βαρύ το κλίμα.......καθημερινή

Βαρύ το κλίμα στους βουλευτές μετά την προχθεσινή θύελλα

Παρά την πανηγυρική ατμόσφαιρα που σχεδόν πάντα κυριαρχεί στις πρώτες συνεδριάσεις της βουλής, το κλίμα ήταν και χθες βαρύ στο κοινοβούλιο, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την πολωτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις έξω από την ολομέλεια, όσοι πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο αναρωτιούνταν «αν ο Γιώργος προτίθεται να οδηγήσει το κόμμα ακόμη και σε διάσπαση», ενώ τα πηγαδάκια του αντίπαλου «στρατοπέδου» μονοπωλούσαν οι συζητήσεις για τη στάση που κράτησε ο κ. Σημίτης στην προχθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση. Οι περισσότεροι δεν έκρυβαν μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους, υποστηρίζοντας ότι «ο πρώην πρωθυπουργός απέδειξε με την παρέμβασή του πως η ουδετερότητα που δήθεν έχει επιλέξει είναι επίπλαστη, καθώς είναι σαφές πλέον ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Βενιζέλου».

Η τρίτη λύση

Αλλοι πάλι, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους, απέφευγαν τις κουβέντες για τους αντιπάλους και μιλούσαν για το ενδεχόμενο της λεγόμενης τρίτης λύσης. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα όσοι υποστήριζαν ότι τα προχθεσινά γεγονότα πιθανώς ενισχύουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια τρίτη «ενδιάμεση και ενωτική» υποψηφιότητα, φωτογραφίζοντας την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία, σημειωτέον, εθεάθη στο Κολωνάκι λίγο πριν έρθει στη Βουλή μαζί με τον κ. Κ. Σημίτη. Το σενάριο αυτό ωστόσο δεν το συμμερίζονταν όλοι, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού τους εκμυστηρεύθηκε ότι προχθές ανησύχησε ακόμη και για την ενότητα του κόμματος, διατύπωνε την εκτίμηση ότι η προχθεσινή κρίση μάλλον αναβάλλει την εκδήλωση οποιασδήποτε άλλης υποψηφιότητας, χωρίς πάντως να την αποκλείει για την επόμενη εβδομάδα.

Ενα άλλο θέμα που απασχολούσε τις συζητήσεις ήταν και ο τρόπος που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλοι υποστήριζαν ότι θα πρέπει η εκλογή να είναι εντελώς «ανοιχτή» και να μπορεί κάποιος να ψηφίσει ακόμη και την τελευταία στιγμή, επιδεικνύοντας απλώς την ταυτότητά του, ενώ άλλοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ειδικώς αν η μάχη κριθεί με μικρή διαφορά, ο ηττημένος θα αμφισβητήσει ολόκληρη τη διαδικασία.

Με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε, τέλος, πως όταν το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων δοκιμάζεται σοβαρά, τα έμπειρα στελέχη του άλλου όχι μόνον δεν επιχαίρουν, αλλά ακόμη και ανησυχούν. Και τούτο διότι γνωρίζουν πως μια σοβαρή κρίση στον αντίπαλο, συχνά έχει παρενέργειες, και στο έτερο μεγάλο κόμμα, πόσω μάλλον όταν διακυβεύεται ακόμη και η συνοχή του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ήταν χθες τα διακομματικά πηγαδάκια με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπου οι δεύτεροι ενημερώνονταν από τους πρώτους, υπενθυμίζοντάς τους παρελθούσες κρίσεις και του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Σε ένα απ’ αυτά, μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς έλεγε στον κ. Μ. Ανδρουλάκη ότι οι βουλευτές σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζοντάς του, χαριτολογώντας, ότι «εγώ στις κρίσεις της Ν.Δ. ήμουν πάντα με τους χαμένους».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»