν την πολιτική ισχύ να επιβάλουν ρόλους. Δηλαδή, να δουν το Κογκρέσο να συζητάει σε βάθος τα μεγάλα θέματα. Οι Ρεπουμπλικανοί απλώς δεν ενδιαφέρονται για μια σειρά συζητήσεων. Την περασμένη Τετάρτη, η Γερουσία απέτυχε να ψηφίσει δύο μεγάλα νομοσχέδια. Το ένα αφορούσε στην αποκατάσταση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνταγματική προστασία πολλών μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορούσε το Ιράκ και τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, ύστερα από την έκθεση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετράους. Αν κάτι γίνεται σαφές πλέον από τις δηλώσεις του στρατηγού Πετράους ενώπιον του Κογκρέσου, αλλά και από την τηλεοπτική ομιλία Μπους είναι ότι ο πρόεδρος δεν ξέρει πώς να δώσει τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο, ώστε και η εικόνα της Αμερικής να μην αμαυρωθεί και να περιοριστεί το χάος στα ιρακινά εδάφη. Ενα χάος που κακά τα ψέματα θα μεγιστοποιηθεί μετά την βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η μόνη πρόταση του Μπους είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρις ότου λήξει η δική του προεδρία που σημαίνει ότι και το Κογκρέσο θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη λογική. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν καθήκον να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Αυτοί που θέλουν την παραμονή των στρατευμάτων, πρέπει να εξηγήσουν τι σημαίνει γι’ αυτούς νίκη και πώς σχεδιάζουν να την πετύχουν. Και οι δύο πλευρές, πάντως, έχουν υποχρέωση να συνδιαλλαγούν με θέματα που πρέπει να λυθούν εδώ και τώρα, όπως για παράδειγμα η κρίση με τους Ιρακινούς που ζητούν τη χορήγηση ασύλου, εφόσον βεβαίως βοήθησαν στην αμερικανική κατοχή στο Ιράκ.

CORRIERE DELLA SERA

Ανθρώπινα δικαιώματα

Κανείς δεν μπόρεσε να μεταπείσει την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, παρά τις παραινέσεις των συμβούλων της και τις αφόρητες πιέσεις από το Πεκίνο. Η Μέρκελ, σε αντίθεση με άλλους, έκανε πράξη αυτό που πάντα τόνισε, ότι στη περίπτωση του Θιβέτ τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό όποιων οικονομικών προσδοκιών της κινεζικής αγοράς.

LE FIGARO

Η ευρωπαϊκή άμυνα

Η στρατιωτική επιχείρηση τη Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στο Νταρφούρ θα αποτελέσει πολύ καλό τεστ για την ευρωπαϊκή άμυνα και την παγκόσμια αξιοπιστία της. Για να διασφαλιστεί η ειρήνη στο Νταρφούρ και η ζωή των 26.000 ανδρών της μεικτής ομάδας του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης που στο μεταξύ θα αναπτυχθούν, η ευρωπαϊκή δύναμη θα πρέπει να αναπτυχθεί στα ανατολικά του Τσαντ και στο βορειοανατολικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Στην επιχείρηση θα αναμειχθούν τέσσερις χιλιάδες Ευρωπαίοι στρατιώτες και τριακόσιοι αστυνομικοί του ΟΗΕ. Η Γαλλία ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτής της αποστολής και επιχειρεί να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Η υπόθεση δεν είναι απλή. Κανείς δεν μπορεί να πιεστεί για να στείλει στρατιώτες στην Αφρική. Να ρισκάρουν τη ζωή τους γιατί; Κάποιοι σκέπτονται ότι οι Γάλλοι χρειάζονται τους Ευρωπαίους για να στηρίξουν τα συμφέροντα του Παρισιού σε Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Eίναι λογικό να απαιτούν εξηγήσεις και εγγυήσεις. Εχει ωστόσο σημασία το ψήφισμα στον ΟΗΕ να υιοθετηθεί και οι φίλοι Σουηδοί, Βέλγοι, Ισπανοί... να μας βοηθήσουν να δείξουμε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Αφρική.

BADISCHE ZEITUNG

Μέρκελ - Δαλάι Λάμα

Επρόκειτο για μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων; Η συνάντηση της Γερμανίας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον εξόριστο θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ωστόσο, φαίνεται να ήταν μια πολιτική επίδειξη εκτός και εντός της χώρας με αποδέκτες τους προκατόχους της κυρία Μέρκελ, τους κυρίους Κολ και Σρέντερ. Γι’ αυτούς οι στρατηγικές συμμαχίες και οι ασυννέφιαστες εμπορικές συναλλαγές ήταν σπουδαιότερες από τις ανώτατες αξίες της διπλωματίας. Και για τους δύο, η συζήτηση γύρω από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών ήταν συχνά ένα ενοχλητικό καθήκον.

ARAB NEWS

Ασφαλή μονοπάτια

Την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος της Ε.Ε. Φράνκο Φρατίνι, υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να χαλαρώσει τους ελέγχους στους μετανάστες και να ανοίξει την πόρτα σε 20 εκατ. εργάτες τις επόμενες δύο δεκαετίες. Αντί να συλλαμβάνει και να διώχνει στη συνέχεια τον λαθρομετανάστη που φτάνει στο έδαφος της μέσω Ανατολικής Ευρώπης και Ασίας, η Ευρώπη οφείλει να κτίσει «ασφαλή μονοπάτια» για όσους θέλουν απελπισμένα να εργαστούν στην Ευρώπη. Ο Φρατίνι προτείνει επίσης την έννοια της κυκλικής μετανάστευσης, δηλαδή ο μετανάστης, με ή χωρίς εξειδίκευση να έρχεται στην Ευρώπη για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέφει στην πατρίδα του. Τέτοιου είδους μέτρα, όμως, δύσκολα μπορεί να εφαρμοστούν γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι συνθήκες.

CHARENTE LIBRE

Εξέγερση των μοναχών

Η τύχη αυτής της εξέγερσης εξαρτάται εν πολλοίς από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία χάιδεψε μέχρι σήμερα τη χούντα με ανώδυνες κυρώσεις. Οι Βιρμανοί δικτάτορες διαθέτουν την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, χώρες που έχουν ήδη προβάλει βέτο στον OHE. Αυτή την εβδομάδα η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να στηρίξει έμπρακτα την αντιπολίτευση. Ειδάλλως, η ειρηνική εξέγερση των μοναχών θα πνιγεί στο αίμα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc