kathimerini / τι γραφει ο ξένος τύπος

Tι γραφει ο ξενος Tυπος

MILLIYET.COM.TR

Αμερικανικές επιφυλάξεις

Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πηγάζει από συγκεκριμένα αίτια. Η Ουάσιγκτον θεωρεί την εισδοχή στο ευρωπαϊκό σύστημα μιας χώρας με σχεδόν αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό σημαντικότατη κατάκτηση όσων προσπαθούν να καταρρίψουν το «σλόγκαν» περί σύγκρουσης των πολιτισμών. Η τρέχουσα αμερικανική πολιτική έχει διαμορφωθεί με πυρήνα τη θεώρηση αυτή. Και όμως. Εμφανής είναι η απαισιοδοξία των Αμερικανών ειδικών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι γεγονότα και εξελίξεις που πιθανώς θα συμβούν, θα αναστείλουν εντελώς την πρόοδο. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε την απαισιοδοξία των Αμερικανών ειδικών. Ο,τι και αν σκέφτονται οι άλλοι για την τουρκική υποψηφιότητα, όσο και να παρατείνεται η αδικία λόγω Κύπρου, ο θεμελιώδης στόχος της ευρωπαϊκής μας προοπτικής παραμένει η εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων, όχι της Ευρώπης.

ARAB NEWS

Οι μισθοφόροι του Ιράκ

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδικάζει την ύπαρξη παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ιράκ. Ωστόσο, την ίδια ώρα ανέχεται την ύπαρξη των δικών της παραστρατιωτικών, που εμφανίζονται ως εργολάβοι. Οι ιδιωτικοί στρατοί των εμπορικών εταιρειών, όπως η Blackwater, είναι τόσο μεγάλοι, ώστε ξεπερνούν τον αριθμό των 130.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Η σφαγή την περασμένη εβδομάδα 11 Ιρακινών πολιτών στη Βαγδάτη από άνδρες ασφάλειας της εταιρείας αποκάλυψε τον ρόλο αυτών των μισθοφόρων. Οι μισθοφόροι αμείβονται μηνιαίως όσο ένας Αμερικανός στρατιώτης ετησίως, ενώ με βάση απόφαση του πρώτου διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, αυτοί οι ιδιωτικοί στρατοί δεν υπάγονται στον ιρακινό νόμο. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι παράγουν έργο και μάλιστα σημαντικό. Εργο, το οποίο σχετίζεται με την ασφάλεια. Ωστόσο, η υπερβολική εξουσία αυτών των ανθρώπων, η αλαζονεία με την οποία διασχίζουν τους ιρακινούς δρόμους και ανοίγουν πυρ με το παραμικρό έχει εξοργίσει τον Ιρακινό πολίτη και τελευταία έχει εξοργίσει και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαλικί. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα μετά το αιματηρό επεισόδιο, αφαίρεσε την άδεια της εταιρείας και ζήτησε από τους εργαζομένους να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Τρεις μέρες αργότερα, όμως, κι ύστερα από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Μαλικί υποχώρησε και η εταιρεία ξανάπιασε δουλειά.

Στο Ιράκ, το θέμα των μισθοφόρων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι Αμερικανοί στρατηγοί δεν έχουν τον έλεγχο των μισθοφορικών στρατών και είναι πολλοί οι αξιωματούχοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο που οι μισθοφόροι συμπεριφέρονται στους άνδρες του ιρακινού στρατού. Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της κατοχής, έχουν υπάρξει δεκάδες αιματηρά επεισόδια με πρωταγωνιστές Αμερικανούς μισθοφόρους. Μέχρι σήμερα όμως, η Δικαιοσύνη κωφεύει και κανείς δεν έχει προσαχθεί ενώπιον αμερικανικού δικαστήριου. Αραγε, αυτό εννοούσε ο πρόεδρος Μπους όταν έλεγε ότι ήθελε να φέρει την ελευθερία, τη δημοκρατία και την τάξη στο Ιράκ;

