Κ. Καραμανλής: "Διάλογος - Συνεννόηση - Σύνθεση"
Με το τρίπτυχο "διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση», αλλά και αποφασιστικότητα που δεν συμβιβάζεται με αναβολές, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, προδιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική την νέα τετραετία.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το προσεχές διάστημα θα τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.
Ακόμη ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2008 θα ισχύσουν οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων του ΟΓΑ, την οικονομική εξίσωση του επιδόματος των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλών Δυνάμεων, την Εθνική Σύνταξη, την κατάργηση του φόρου ακινήτων για την πρώτη κατοικία και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αιτήματα της κοινωνίας συνδιαμορφώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν συμβιβάζεται «με τίποτα λιγότερο από αυτά που δεσμευθήκαμε προεκλογικά».
Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του Ασφαλιστικού, μετά από διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς που την εκφράζουν, δεσμευόμενος ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Βεβαιώνω όλους τους πολίτες ότι τα αιτήματά τους είναι αμετάθετοι στόχοι της πολιτικής μας. Η εντολή και η εμπιστοσύνη τους είναι κυβερνητική δέσμευση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι απορρίπτει την πόλωση και την οξύτητα.
«Το τρίπτυχο διάλογος, συνεννόηση και σύνθεση, θα χαρακτηρίζει την πολιτική μας. Διάλογος για την επίτευξη αποτελέσματος. Συνεννόηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Σύνθεση για την επίτευξη κοινών στόχων», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα ιδεών, αλλά το καλύτερο για τον τόπο. «Είμαστε κυβέρνηση όλων των ελλήνων», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέφερε ως πρώτη την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Έκανε σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις, λέγοντας ότι στόχος είναι η αναγέννηση του παραγωγικού ιστού των πυρόπληκτων περιοχών και η παραμονή των πολιτών στις εστίες τους. Είπε ότι τα έργα στην Αρχαία Ολυμπία προχωρούν και όλα θα είναι έτοιμα πολύ πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ενώ έκανε αναφορά στην πορεία των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Εφαρμόζονται, παράλληλα, όπως είπε, συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους Νομούς. Επισπεύδεται η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων. Προκηρύσσονται νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και, τέλος, εντάσσονται οι πυρόπληκτες περιοχές στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
Επόμενη προτεραιότητα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2010 και τόνισε:
«Δημιουργήσαμε στέρεες βάσεις για το αύριο. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Στόχος μας είναι να πετύχουμε περισσότερα».
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην στόχευση για σημαντική μείωση στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και τόνισε θα συνεχιστούν παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που - όπως είπε- εγγυώνται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι μέχρι το 2009 θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των νοικοκυριών στο 25% , ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων, μέσω της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στις άμεσες προτεραιότητές της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, είναι, ακόμη, η ανάπτυξη νέων δράσεων, θεσμών και προγραμμάτων, για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι η επέκταση των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, για την αναβάθμιση των μεταφορικών και των κοινωνικών υποδομών. Επίσης προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, αλλά και ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.
Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, ενώ ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι Ειδικοί Λογαριασμοί των υπουργείων και εντάσσονται στον Γενικό Προϋπολογισμό του Κράτους.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την περιφερειακή ανάπτυξη και τόνισε ότι το 80% του Δ' ΚΠΣ θα διοχετευθεί στην περιφέρεια και θα επενδυθεί στην δημιουργία υποδομών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κοινωνία της Γνώσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, με σταθερό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Ιδίως, μάλιστα, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου, αλλά και την καθιέρωση, σε βάθος χρόνου, νέου συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση», είπε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για το Ασφαλιστικό ο κ.Καραμανλής είπε ότι η βασική αρχή της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη:
«Τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται ερήμην της κοινωνίας. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία γνωρίζει καλά τα δεδομένα και τις προοπτικές που διαγράφονται. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία συμμετέχει τόσο στον προβληματισμό, όσο και στην αναζήτηση λύσεων, απορρίπτοντας ωραιοποιήσεις και επιβάλλοντας υπευθυνότητα. Για το σκοπό αυτό, ανοίγουμε, άμεσα, ευρύτατο, υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους», είπε. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα δίδεται στην ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων, στην αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, στον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης.
Ο κ.Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα δημοσίων έργων που είτε εκτελείται είτε έχει προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική για την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην χώρα μας.
Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κράτος το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα που δεν αρκούν όμως, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε δέσμευση, αλλά και εθνικό χρέος, την προώθηση του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας και είπε ότι το προσχέδιο έχει ήδη δοθεί, τόσο στα κόμματα, όσο και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να υπάρξει γόνιμη συμμετοχή όλων στην τελική διαμόρφωσή του.
Για τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τροποποίησή του το αμέσως προσεχές διάστημα.
Περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται ο νέος εκλογικός νόμος λέγοντας:
«Με βάση τις αρχές μας και με σεβασμό στους θεσμούς, αποφύγαμε οποιονδήποτε αιφνιδιασμό. Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη. Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα. Αυτόν τον διττό στόχο θα υπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος».
Τέλος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, μιλώντας για βιώσιμη λύση στο Κυπριακο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για την ΠΓΔΜ:
«Εάν πράγματι τα Σκόπια επιθυμούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο τις Συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και οι θέσεις αυτές είναι ξεκάθαρες», τόνισε.
Συναντήσεις Δ. Σιούφα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό
Το πρωί ο νεοκλεγείς πρόεδρος της βουλής Δ.Σιούφας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Τόνισε ότι η επίσκεψή του αυτή εκφράζει τη βαθιά εκτίμησή του, το σεβασμό του και την αναγνώρισή του προς το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.
''Ο κ. Παπούλιας τιμά το ύπατο αξίωμα της πολιτείας και εκφράζει την εθνική ομοψυχία'', υπογράμμισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Βουλής.
Στη συνέχεια ο κ.Σιούφας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σιούφας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Και πρόσθεσε "τον ευχαρίστησα για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε να με προτείνει για πρόεδρο της Βουλής και είχαμε μία πρώτη συζήτηση για το έργο που θα έχει η Βουλή το επόμενο διάστημα".
Συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου
Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Βουλή,ο νέος Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Σιούφας.
Μετά την - περίπου 15 λεπτών - συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Σιούφας τόνισε σε δήλωσή του ότι επισκέφθηκε τον κ. Γ. Παπανδρέου ως «πολιτειακό παράγοντα» στο πλαίσιο των σχετικών επαφών του.
*** Στο μεταξύ, με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος ο Βουλευτής Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Comments