Επισκόπηση τύπου | 24.09.2007

Η Μέρκελ, ο Νταλάι Λάμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική εξέγερση των βουδιστών μοναχών

Πού είναι η διεθνής κοινότητα, διερωτώνται τα ΜΜΕ

Επαίνους από τον γερμανικό και το διεθνή τύπο για την χθεσινή συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Νταλάι Λάμα. «Επρόκειτο για μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων»; θέτει ρητορικά το ερώτημα η Badische Zeitung. «Τότε γιατί την Κυριακή και ενώπιον μάλιστα δημοσιογράφων; Όχι, η συνάντηση δεν είχε τίποτα το ιδιωτικό», διαπιστώνει ο γερμανός δημοσιογράφος. « Ήταν μια πολιτική επίδειξη εκτός και εντός της χώρας με αποδέκτες τους προκατόχους της κυρία Μέρκελ, τους κυρίους Κολ και Σρέντερ. Γι αυτούς οι στρατηγικές συμμαχίες και οι ασυννέφιαστες εμπορικές συναλλαγές ήταν σπουδαιότερες από τις ανώτατες αξίες της διπλωματίας. Και για τους δύο η συζήτηση γύρω από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών ήταν συχνά ένα ενοχλητικό καθήκον.

«Κανείς δεν μπόρεσε να μεταπείσει την κυρία αυτή», σημειώνει η ιταλική Κοριέρα ντε λα Σερα, «παρά τις παραινέσεις των συμβούλων της και τις αφόρητες πιέσεις από το Πεκίνο. Η γερμανίδα καγκελάριος σε αντίθεση με άλλους έκανε πράξη αυτό που πάντα τόνισε, ότι στη περίπτωση του Θιβέτ τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό όποιων οικονομικών προσδοκιών της κινεζικής αγοράς».

Πολλά τα σημερινά σχόλια για την ειρηνική εξέγερση των βουδιστών μοναχών στην Βιρμανία. « Η τύχη αυτής της εξέγερσης εξαρτάται εν πολλοίς από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία χάιδεψε μέχρι σήμερα τη χούντα με ανώδυνες κυρώσεις», σημειώνει η γαλλική la Charente Libre. «Οι βιρμανοί δικτάτορες διαθέτουν την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, χώρες που έχουν ήδη προβάλει βέτο στα Η.Ε. Αυτή την εβδομάδα η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να στηρίξει έμπρακτα την αντιπολίτευση. Ειδάλλως η ειρηνική εξέγερση των μοναχών θα πνιγεί στο αίμα». Και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει: «Οι βουδιστές μοναχοί καταφέρνουν πολύ περισσότερο και από τους πολιτικούς να φέρουν τους βιρμανούς στρατηγούς σε δύσκολη θέση. Το καθεστώς φαίνεται να έχει παραλύσει και κοιτάζει αβοήθητο τα κύματα των διαδηλωτών. Προς το παρόν επικρατεί σιωπή. Τι ακριβώς σχεδιάζει, παραμένει ασαφές».

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τα Η.Ε. με όλη την αφρόκρεμα της διεθνούς πολιτικής να ασχολείται σήμερα με την προστασία του περιβάλλοντος. Και η ισπανική εφημερίδα El Mundo θεωρεί αυτή την εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας: «Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν», γράφει, «φαίνεται αποφασισμένος να κάνει τον αγώνα κατά των κλιματολογικών μεταβολών πρωταρχικό στόχο για τον οργανισμό τους. Κάθε προσπάθεια θα αποβεί μάταια, όσο καιρό οι Η.Π.Α δεν συμμετέχουν στην διαδικασία. Γιατί η χώρα αυτή δεν είναι μόνο η πιο ισχυρή στον πλανήτη, αλλά και αυτή που παράγει τα περισσότερα δηλητηριώδη αέρια. Ο πρόεδρος Μπους προσκάλεσε σε μια δική του συνάντηση κορυφής για το κλίμα. Θα πρέπει να δούμε αν αυτή η συνάντηση θα είναι μόνο για τα όμματα ή αν θα καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Και η γαλλική Le Figaro συνεπικουρεί: «στην εβδομάδα που μόλις άρχισε επικρατεί ένα θέμα που μας αφορά όλους και από το οποίο εξαρτάται το μέλλον του πλανήτη μας, η αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Απαντήσεις και λύσεις μόνο με τη συμμετοχή όλων μπορούν να εξευρεθούν. Γι αυτό και η συζήτηση για τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο μόνο στα πλαίσια των Η.Ε. μπορεί να διεξαχθεί».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc