Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

ΕΞΙ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι τρεις ( πρόεδρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης) βασικοί διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος παρουσιάζονται να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΓΝΩΡΑ/RAI για λογαριασμό της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» οι τρεις βασικοί διεκδικητές συγκεντρώνουν πολύ κοντινά ποσοστά, οι διαφορές των οποίων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους., γεγονός που καταδεικνύει πόσο αμφίρροπο είναι το σκηνικό.
Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 13 και 19 Σεπτεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και μέγεθος δείγματος 1004 άτομα .

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 30.2%, που είναι μειωμένο μόνο κατά 0.6% σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας του περασμένου Ιουλίου. Συγκρίσιμο σημείο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι η δημοσκόπηση του Απριλίου, προτού αποφασίσει το ΑΚΕΛ να προβάλει δικό του υποψήφιο, όταν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 37.7%.

Αμετάβλητα είναι τα πράγματα για τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Συγκεντρώνει ποσοστό 29.1% σε σύγκριση με 29.6% τον περασμένο Ιούλιο. Το ποσοστό του τον Απρίλιο, χωρίς τον Δ. Χριστόφια στην προεδρική κούρσα ήταν 32.4%.

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Συγκεντρώνει ποσοστό 27.4% σε σύγκριση με 26.3% τον περασμένο Ιούλιο. Στην πρώτη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου, προτού το κόμμα του δρομολογήσει τις διαδικασίες για δικό του υποψήφιο είχε καταγράψει ποσοστό 23.9%.

Ο υποψήφιος Κώστας Θεμιστοκλέους συγκεντρώνει ποσοστά κάτω από το 1%. Συγκεκριμένα 0.6% σε σύγκριση με 0.7% τον περασμένο Ιούλιο.
Το ποσοστό των αναποφασίστων ανέρχεται σε 8.2%. Ενώ ένα ποσοστό 3.3% δηλώνει ότι η επιλογή του είναι το λευκό. Ποσοστό 1.2% αναφέρει ότι δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί στο δεύτερο γύρο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ









Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»