DER SPIEGEL

Η ισχύς της Μέρκελ

Ολοι συμπαθούν την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Αλλά στ’ αλήθεια, πόση δύναμη κρατάει στα χέρια της αυτή η γυναίκα; Οι πρόσφατοι διαξιφισμοί μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών αφήνουν να εννοηθεί ότι μάλλον έχει περιορισμένη δύναμη. Η Μέρκελ διαθέτει αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο της, προκειμένου να διατηρήσει την ευταξία της κυβέρνησης. Οι σαφείς τοποθετήσεις της καγκελαρίου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η ειλικρίνειά της την κάνουν ιδιαιτέρως συμπαθή στα μάτια των παγκόσμιων ηγετών. Οι Γερμανοί τη συμπαθούν γιατί έδωσε πνοή στη γερμανική εξωτερική πολιτική. Τη συμπαθούν όμως και όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον, εξαιτίας της ανάμειξής της σε θέματα κλιματολογικών αλλαγών. Οι μόνοι που δεν είναι ικανοποιημένοι είναι τα μέλη της κυβέρνησής της, και η δυσαρέσκεια απειλεί να τινάξει στον αέρα τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Η πικρία ξεχειλίζει σε κάθε δημόσια ή ανεπίσημη δήλωση σοσιαλδημοκρατών υπουργών, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να καθίσουν ξανά όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουν, αντί να διαγκωνίζονται μέσω των ΜΜΕ. Οι διαφωνίες σχετίζονται με θέματα τρομοκρατίας και ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν βορείως της Φρανκφούρτης εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο σχεδίαζε μαζικές βομβιστικές επιθέσεις. Αρχικά οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων έδειχναν να συμφωνούν ως προς την παρακολούθηση των υπόπτων και ως προς την ποινικοποίηση των επισκέψεων σε τρομοκρατικά στρατόπεδα. Αλλά για δύο χριστιανοδημοκρατες υπουργούς (ο ένας είναι ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) τα μέτρα δεν ήταν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσφατα, ο Σόιμπλε έθεσε θέμα κατάρριψης πολιτικών αεροσκαφών, εφόσον βεβαίως πέσουν στα χέρια αεροπειρατών. Η καγκελάριος παρενέβη και ζήτησε από τους υπουργούς της να χαμηλώσουν τους τόνους. Το ερώτημα είναι πώς ο συνασπισμός θα συνεχίσει να συνεργάζεται για τα επόμενα δύο χρόνια και ποια στάση θα τηρήσει ο φιλόδοξος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

LIBERATION

Πρέπει να βομβαρδίσουμε το Ιράν;

Το Ιράν και οι ηγέτες του συνιστούν αστάθμητους παράγοντες και φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις απειλές της Δύσης. Υπάρχει όμως ένα μικρό περιθώριο διαπραγματεύσεων. Η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, αλλά και η Νότια Αφρική και η Ιαπωνία με διαφορετικούς όρους παραιτήθηκαν του προγράμματός τους για κατασκευή πυρηνικών όπλων με οικονομικά, διπλωματικά και εμπορικά αντισταθμίσματα. Ασφαλώς δεν είναι απλό, ούτε υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας, αλλά πρέπει να δοκιμαστεί και στην περίπτωση του Ιράν.

THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

Καλύτερες επιδόσεις

Οι Αμερικανοί μαθητές -λευκοί, μαύροι, ισπανόφωνοι, πλούσιοι, φτωχοί, αγόρια, κορίτσια- βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά και στο διάβασμα, ειδικότερα όσοι φοιτούν στο δημοτικό. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για την πρόοδο των μαθητών στις ΗΠΑ. Παιδιά της τετάρτης τάξης διαβάζουν πολύ καλύτερα, συγκριτικά με τα στοιχεία προηγούμενων ερευνών και θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι η βελτίωση είναι εμφανής στους ξένους. Βεβαίως η ψαλίδα επιτυχίας μεταξύ των μαύρων και των λευκών μαθητών παραμένει, αλλά βήματα προόδου έχουν καταγραφεί, κυρίως όμως στα μαθηματικά. Η μέση απόδοση των μαθητών της τετάρτης δημοτικού έχει αυξηθεί κατά 27 μονάδες τα τελευταία 17 χρόνια. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για το διάβασμα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών έχει τον τίτλο «No Child Left Behind» (πρόεδρος Τζορτζ Μπους, 2002) και παρότι έχει αυστηρά επικριθεί στο παρελθόν, σήμερα φαίνεται ότι δικαιώνεται.

LE FIGARO

Απαγορευμένες λέξεις

Ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε ενώπιον του συμβουλίου υπουργών της Γαλλίας δεν είναι ο καλύτερος, σίγουρα όμως δεν είναι προϋπολογισμός ενός κράτους σε κατάσταση πτώχευσης. Η Γαλλία τιμά τα χρέη της και καθώς ανήκει στο κλαμπ των πλουσίων, ο κίνδυνος δεν βρίσκεται στο να μην μπορεί να πληρώσει, αλλά στο να συνεχίσει για καιρό να υποκύπτει στην εύκολη λύση του δανεισμού. Οι αντιδράσεις στη φράση του πρωθυπουργού Φιγιόν «πτώχευση των δημοσιονομικών» ηχούν ως άρνηση της πραγματικότητας. Δηλαδή, δεν θα πρέπει οι Γάλλοι να αντιληφθούν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση; Αυτό δεν οφείλει να πράξει ένας σοβαρός πολιτικός; Εκτός αν προτιμούν να συζητείται χαμηλοφώνως ότι τα οικονομικά της Γαλλίας δεν είναι καλά και στη συνέχεια δημοσίως να ακούγεται εκείνο το εξαιρετικό: «Ολα πηγαίνουν θαυμάσια, κυρία Mαρκησία!»


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc