d.welle / Πασοκ - κρίση ταυτότητας η ηγεσίας?

Διαστάσεις | 26.09.2007

ΠΑΣΟΚ: Κρίση ταυτότητας ή ηγεσίας;

Συνέντευξη με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Άξτ...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την δεινή εκλογική ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου. Πολλοί κάνουν λόγο για κρίση ηγεσίας ενώ άλλοι για κρίση ταυτότητας σε ένα κόμμα που προσπαθεί τώρα να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αρθρώσει εν μέσω των εσωκομματικών προβλημάτων του αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλήσαμε με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Άξτ, γνώστη των ελληνικών ζητημάτων, ο οποίος πριν από 23 χρόνια συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για κρίση ηγεσίας», λέει ο καθηγητής, «προφανώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να ενθουσιάσει τα πλήθη όπως έκανε ο πατέρας του. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί από τη δεκαετία του ΄90 και κυρίως τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 σε ένα μετριοπαθές, πραγματιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Το στιλ του χαρισματικού Ανδρέα Παπανδρέου που μπορούσε να ενθουσιάζει τα πλήθη δεν είναι πλέον επίκαιρο, και αυτό το αργότερο από την εποχή του Κώστα Σημίτη που εισήγαγε αυτό το μετριοπαθές, πραγματιστικό στιλ στο ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτό το πρίσμα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να πείσει, με αποτέλεσμα να συγκρούονται σήμερα τα διαφορετικά ρεύματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ με τις σοσιαλιστικές – αν όχι λαϊκιστικές δυνάμεις – και δεν το λέω υποτιμητικά – να ενισχύουν τις θέσεις τους έναντι των μετριοπαθών πραγματιστών».

Ο κ. Αξτ εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κρίση ταυτότητας. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε διάσπαση καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέει, «παρουσιάζει υψηλή συνοχή».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ακολουθεί στο βαθμό που θα έπρεπε μία σοσιαλδημοκρατική πολιτική στα πρότυπα των χωρών της δυτικής Ευρώπης, ο κ. Αξτ υπογραμμίζει: «Θα πρέπει να συγκρατήσουμε καταρχήν ότι το διάστημα αυτό τα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό οφείλεται περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινωνικό κράτος. Γιατί αυτό που έκαναν παλαιότερα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, να υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη μέσω της αναδιανομής προϋπέθετε ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό έχει δυσκολέψει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Γι΄ αυτό ζούμε σε πολλές χώρες την στροφή στα φιλελεύθερα, συντηρητικά κόμματα που στρέφονται περισσότερο στην πολιτική ενίσχυσης της προσφοράς, με την πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης από τα Σοσιαλιστικά Κόμματα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Αυτό το είδαμε και στην Ελλάδα. Η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών αναδιανομής».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αξτ, συνιστά το κυριότερο πρόβλημα. «Το ΠΑΣΟΚ έχει την τύχη που έχουν τα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη». Τι μπορούν όμως να κάνουν τα αριστερά κόμματα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι το τελευταίο ερώτημα που απευθύναμε στον καθηγητή;

«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την επανεξέταση ορισμένων κοινωνικών παροχών. Το συνταξιοδοτικό για παράδειγμα είναι ανοιχτό εδώ και 10 με 15 χρόνια με την Ελλάδα να επιμένει σε ρυθμίσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί. Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, οι κυβερνήσεις καταβάλουν επίπονες προσπάθειες να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Η αριστερή πολιτική συνδέεται περισσότερο με την επιθυμία για ευημερία και αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Όταν όμως πρόκειται για τη χρηματοδότηση όλων αυτών είναι βέβαιο ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο δρόμος για τους Έλληνες θα είναι δύσβατος».

Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc