Απελευθερώστε την οικονομία

Του Νικου Νικολαου

Με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς, με ποιους δηλαδή ρυθμούς και με ποιες προτεραιότητες, θα υλοποιηθεί η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. Μια εντολή που απορρέει από τη σαφή δέσμευση του Κώστα Καραμανλή απέναντι στους πολίτες για συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων χάρη στην οποία και έλαβε τη νικηφόρο ψήφο τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ασφαλιστικό είναι η μητέρα των μεταρρυθμίσεων, αφού θα κρίνει το μέλλον του τόπου, το οποίο απειλείται άμεσα από τα εκρηκτικά ελλείμματα των Ταμείων. Κανείς επίσης δεν συζητεί ότι εάν και αυτή τη φορά δεν ανασυγκροτηθεί ο κρατικός μηχανισμός, εάν δεν επανιδρυθεί δηλαδή το κράτος, δεν πρέπει να περιμένουμε καμιά προκοπή.

Επειδή όμως αυτές οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θέλουν κάποιο χρόνο και αρκετή προετοιμασία για την επίτευξη των απαραίτητων συναινέσεων, θα πρότεινα στον πρωθυπουργό, με δεδομένες και τις λαϊκίστικες σημαίες που ετοιμάζεται να ανεμίσει η αντιπολίτευση, να ξεκινήσει από τις πιο απλές μεταρρυθμίσεις, που όμως είναι αμέσου αποδόσεως γιατί βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη και απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας. Ποιες είναι αυτές:

Πρώτον, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στις πολεοδομίες, τις εφορίες και γενικά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Η άμεση κατάργηση των σφραγίδων (πίσω από τις οποίες εδρεύουν τα φακελάκια) και των αδειών και η έναρξη πάσης δραστηριότητος, βιοτεχνικής, εμπορικής, οικοδομικής κ.λπ., με μια υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει στην τελευταία του έκθεση ότι το διοικητικό κόστος που επιβαρύνει την οικονομία είναι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εκτιμά ότι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η κατάργηση της γραφειοκρατίας που θα συμβάλει σημαντικά και στον περιορισμό της διαφθοράς δεν σημαίνει ασυδοσία. Οπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, η πολιτεία θα αγρυπνά και με δειγματοληπτικούς ελέγχους εάν εντοπίζει περιπτώσεις όπου ο βιομήχανος π.χ. έκανε ζημιές στο περιβάλλον ή επιβάρυνε την όχληση και τη ρύπανση στις αστικές περιοχές, θα του παίρνει αμέσως πίσω την άδεια και θα του επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα.

Δεύτερον, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας και η ένταξή της στο ΕΣΥ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι γιατροί, τα ιατρεία και ο άλλος εξοπλισμός του ΙΚΑ. Πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στην ατέρμονη ταλαιπωρία στα δημόσια νοσοκομεία, στα ράντσα και στα καθυστερημένα μέχρι και δύο μήνες ραντεβού των ασθενών με τους θεράποντες ιατρούς.

Τρίτον, η άμεση διάλυση των καρτέλ. Είναι ντροπή ύστερα από δύο χρόνια που άρχισαν οι καταγγελίες και η «Καθημερινή» με στοιχεία απέδειξε ότι οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωναν το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, να μην έχει τιμωρηθεί κανείς ακόμη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα καρτέλ, όμως, ελέγχουν ακόμη τα πάντα και είναι υπεύθυνα για την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά και ληστεύει το εισόδημα των νοικοκυριών.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες απλές αλλαγές που ισχύουν ήδη σε όλη την Ευρώπη και αφορούν τις συγκοινωνίες στα αστικά κέντρα, την οργάνωση της παιδείας κ.λπ., αλλά ας ξεκινήσει επιτέλους η κυβέρνηση!


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»