Υψηλή δημοφιλία και υποσχέσεις. d.welle

Επισκόπηση τύπου | 25.09.2007

Υψηλή δημοφιλία και υποσχέσεις

Η ομιλία του Γκόρντον Μπράουν στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος και η διάσκεψη για το Μεσανατολικό απασχολούν σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο.

Αρχίζουμε όμως με τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Συγκεκριμένα σε ερώτηση της εφημερίδας, εάν η πρόταση Σαρκοζί ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν τα σύνορα της ΕΕ σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να αποφασίσει η ΕΕ εάν θέλει την Τουρκία ή όχι, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «ο πρόεδρος Σαρκοζί δεν πρότεινε να συσταθεί κάποια επιτροπή γεωγράφων. Πέραν τούτου τα σύνορα της Ευρώπης δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν ούτε νομικά, ούτε γεωγραφικά. Όσον αφορά στην Τουρκία τα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει ομόφωνα να διεξαχθούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν τότε ενεργά αυτή την απόφαση. Τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας, εάν αμφισβητούνται οι υποχρεώσεις της ΕΕ μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή σε κάποια χώρα - μέλος. Ο έντιμος δρόμος είναι να αποφασιστεί το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας μετά το αποτέλεσμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όχι εκ των προτέρων. Τελικά η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες ολοκλήρωσης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και από τις ικανότητες αφομοίωσης νέων μελών της ΕΕ.»

«Ο ευτυχισμένος Γκόρντον Μπράουν» είναι ο τίτλος πολλών δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου. Το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας The Independent για την ομιλία Γκόρντον Μπράουν στο συνέδριο των Βρετανών εργατικών: «επρόκειτο για έναν εμπνευσμένο λόγο, που είχε το στίγμα έμπειρου και εμβριθούς πολιτικού, αλλά είχε και πολλές ιδιομορφίες που θύμιζαν προεκλογικό πρόγραμμα, εάν παραστεί ανάγκη. Το μήνυμα είναι πάντως ξεκάθαρο: μπορεί η σαγηνευτική λάμψη του Τόνι Μπλερ να μην μεσουρανεί άλλο, αλλά το κόμμα και η χώρα μπορούν να στηρίζονται σε έναν σοβαρό, συνεπή, αξιόπιστο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εργάζεται σκληρά για τους επίσης σκληρά εργαζόμενους Βρετανούς. Όμως ο Μπράουν άφησε ορισμένα ζητήματα ανοιχτά, το πρώτο: πως θα συνδυαστούν όλες αυτές οι προτάσεις και δεύτερο: πως θα καλυφθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ στόχων και σημερινής πραγματικότητας.»

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζει για πρώτη φορά μια τόσο υψηλή δημοφιλία και εν μέσω ευφορίας υπόσχεται σχεδόν τα πάντα» σημειώνει η γερμανική Süddeutsche Zeitung «ο Μπράουν υποσχέθηκε σχεδόν το κέρας της αμαλθείας: υψηλότερο επίδομα μητρότητας, περισσότερους αστυνομικούς, μεγαλύτερες φοιτητικές επιδοτήσεις, περισσότερα κονδύλια για την έρευνα, αύξηση των κλινών στα νοσοκομεία. Μόνον ένα πράγμα δεν μας αποκάλυψε: από πού θα βρει τα χρήματα για όλα αυτά.»

«Συνετή πρόταση» χαρακτηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ για συμμετοχή της Συρίας στην προετοιμαζόμενη συνάντηση για το μεσανατολικό στην Ουάσιγκτον η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung ενώ η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung προτείνει: «εάν αρχίσουν από τώρα οι καταδικαστικές απόψεις του στιλ ‘η διάσκεψη είναι ασήμαντη και επουσιώδης και δεν συμμετάσχουν όλες οι αραβικές χώρες, τότε θα πρέπει η κ. Κοντολίζα Ράις και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους να την ματαιώσουν.»

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν με την πρόσκληση της Συρίας στη διάσκεψη να διαλύσουν τη συμμαχία της με το Ιράν» υποστηρίζει τέλος η αυστριακή Die Presse «το Ιράν επενδύει πολλά κεφάλαια στην σύμμαχό του Συρία: κατασκευάζει διυλιστήρια, αυτοκινητοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία. Εάν η Συρία όχι μόνον προσέλθει στην επερχόμενη διάσκεψη για το μεσανατολικό, αλλά παίξει και ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων στο Ιράκ, τότε σπάει ο άξονας Συρίας – Ιράν.» «Ο Άσαντ είναι εξάλλου ψυχρός υπολογιστής: αυτή τη στιγμή η Τεχεράνη του προσφέρει περισσότερα από ό,τι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»