Η Ευρώπη Σήμερα | 24.09.2007

‘Θωρακίζονται’ τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Από την 1η Ιανουαρίου 2008 ‘πέφτουν τα σύνορα’ μεταξύ των παλαιών και των κρατών μελών της ΕΕ.

Η προετοιμασία για τη μεγάλη ημέρα έχει αρχίσει προ πολλού: με κοινοτικά κονδύλια ενισχύονται τα νέα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η Σλοβακία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενίσχυσης της συνοριακής αστυνομίας με νέο προσωπικό, με νέα κτίρια και ασφαλώς με χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα 100 περίπου χλμ. σύνορα μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα. Οι Ουκρανοί δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι, διότι τώρα τα σύνορα προς τη Δύση θα είναι πλέον αδιάβατα ή ίσως πιο ακριβά, υποστηρίζουν ορισμένοι, διότι θα ακριβύνουν: επισήμως το αντίτιμο για τη βίζα και ανεπισήμως οι ταρίφες στα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης.

35 εκ. ευρώ πρόσφερε η ΕΕ στη Σλοβακία για να μετατρέψει τα εξωτερικά σύνορά της σε πλήρως ελεγχόμενη περιοχή. 800 συνοριοφύλακες και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, κάμερες, γιγαντιαίοι αναγνωριστικοί σκάνερ για αυτοκίνητα και τρένα και ειδικό σύστημα κομπιούτερ με κλειστή επικοινωνία κατευθείαν με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας και την Europol.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια περιοχή 15 χλμ. που λόγω των δασών είναι δυσπρόσιτη σε αυτοκίνητα και δύσκολη στον έλεγχό της ακόμη και με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει η συνοριακή αστυνομία. «Εδώ θα αποδείξουν οι Σλοβάκοι αν είναι άξιοι της ένταξής τους στην ΕΕ» ισχυρίζεται ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας Μίροσλαβ Ούχναρ και καταλήγει: «είναι ξεκάθαρο ότι όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους πάνω μας. Όχι μόνον οι πολιτικοί μας, αλλά και η ΕΕ. Βρισκόμαστε τώρα κάτω από το μικροσκόπιο, αλλά αφού θέλουμε να ανήκουμε στο Σένγκεν πρέπει να ανταποκριθούμε και στα καθήκοντά μας.»

Φιλότιμες προσπάθειες λοιπόν, υψηλά κονδύλια, προγράμματα επιμόρφωσης της αστυνομίας, προγράμματα κατά της δωροδοκίας. Όλα έχουν προβλεφθεί, όλα υλοποιούνται στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε από την ΕΕ. Μένει η πρεμιέρα της 1ης Ιανουαρίου 2008. Τότε θα διαπιστώσουμε, εάν λειτούργησαν όντως όλα αποτελεσματικά ή όχι.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc