Με δύναμη για το κλίμα

Στη Νέα Υόρκη και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι στραμμένα τα βλέμματα τις ημέρες αυτές.

Τόσο στο πλαίσιο όσο και στο περιθώριο της συνέλευσης η διεθνής κοινότητα συζητά όλο το φάσμα των διεθνών θεμάτων: από την προστασία του κλίματος μέχρι τις διεθνείς κρίσεις. Σήμερα διεξάγεται η σύνοδος κορυφής για την προστασία του κλίματος, η οποία θα προετοιμάσει την Παγκόσμια Διάσκεψη που θα γίνει το Δεκέμβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας. Η διεθνής κοινότητα -και κυρίως η Ευρώπη- αναζητούν μια νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, η εφαρμογή του οποίου λήγει το 2012.

Πρόκειται για ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τη Γερμανία, που ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου η νέα συμφωνία να μην περιορίζεται σε γενικολογίες, αλλά να θέτει δεσμευτικούς στόχους για την προστασία του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στη σημερινή σύνοδο. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ήδη το Σαββατοκύριακο στο Μόντρεαλ του Καναδά, η διεθνής διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος έκανε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αποφασίστηκε η απαγόρευση της χρήσης χλωροφθοροϋδρογανθράκων, οι οποίοι ως γνωστόν καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, εντός των επόμενων 13 ετών. Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών, Άχιμ Στάινερ: «Πρόκειται για ένα μήνυμα, το οποίο έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν».

Στη σημερινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα δεν πρόκειται να προκύψει κάποια δεσμευτική διακήρυξη. Η διεθνής κοινότητα αναμένεται να διατρανώσει τη θέλησή της για την αποτελεσματικότερη προστασία του κλίματος και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά την κρισιμότητα του θέματος. Ο Άχιμ Στάινερ εκτιμά ότι η σύνοδος της Νέας Υόρκης μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους. «Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να σταματήσουμε να σπαταλάμε τον χρόνο μας, καταγγέλλοντας τις χώρες που δεν συμμορφώνονται και να θέτουμε όρους. Ήλθε η ώρα, κατά την οποία κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην προστασία του κλίματος. Οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι υπόθεση μόνο του Βορρά και δεν είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον. Βιώνουμε ήδη σήμερα τις συνέπειες τους», υπογραμμίζει ο κ. Στάινερ.

Και ακριβώς στις πτυχές των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών θα αναφερθεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη Τόμας Μάτουσεκ. «Εμείς οι Γερμανοί διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο και έχουμε μεγάλη ευθύνη στο ζήτημα της προστασίας του κλίματος. Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε τον χρόνο αυτόν την προεδρία των G8 . Και στην τελευταία σύνοδο της ομάδας αποφασίστηκε όλες οι προσπάθειες για την προστασία του κλίματος να τεθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει ο Μάτουσεκ.

Όσο για την επίμαχη διάσκεψη με το ίδιο αντικείμενο που έχει συγκαλέσει τρεις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής ο αμερικανός πρόεδρος Μπους η γερμανική αντιπροσωπεία δεν την θεωρεί επιζήμια. Αντίθετα, εκτιμά ο κ. Στάινερ, θα λειτουργήσει ενισχυτικά.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»