Skip to main content

ο εξτρεμισμός εξαπλώνεται.-πηγή BBC από ΣΚΑΙ

Καθώς η Βρετανία και οι Ην. Πολιτείες εξακολουθούν να συζητούν για το αν σημειώνεται πρόοδος στο Ιράκ, ξένοι μουσουλμάνοι μαχητές εξακολουθούν να συρρέουν στη χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν στην εξέγερση.

Η Ιορδανία είναι μια από τις χώρες καταγωγής των αυτοαποκαλούμενων "ιερών πολεμιστών". Το στρατοδικείο της χώρας καταδίκασε ήδη 17 Ιορδανούς για πρόθεση συμμετοχής στην ιρακινή εξέγερση.

Στην πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι ο εξτρεμισμός εξαπλώνεται Η ζωή είναι δύσκολη και ζοφερή στις παρηκμασμένες συνοικίες γύρω από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.


Τραγικές μνήμες
Κυριαρχούν η ανία, η πικρία και η απογοήτευση, καθιστώντας γόνιμο το έδαφος για την εξάπλωση του εξτρεμισμού.

Ορισμένα από τα πλέον επιφανή στελέχη της Αλ Κάιντα μεγάλωσαν σε αυτούς τους δρόμους.

Οι πιστοί οπαδοί τους εδώ στρατολογούν κύματα νέων μαχητών, των αυτοαποκαλούμενων "ιερών πολεμιστών" κατά της Δύσης στο Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές της Ιορδανίας δέχθηκαν να μιλήσουν μόνο μετά τη δύση. Είπαν την τελευταία στιγμή ποιον θα συναντούσαμε και πού, χωρίς να δώσουν πραγματικά ονόματα.

Η μυστικοπάθεια είναι το παν.

Παράλογη απάντηση στους τρομοκράτες

"Όταν βρίσκομαι στο Ιράκ, αισθάνομαι ήρεμος, ευτυχής και άνετος. Χύνεται πολύ αίμα, όμως γνωρίζω ότι βρίσκομαι εκεί εξ ονόματος του Θεού".

Ο Αμπού Αμπντάλα Ραχμάν είναι βετεράνος τζιχαντιστής. Μας είπε ότι έχει μεταβεί στο Ιράκ από την Ιορδανία ήδη πέντε φορές.

"Εσείς, οι χώρες των απίστων, ήρθατε να μας πολεμήσετε σε μουσουλμανικό έδαφος. Τι περιμένετε; Να σας υποδεχθούμε με ροδοπέταλα; Οι μουσουλμάνοι δεν σκοτώνουν χωρίς λόγο. Η Αμερική και οι σύμμαχοί της έσκαψαν τον τάφο τους στο Ιράκ".

Πίσω στην πατρίδα, ο Αμπού Αμπντάλα Ραχμάν στρατολογεί Ιορδανούς μαχητές. Λέει ότι δεν είναι δύσκολο να τους πείσει.

ΟΙ άνθρωποι δεν έχουν πολλά στις υποβαθμισμένες συνοικίες, όπως αυτή. Έχουν όμως δορυφορική τηλεόραση η οποία φέρνει στα σπίτια τους εικόνες αιματοχυσίας από το Ιράκ.

Η οργή, αλλά και η όρεξη των νεαρών μουσουλμάνων να μεταβούν στο Ιράκ για να πολεμήσουν οξύνεται συνεχώς.

Ο 16χρονος Αμπντάλα είναι εκ των πιο πρόσφατων νεοσυλλέκτων του Αμπού Αμπντάλα Ραχμάν.

"Είσαι πολύ νέος. Γιατί θέλεις να αφήσεις την οικογένειά σου και να πολεμήσεις σε άλλη χώρα; Δεν φοβάσει μήπως σκοτωθείς;"

"Βλέπω τις εικόνες στην τηλεόραση, τους θανάτους μουσουλμάνων στο Ιράκ...Αισθάνομαι τόσο μίσος που θέλω να τους σκοτώσω...Ο ξάδελφός μου σκοτώθηκε στο Ιράκ, επιστρέφοντας στο σπίτι από το σχολείο...Θέλω να πάω εκεί εξ ονόματος του Θεού...για να τους εμποδίσω να σκοτώσουν κι άλλα παιδιά".

Βίντεο τζιχαντιστών προσελκύουν το βλέμμα και εξάπτουν τα πάθη των νεαρών μουσουλμάνων στην Ιορδανία και αλλού.

Παρατηρητές των εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων δηλώνουν ότι αυτό σημαίνει πως οι αραβικές χώρες που υποστηρίζουν τη Δύση στο θέμα του Ιράκ επίσης απειλούνται.

Παρέχουν στους Αμερικανούς διοικητική στήριξη, πολιτική στήριξη, στήριξη σε επίπεδο ασφαλείας. Οπότε βάζουν στο στόχαστρο πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες με επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλους τρόπους.

Η επαγρύπνηση λόγω των τρομοκρατών σημαίνει ότι τα τεμένη παρακολουθούνται στενά στις συνοικίες των τζιχαντιστών της Ιορδανίας.

Iμάμης λέει απλώς τι σημαίνει να είναι κανείς καλός μουσουλμάνος. Όμως για κάποιους από τους ακροατές του, αυτό σημαίνει να σκοτώνουν Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»