Τι λέει ο καναδικός Τύπος για την ονομασία των Σκοπίων

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Οι Ελληνες βλέπουν 'κόκκινο' στην απόφαση του Καναδά να αλλάξει το όνομα της Μακεδονίας», η αγγλόφωνη εφημερίδα του Μόντρεαλ «The Gazette» αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να υιοθετήσει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ στις διμερείς σχέσεις, φιλοξενώντας τις απόψεις της ευρύτερης ελληνικής παροικίας του Καναδά.

Το άρθρο αναφέρει τις επίσημες αντιδράσεις της ΠΓΔΜ, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απόφαση, σημειώνοντας «πως έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινότητα του Καναδά και την ελληνική κυβέρνηση».

«Η απόφαση ενόχλησε μέλη της μεγάλης ελληνικής κοινότητας του Καναδά που είναι συγκεντρωμένοι στις μεγάλες πόλεις όπου ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ σύντομα θα χρειαστεί στήριξη για τις εκλογές», γράφει η εφημερίδα του Μόντρεαλ.

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζιμ Καρύγιαννης τόνισε πως ήδη οι Ελληνες του Καναδά ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δημήτρης Μανωλάκος είπε ότι σε πρόσφατη απαντητική του επιστολή προς την οργάνωση, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δεν υπαινίχθηκε αυτή την αλλαγή πολιτικής στο θέμα της ΠΓΔΜ. Τέλος, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ζουμπρής δήλωσε στην εφημερίδα ότι η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στην εθνική ψήφο στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο.

Αρθρο στο ζήτημα αφιερώνει και η εφημερίδα του Τορόντο «Globe and Mail», η οποία σημειώνει: «Η κυβέρνηση Χάρπερ έχει εμπλακεί σε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων, αφού αποφάσισε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως ``Μακεδονία``, παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας που διατείνεται πως η ονομασία είναι δική της».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»