from d.welle .Σκληρές μεταναστευτικές διατάξεις

Διαστάσεις | 21.09.2007

Τεστ DNA και επάρκεια γλώσσας

Η Γαλλία ψήφισε σκληρότερες διατάξεις για τη μετανάστευση...

Στη θέσπιση αυστηρότερου νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση προχώρησε η Γαλλία. Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε τελικά χθες το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέτει εμπόδια στην εγκατάσταση νέων μεταναστών. Ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Νικολά Σαρκοζί που αρχίζει τώρα να παίρνει σάρκα και οστά.

Ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Νικολά Σαρκοζί: ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση. Ο νέος νόμος θέτει εμπόδια και στη συνένωση οικογενειών. Αλλοδαποί κάτω των 65 ετών που επιθυμούν να μεταβούν στην οικογένειά τους στη Γαλλία και να ζήσουν εκεί θα πρέπει προηγουμένως να κάνουν ένα τεστ επάρκειας της γαλλικής γλώσσας καθώς και γνώσεών τους για την Γαλλία. Επίσης η οικογένεια του ενδιαφερόμενου στη Γαλλία θα πρέπει να έχει ένα επαρκές μηνιαίο εισόδημα. Αντιδράσεις είχε προκαλέσει η πρόταση για το τεστ DNA για τη συνένωση οικογενειών. Ο Τιερί Μαριάνι, βουλευτής του UMP, εξηγώντας την πρότασή του:

«Η μέθοδος αυτή είναι σύγχρονη και πιο ασφαλής από τα διαβατήρια ορισμένων κρατών που δεν παίρνουν στα σοβαρά το ζήτημα εξακρίβωσης στοιχείων. Τι είναι λοιπόν καλύτερο; 18 μήνες χρόνος αναμονής ή ένα προαιρετικό τεστ DNA όπου έχεις τα αποτελέσματα σε δύο εβδομάδες;»

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και έτσι έγιναν αρκετές τροποποιήσεις. Το τεστ DNA θα είναι προαιρετικό ενώ προβλέπεται δοκιμαστική φάση μέχρι το 2010. Στη συνέχεια ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσει για την αποτελεσματικότητά του. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, τα έξοδα θα καλύπτονται από το κράτος. Ένα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της πρότασης είναι ότι εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και σε άλλες χώρες.

Ακροδεξιοί πολιτικοί, όπως ο Ζαν Μαρί Λεπέν, χαιρέτισαν την πρόταση: «Όλα τα μέσα για την εξακρίβωση των στοιχείων είναι θεμιτά. Γιατί να μην κάνουν χρήση αυτής της σύγχρονης μεθόδου; Δεν με φοβίζουν χιλιάδες φάκελοι με τεστ. Αυτό που με φοβίζει είναι το τεράστιο κύμα μετανάστευσης που συνεχίζει να απειλεί τη Γαλλία και την Ευρώπη».

Το νομοσχέδιο όμως διχάζει. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν πολιτικοί και του κυβερνώντος κόμματος με το επιχείρημα ότι ο νόμος στιγματίζει τους μετανάστες. Μέχρι σήμερα τα τεστ DNA επιτρέπονται στη Γαλλία μόνον για ιατρικούς σκοπούς και για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ο Άξελ Καν, γιατρός και βουλευτής των Σοσιαλιστών: «Πρόκειται για μία ανήθικη παραβίαση στην καρδιά της οικογένειας. Αυτό που θεωρούμε ανήθικο και απαράδεκτο για γαλλικές οικογένειες θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε ξένες οικογένειες».

Το πράσινο φως θα πρέπει τώρα να δώσει και η Γερουσία.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»