κλιμα και Μπούς από d.welle
Το θέμα της ημέρας | 27.09.2007
"Αντιδιάσκεψη" του Τζορτζ Μπους για το κλίμα
Γιατί ο αμερικανός πρόεδρος "ακυρώνει" τις προσπάθειες των Η.Ε. για τη σωτηρία του περιβάλλοντος ;
Τρεις μέρες μετά τη διάσκεψη των Η.Ε. για το κλίμα ήρθε επιτέλους η ώρα στον πρόεδρο Μπους να υποδεχθεί στη «δική του διάσκεψη» τους εκπροσώπους των 16 χωρών που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη μας. Η διάσκεψη αρχίζει απόψε στην Ουάσιγκτον και θα εξετάσει πτυχές όπως η εξασφάλιση της ενέργειας και οι κλιματολογικές αλλαγές. Τι επιδιώκει όμως ο Τζορτζ Μπους με αυτή την «αντιδιάσκεψη»; Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των αμερικανών έχει πλέον πειστεί ότι δεν είναι Κασσάνδρες εκείνοι που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από τη δια γυμνού οφθαλμού αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών. Όμως ο πρόεδρός τους, Τζορτζ Μπους ξεπέρασε το θέμα με μια μόνο φράση στην ομιλία του στη Γ, Συνέλευση των ΗΕ: «Χαιρετίζω τις συζητήσεις για τη μεταβολή του κλίματος, που κάνει ο γενικός γραμματέας. Και ανυπομονώ για άλλες συζητήσεις με τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου στην Ουάσιγκτον με αυτό το θέμα».
Τι είναι εκείνο που κάνει στα μάτια του αμερικανού προέδρου πιο σημαντική τη δική του διάσκεψη από αυτή των ΗΕ; Οι θέσεις του για το θέμα, που έγιναν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων. Ο κύριος Μπους θεωρεί ότι πρώτα θα πρέπει να βρουν κοινό παρονομαστή οι χώρες, όπως η Κίνα και οι Ινδίες που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Επίσης αρνείται να αποδεχθεί την μείωση των ρυπογόνων αερίων ως δεσμευτικός όρος στη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο. Η σύγκρουση με τον γερμανό υπουργό περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία είναι δεδομένη: «Κατά αρχήν», είπε, « οι στόχοι θα πρέπει να είναι σαφείς και δεσμευτικοί σε ότι αφορά τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Και δεύτερον, χρειαζόμαστε να περάσει το κόστος αυτό στην παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει συνεχώς ο φορολογούμενος. Όποιος μολύνει περισσότερο το περιβάλλον αυτός θα πρέπει να πληρώνει».
Ο κύριος Γκάμπριελ δεν δίστασε να πει μάλιστα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παίρνει και πολύ στα σοβαρά την περιβαλλοντική πολιτική της διοίκησης Μπους, αφού θα μείνει λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία. Η κυβέρνηση Μπους φοβάται ότι με τη δεσμευτικότητα των μέτρων θα πληγεί η αμερικανική οικονομία. Βέβαια επίσημα ο αμερικανός πρόεδρος ρίχνει το βάρος στις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και οι Ινδίες και στη σκληρή τους στάση, και κατά μια άποψη έχει δίκαιο. Αλλά και η δική του στάση χαρακτηρίζεται από ακαμψία.
Έτσι λοιπόν με την αποψινή «αντιδιάσκεψη» θέλει να στήσει το άλλοθί του και να δείξει περνώντας στην αντεπίθεση ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο σε θέματα περιβάλλοντος. Η ανάλυσή του συνοψίζεται ως εξής: «Πρώτον, αναγνωρίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα με τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εξάρτησης από το πετρέλαιο, τρίτον, αναγνωρίζουμε πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία και τέταρτον, έχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε αυτή τη τεχνολογία και να φροντίσουμε ώστε να την χρησιμοποιούν και οι αναπτυσσόμενες χώρες».
Για δεσμεύσεις και δεσμευτικούς όρους, ούτε λόγους. Κάτι που επιβεβαιώνει την δυσπιστία του απέναντι στην περιβαλλοντική πολιτική των ΗΕ. Ο γερμανός υπουργός περιβάλλοντος θα επιμείνει απόψε ότι δεν είναι μόνο οι μεγάλες οικονομίες που έχουν υποχρεώσεις, αλλά και οι μεγάλες ρυπογόνες χώρες. «Αντιδιάσκεψη» λοιπόν στην διάσκεψη για το κλίμα, και εμμονή στα ίδια συμφέροντα απέναντι στον πανθολογούμενο κίνδυνο για τις επερχόμενες γενιές. Κάπως έτσι σκιαγραφείται το παγκόσμιο περιβαλλοντικό σκηνικό made in USA.
Comments