Άγνωστη παραμένει η σύσταση του σύμπαντος

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος του σύμπαντος - 96% για την ακρίβεια - αποτελείται από σκοτεινή ύλη και ενέργεια, η σύνθεση της οποίας δεν έχει ακόμη αναλυθεί, σύμφωνα με Γουότσον Κρονίν, φυσικό βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1980. «Νομίζουμε ότι ξέρουμε το σύμπαν, η κατανόηση μας όμως αντιστοιχεί μόνο στο 4% των πάντων"α ανέφερε ο Κρονίν σε πρόσφατη ομιλία του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα θεωρητικά μοντέλα, το 73% της κοσμικής ενέργειας αποτελείται από «σκοτεινή ενέργεια» και 23% από σκοτεινή ύλη, την υπαρκτή αλλά μη αναγνωρίσιμη ουσία που συγκρατεί το σύμπαν και επιταχύνει την επέκτασή του. Το υπόλοιπο 4% αποτελείται από την αποκαλούμενη «φυσιολογική ύλη», όπως είναι τα άτομα και τα μόρια. Η σκοτεινή ύλη δεν μπορεί να εντοπισθεί ευθέως, επειδή δεν εκπέμπει φως ή ραδιενέργεια, τουλάχιστον όχι τόση ώστε να γίνει αντιληπτή από τα σύγχρονα εργαλεία. Η παρουσία της όμως συμπεραίνεται εξαιτίας της βαρυτικής της δύναμης καθώς εκτρέπει φως από μακρινούς γαλαξίες.

Η πλειοψηφία των φυσικών επιστημόνων σήμερα θεωρεί ότι το κύριο συστατικό της σκοτεινής ύλης είναι κάποιο στοιχείο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ένα κατάλοιπο της Μεγάλης Έκρηξης που συντελέστηκε 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι το νετραλίνο, ένα υπερσυμμετρικό μόριο του οποίου η ύπαρξη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι επιστήμονες θα έρθουν αντιμέτωποι με τρία μεγάλα ερωτήματα, εκτός από τη σύσταση της σκοτεινής ύλης: Την προέλευση των κοσμικών ακτίνων, την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων στο χώρο-χρόνο και την μάζα των νετρινίων, τα οποία παρέχουν τις πρώτες απτές αποδείξεις ύπαρξης φαινόμενων πέρα από τα αποκαλούμενα Σταθερά Μοντέλα μοριακής φυσικής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο









Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»