Η Ευρώπη Σήμερα | 20.09.2007
Πότε θα αρχίσουν να επωφελούνται οι καταναλωτές;
Οι προτάσεις της Κομισιόν για περισσότερο ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες τις προτάσεις της για το περαιτέρω άνοιγμα του τομέα της ενέργειας. Προτάσεις που προβλέπουν τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς από την παραγωγή ενέργειας. Στόχος της Κομισιόν είναι η διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης των ανταγωνιζόμενων επιχειρήσεων στα δίκτυα. Αναλυτές δεν τολμούν πάντως να κάνουν μία ασφαλή πρόβλεψη για το εάν και πότε θα επωφεληθούν οι καταναλωτές.
Αναλυτές χαρακτήρισαν τις προτάσεις της Κομισιόν επίθεση εναντίον των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών. Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι υψηλές, ειδικά στη Γερμανία. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά μονοπώλιο στον τομέα της ενέργειας. Την πίτα μοιράζονται για παράδειγμα στη Γερμανία μόλις 4 επιχειρήσεις, το ρεύμα είναι εδώ κατά 30 % ακριβότερο σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία. Η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νέλι Κρόες: «Καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις πληρώνουν το τίμημα του ελλιπούς ανταγωνισμού. Θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό ένας αποτελεσματικός ανταγωνισμός».
Τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν πολλά μικρά βήματα στην κατεύθυνση περαιτέρω ανοίγματος του τομέα της ενέργειας. Ωστόσο μέχρι σήμερα χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Γι΄ αυτό και η Κομισιόν προτίθεται τώρα να κάνει ένα μεγάλο βήμα, στις βασικές αρχές του οποίου έχουν συμφωνήσει ήδη οι «27» κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο. Ο ίδιος προτείνει τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς από την παραγωγή ενέργειας: «Δεν θέλουμε παρερμηνείες. Το μοντέλο που προκρίνουμε προβλέπει το διαχωρισμό παραγωγής και μεταφοράς. Αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και νέα δίκτυα».
Στη Μεγάλη Βρετανία το μοντέλο αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί. Σε άλλες χώρες όμως, όπως στη Γερμανία, υπάρχουν αντιδράσεις. Γι΄ αυτό και η Κομισιόν έχει παράλληλα και ένα εναλλακτικό σχέδιο που δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα δίκτυά τους, αλλά να παραχωρήσουν τη διαχείρισή τους σε ανεξάρτητους παροχείς. Ένα πολύπλοκο σύστημα, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Μπαρόζο, προκειμένου να συμφωνήσουν Γερμανία και Γαλλία στο μοντέλο.
Επίσης θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως να αγοράσουν ευρωπαϊκά δίκτυα: «Για να προστατεύσουμε τις αγορές μας», είπε ο κ. Μπαρόζο, «θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για τις επενδύσεις επιχειρήσεων από χώρες εκτός της ΕΕ. Όλοι θα πρέπει να παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες».
Η Gasprom για παράδειγμα θα μπορεί να αγοράζει αγωγούς στην ΕΕ μόνον εάν ευρωπαίοι επενδυτές αποκτήσουν το δικαίωμα να αγοράζουν μετοχές του ενεργειακού κολοσσού.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι να υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα και κυρίως μέχρι να αποφέρουν καρπούς για τους πολίτες, θα περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια, όπως εκτιμούν αναλυτές. Προμηνύεται πάντως σκληρή μάχη…
Comments