πρωτοπορία ΕΕστην 3η βιομηχανική επανάσταση.D.WELLE

Το θέμα της ημέρας | 21.09.2007

Τζέρεμι Ρίφκιν: "η ΕΕ πρωτοπόρος στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση"

Ο Τζέρεμι Ρίφκιν, ο μεγάλος αμερικανός οικονομολόγος, έπλεξε εγκώμια στην ΕΕ ως μιλώντας στο Βερολίνο στο πλαίσιο της σειράς «διατλαντικών συζητήσεων», όπως αποκαλείται ο ευρω-αμερικανικός διάλογος.

Ο Τζέρεμι Ρίφκιν είναι γνωστός μεταξύ άλλων για τα βιβλία του «το τέλος της εργασίας και το μέλλον της», «ο αιώνας της βιοτεχνολογίας», «η νέα εποχή της πρόσβασης» και η «οικονομία του υδρογόνου». Χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Haus der Kulturen der Welt, δώρο των Αμερικανών πριν από 50 χρόνια, το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να τον απολαύσει και δια ζώσης να εγκαταλείπει το βήμα και με το μικρόφωνο στο χέρι να κατεβαίνει στους ακροατές και να πλέκει εγκώμια στην ΕΕ: «Ενώθηκαν 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε 27 χώρες από τις ακτές της Ιρλανδίας μέχρι τις πύλες της Ρωσίας. Σε λιγότερα από 50 χρόνια δημιούργησαν την πρώτη πολυεθνική πολιτική κοινότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό σου κόβει την ανάσα»! υπογράμμισε ο κ. Ρίφκιν με έμφαση.

Ο Τζέρεμι Ρίφκιν αναφέρθηκε στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό όνειρο» σε αντιδιαστολή με το περίφημο «αμέρικαν ντριμ» που εστιάζει στην προσωπική επιτυχία και ατομική ευημερία του μέσου Αμερικανού. Αντίθετα, στο ευρωπαίκό σύστημα αξιών κυριαρχεί η ειρηνική συμβίωση, ο πολιτισμικός πλουραλισμός, η οικολογική βιωσιμότητα και η συνύπαρξη του φιλελευθερισμού της αγοράς με την κοινωνική δικαιοσύνη. Το «αμέρικαν ντριμ» στηρίζεται στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το ευρωπαϊκό όνειρο δίνει σημασία στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι Ευρωπαίοι εργάζονται για να ζήσουν, ενώ οι Αμερικανοί ζουν για να εργάζονται». Στην παγκοσμιοποίηση «θα είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο που θα επιτύχει», εκτιμά κ. Ρίφκιν και προσθέτει ότι η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να σώσει τον πλανήτη από τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών, ένα ζωτικό πρόβλημα της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. «Το μήνυμα, λοιπόν», υπογράμμισε ο κ. Ρίφκιν, «είναι ότι η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, θα πρέπει να αναλάβουν ηγεμονικό ρόλο, πρώτα από όλα με την προώθηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και κατά δεύτερον με την αποθήκευση αυτής της ενέργειας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των κυψελών καυσίμων. Τρίτον με την εξαγωγή της τεχνολογία αυτής σε όλον τον κόσμο, ώστε ο καθένας να μπορεί να αξιοποιήσει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ή τη βιομάζα και να μην είναι εξαρτημένος από τα ορυκτά ενεργειακά αποθέματα μακρινών χωρών. Αυτό είναι έντιμο, δίκαιο και ανθρώπινο».

Ο κ. Ρίφκιν οραματίζεται την τρίτη βιομηχανική επανάσταση που θα βάλει τέρμα στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και ο αμερικανός οικονομολόγος είναι πεπεισμένος ότι την επανάσταση αυτή μπορεί να την κάνει μόνο η Ευρώπη. «Η ΕΕ είναι η υπερδύναμη και είναι προς τούτο σε θέση», τόνισε ο κ. Ρίφκιν. Εάν η Ευρώπη ηγηθεί σ΄ αυτή την Τρίτη βιομηχανική επανάσταση, θα ακολουθήσει και η Αμερική και μετά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Είναι αποστολή αυτής της γενιάς, να σώσει την πλανήτη, να διασφαλίσει το μέλλον, να δημιουργήσει ένα νέο όραμα, να σμιλεύσει ένα νέο οικονομικό και τεχνολογικό μοντέλο με βάθος χρόνου για έναν ασφαλή κόσμο». Αυτή είναι «η αποστολή της Ευρώπης», λέει με θέρμη ο αμερικανός διανοητής και κλείνει την ομιλία του καταχειροκροτούμενος.

Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»