Εξετάζεται ήδη η τροποποίηση εκλογικού νόμου

Του Γιωργου Π. Τερζη

Θέμα αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου έθεσε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Ρουσόπουλος -εκ των στενοτέρων συνεργατών του κ. Καραμανλή- τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, προκειμένου να προκύπτουν ισχυρές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ισχύοντος νόμου, υπό την έννοια της απλής αναλογικής υπέρ των μικρότερων κομμάτων, αλλά ετάχθη υπέρ της αναζήτησης ασφαλιστικής δικλίδας, που θα ενισχύει το πρώτο κόμμα. Ενα σενάριο, που έχει συζητηθεί στο παρελθόν, θα ήταν η αύξηση του «πριμ» που λαμβάνει το πρώτο κόμμα από τις 40 έδρες, που προβλέπονται σήμερα, στις 50, με τις υπόλοιπες 250 έδρες να διανέμονται στα κόμματα απολύτως αναλογικά.

Ο κ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε ως παράδειγμα την εκλογική αναμέτρηση του 2000 (σ.σ. αντί του ορθού 1996), όταν ο κ. Σημίτης, με ανάλογο ποσοστό αυτού που κατέγραψε η Ν.Δ. την Κυριακή, είχε, όπως ανέφερε, «εκλέξει 161 βουλευτές, τώρα εμείς 152». Ο υπ. Επικρατείας άδραξε την ευκαιρία να θέσει το θέμα του εκλογικού νόμου, απαντώντας σε ερώτηση περί του ενδεχομένου να προσφύγει εκ νέου ο κ.Καραμανλής στις κάλπες, ώστε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ. «Ο Κ. Καραμανλής διαχρονικά σεβάστηκε τους θεσμούς και νομίζω ότι είναι μακράν της σκέψης του», επεσήμανε σχετικά. Το ίδιο κλίμα επικρατούσε και στο Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζοντας τον κ. Καραμανλή να μην έχει ασχοληθεί με το ζήτημα.

Η χθεσινή, πάντως, ανακίνηση του θέματος από τον κ. Ρουσόπουλο έρχεται, όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων άλλων κορυφαίων στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως -ενδεικτικά- οι κ. Μεϊμαράκης και Ζαγορίτης. Συγκροτείται έτσι μία ομάδα κορυφαίων που θα έβλεπαν θετικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει άμεσα από τις επόμενες εθνικές εκλογές, απαιτείται η ειδική κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων. Στην πιθανή περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές, τότε ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι υπερβολές των ΜΜΕ

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέλαβε, εκ νέου χθες, τα καθήκοντά του από τον υπηρεσιακό υπουργό Επικρατείας κ. Ροδόλφο Μορώνη, ο οποίος και λόγω της πολιτικής θύελλας από τις πυρκαγιές δεν άσκησε ουσιαστικά τα καθήκοντά του, αλλά πρόλαβε -όπως ανέφερε- να διαπιστώσει πως τα μέσα ενημέρωσης καταφεύγουν σε ακρότητες και υπερβολές. Συγκεκριμένα υπενθύμισε πως κατά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε εκφράσει την προσδοκία για το αντίθετο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, πολλές στιγμές αισθάνθηκα ότι οι προσδοκίες μου διαψεύδονται οικτρά». «Το χειρότερο, ίσως, ήταν το γεγονός ότι σε κάποιες, δυστυχώς όχι λίγες, περιπτώσεις, παρακολουθούσα συναδέλφους μου δημοσιογράφους να προτάσσουν ανερυθριάστως την κομματική αντί της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και να ενεργούν ως φερέφωνα κομμάτων», κατέληξε.

Ο κ. Ρουσόπουλος, από την πλευρά του, απηύθυνε πρόσκληση για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου: «Πρέπει να δουλέψουμε κατανοώντας ότι ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα».

kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»