Μετεωρίτης έπεσε στο Περού και αρρώστησαν εκατοντάδες

BBC

Εκατοντάδες άνθρωποι αρρώστησαν σοβαρά αμέσως μετά τη συντριβή ουράνιου σώματος -κατά πάσα πιθανότητα μετεωρίτη- σε απομακρυσμένη περιοχή του Περού. Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, το σώμα που κατέπεσε από τον ουρανό δημιούργησε ένα βαθύ κρατήρα σε μικρή απόσταση από την πόλη Καράνκας των Ανδεων, όπου και καταγράφεται το υγειονομικό πρόβλημα.

Πονοκέφαλος, ναυτία

Οσοι προσέγγισαν τον κρατήρα άρχισαν λίγες ώρες αργότερα να παραπονούνται για πονοκεφάλους, ναυτία και εμέτους. Tα συμπτώματα, κατά τους ειδικούς, πρέπει να προκλήθηκαν από την εισπνοή τοξικών αερίων. Ηδη, βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον τόπο της πρόσκρουσης ομάδα επιστημόνων που πρόκειται να συλλέξει δείγματα και να επαληθεύσει ότι το σώμα που έπεσε στην περιοχή ήταν πράγματι μετεωρίτης.

Ο Νέστορ Κουίσπε, δήμαρχος της περιοχής, δήλωσε ότι πολλοί κάτοικοι παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα. «Πολλοί κάτοικοι της πόλης του Καράνκας έχουν αρρωστήσει. Πάσχουν από πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης, έχουν ερεθισμούς στο δέρμα, ναυτία και εμέτους. Πέρα όμως από τα σωματικά προβλήματα, φαίνεται ότι πολλοί έχουν καταληφθεί και από έντονο φόβο μετά το συμβάν», κατέληξε ο δημοτικός άρχων.

Ενας από αυτούς, ο Εμπέρ Μαμάνι, τόνισε ότι εκτός από τους ανθρώπους, συμπτώματα παρουσιάζουν και τα ζώα, όπως ο ταύρος που εκτρέφει. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτούμε να γίνουν αναλύσεις. Ανησυχούμε για τον κόσμο που ζει στην περιοχή. Και όλοι φοβόμαστε».

Ενας άλλος ντόπιος, ο Ρόμιλο Κουίσπε, τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν μήπως το νερό που πίνουν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Το παράξενο συμβάν ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ, όταν οι κάτοικοι του Καράνκας στην απομακρυσμένη περιοχή Πούνο του Περού, 1.300 χλμ. νότια της Λίμα, ανέφεραν ότι έβλεπαν στον ουρανό ένα φλεγόμενο σώμα να κατευθύνεται καταπάνω τους. Πράγματι, το σώμα συνετρίβη στο έδαφός δημιουργώντας στο σημείο της πρόσκρουσης έναν κρατήρα πλάτους 30 μέτρων και βάθους έξι μέτρων. Κατά τους τοπικούς αξιωματούχους, από τον κρατήρα απελευθερώθηκαν τοξικά αέρια, τα οποία ευθύνονται για τα συμπτώματα των κατοίκων.

Ακόμα ο αρμόδιος υγειονομικών υπηρεσιών του Πούνο, δρ Χορχέ Λόπεζ, δήλωσε ότι υποφέρει από ερεθισμένο λαιμό και μύτη, συμπτώματα που εμφανίστηκαν αμέσως μετά την επίσκεψή του στον κρατήρα.

Η Μαρτίν Χάνλον, δημοσιογράφος, που ζει και εργάζεται στην περιοχή, τόνισε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς ο μετεωρίτης δεν μετέφερε βακτήρια που να αρρωστήσουν τον κόσμο. Η χημική αντίδραση όμως που προκλήθηκε από την επαφή του με το έδαφος πιθανώς να απελευθέρωσε τοξίνες, όπως θείο ή αρσενικό. Τέλος, μηχανικός στο Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας του Περού δήλωσε ότι δεν ανιχνεύθηκε διαφυγή ραδιενέργειας στον κρατήρα και ταυτόχρονα απέκλεισε την πιθανότητα το ουράνιο σώμα να είναι δορυφόρος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc