δυναμική αλλά και κοινωνική..οικονομία- καθημερινή

Δυναμική αλλά και κοινωνική οικονομία
Τι θα πει ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή

Της Ελλης Τριανταφυλλου

Tην εξασφάλιση διατηρήσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, στηριγμένης σε μια δυναμική οικονομία, με ταυτόχρονη ενίσχυση των κοινωνικών πτυχών της ασκούμενης πολιτικής, θα θέσει σήμερα ως κυρίαρχες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την τρέχουσα τετραετία ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Κατά την ομιλία του, με την οποία θα ανοίξει την τριήμερη ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής θα δεσμευτεί για την ταχύτατη ψήφιση όλων των σχεδίων νόμου, που παρουσιάστηκαν προεκλογικά, αλλά δεν ψηφίστηκαν λόγω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με πρώτα εκείνα για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, της κατάργησης του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και της απαλλαγής από φόρους της πρώτης κατοικίας, της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για τη στήριξη των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες.

Οπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει τον κ. Γ. Παπανδρέου αυστηρώς θεσμικά και χωρίς αναφορές που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα έντασης στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες, πάντως, δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ο κ. Καραμανλής θα αφήσει ανοικτό το θέμα αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί εκ νέου για την καθιέρωση (από το 2009) Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, που θα υπερβαίνει τα όρια της φτώχειας, και θα αναδείξει την επίλυση του Ασφαλιστικού ως μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη νέα τετραετία. Στόχος, όπως θα τονίσει, η δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Ακόμη, θα επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησης για συνεννόηση και διάλογο με κόμματα και φορείς -ο οποίος, ωστόσο, όπως θα αποσαφηνίσει, θα κινηθεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος για να μην καταλήξει «διαλογος για τον διάλογο», όπως συνέβη στην υπόθεση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Για την τελευταία, ο πρωθυπουργός θα τονίσει τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την καθιέρωση (σε βάθος χρόνου) νέου συστήματος εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ θα επαναλάβει την αμετακίνητη θέση του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Εμφαση θα δώσει ο πρωθυπουργός και στις πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τον περαιτέρω περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη μετατροπή του κράτους σε φιλικό προς τον πολίτη. Θα προαναγγείλει, μάλιστα, τον διάλογο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, ο οποίος, όπως θα τονίσει, θα ανοίξει άμεσα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο κ. Καραμανλής στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο αποτελεί προσωπική του δέσμευση και θα χαρακτηρίσει μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης την προστασία του περιβάλλοντος.

Comments

lornion said…
διαβάζω στον τύπο ανά την γη , περι αειφόρου ανάπτυξης και αναρωτιέμαι μεχρι που πάει αυτή η ανάπτυξη.Μπάς και φτάνει το σημείο ανυπαρξίας της γης,είτε από ελλειψη υγιούς περιβάλλοντος ,είτε λόγω εξαντλήσεως πόρων ?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc