Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

KURIER

Γιατί τώρα;

Γιατί άραγε επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή ο Ερντογάν για να ανακινήσει θέμα μαντίλας; Η μία εξήγηση είναι ότι θέλει να ικανοποιήσει την κομματική του πελατεία, χωρίς όμως να επιμείνει στο ζήτημα. Εάν πετύχει πέτυχε, εάν αποτύχει, θα φταίνε η αντιπολίτευση και ο στρατός. Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία ο Τούρκος πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το κόμμα του είναι σήμερα πανίσχυρο προκειμένου να θέσει το κράτος σε ισλαμική πορεία. Κάτι τέτοιο θα είχε μοιραία κατάληξη, καθώς θα προκαλούσε ένα πραξικόπημα των στρατιωτικών και η υπόθεση της Ευρώπης θα πήγαινε περίπατο.

TODAY'S ZAMAN

Περί ανεξαρτησίας

Κάποιες επισημάνσεις του προέδρου Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στη βόρεια Κύπρο οδήγησαν ορισμένους Τούρκους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η Αγκυρα απαλλάσσεται σταδιακά από τον ιερό τρόμο που τη διακατέχει και έχει να κάνει με την «αποδέσμευση» των Τουρκοκυπρίων από τον τουρκικό κορμό, σε περίπτωση που αυτοί αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Ο κ. Γκιουλ μάλιστα ζήτησε ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταγωνισθεί επαξίως την ελληνοκυπριακή. Στο πνεύμα αυτό Τούρκοι διπλωμάτες εξηγούν ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από το να ενθαρρύνει κινήσεις και ενέργειες υπέρ της τόνωσης της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων, «για να σταθούν επιτέλους στα πόδια τους» απέναντι των Ελληνοκυπρίων.

HERALD TRIBUNE

Οι ιρακινοί πρόσφυγες

Εκατοντάδες Ιρακινών πολιτών, πολλοί εκ των οποίων καταζητούνται ως προδότες, επειδή βοήθησαν την Αμερική στον πόλεμο, βλέπουν ότι ο δρόμος προς την ελευθερία είναι αποκλεισμένος. Εχουν υποβάλει αίτημα στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να ενταχτούν στο καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, αλλά παρότι έχει παρέλθει καιρός, η διαδικασία παραμένει αδρανοποιημένη ή κινείται με αργούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς. Σχετική αναφορά στο θέμα έκανε η Ουάσιγκτον Ποστ που επισημαίνει τη μεγάλη προσφυγική κρίση του Ιράκ που συνοδεύεται από την εξάπλωση του χάους στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι αυτοί που ζητούν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία ήδη έχουν αναγνωρίσει σχεδόν δέκα χιλιάδες Ιρακινούς πολίτες ως ”επείγοντα περιστατικά” που πρέπει να μεταβούν στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δεσμευτεί ότι ώς τις 30 Σεπτεμβρίου, 7000 πρόσφυγες θα είχαν προωθήσει τα χαρτιά τους, ώστε να γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός αυτός έπεσε στους 2000. Προς το παρόν, μόνον 900 πρόσφυγες κατάφεραν να φτιάξουν τα χαρτιά τους και να πληρούν σήμερα τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ακόμη κι αυτοί οι πολύ τυχεροί που έχουν περάσει από την κρησάρα του ΟΗΕ, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ακριβό πακέτο της χορήγησης του προσφυγικού καθεστώτος, το οποίο όμως δεν τους εξασφαλίζει το επόμενο βήμα. Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίσα Ράις μπορεί να βοηθήσει, δίδοντας εντολή στους υπευθύνους να περιορίσουν τη γραφειοκρατία. Η υπουργός θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις και προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

THE NEW YORK TIMES

Ποιος θέλει τον πόλεμο;

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Συρία και φαίνεται ότι παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Ως τώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει εξηγήσεις. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ενώπιον νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή; Προσπαθούν, άραγε, οι Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν τέλος στη σύγκρουση ή έχουν δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ;

Το Ισραήλ έχει κάποιους καλούς λόγους για να βομβαρδίσει τη Συρία. Οι Σύροι έχουν βοηθήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Συρία πάντα είχαν λόγους για να εμπλακούν σε πόλεμο. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, κατέχει από το 1968 ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους της Συρίας. Το θέμα δεν είναι αν ο ένας ή ο άλλος έχουν λόγους να πάνε σε πόλεμο, αλλά αν ο ένας ελπίζει να κερδίσει τον άλλον. Ομως, καμιά από τις δύο χώρες δεν έχει κάτι να κερδίσει από τον πόλεμο . Η Συρία είναι πολύ αδύνατη και το Ισραήλ πολύ μικρό για να καταλάβει τμήμα της Συρίας. Και οι δύο, όμως, έχουν περισσότερα πράγματα στο νου τους. Το Ισραήλ επιθυμεί να αποκαταστήσει το γόητρο που έχασε πέρσι το καλοκαίρι μετά την εισβολή στο Λίβανο, ενώ η Συρία επιθυμεί να διατηρήσει την πίεση προς το Ισραήλ μέσω των λιβανέζικων διασυνδέσεών της με στόχο την ανακατάληψη των Υψωμάτων του Γκολάν. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι προσδοκά η Ουάσιγκτον από ένα πιθανό νέο πόλεμο στην περιοχή. Η κυβέρνηση Μπους έχει παραδεχτεί ότι το Ισραήλ επιτέθηκε εναντίον της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι προσπάθησε να το αποτρέψει. Ανωνύμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι η Συρία έχει κάποιο πυρηνικό πρόγραμμα σε εξέλιξη. Αλλά, μήπως το Ισραήλ δεν έχει;

Ο αμερικανικός λαός επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στον πόλεμο του Ιράκ. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει, ωστόσο, ότι το Ιράκ αποτελεί ένα μικρό κομμάτι των εμφυλίων και των διεθνών συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως. Μια Μέση Ανατολή στις φλόγες από τις ινδουιστικές περιοχές ώς τη Μεσόγειο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Επομένως, έχει σημασία να μάθουμε πώς σκέπτονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και πώς αξιολογούν ένα πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

EL PAIS

Η εκπαίδευση στην Ισπανία

Η εκπαίδευση έχει εξελιχθεί σε αποφασιστικό παράγοντα για την αλλαγή των κανόνων που λειτουργεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Αυτή η συζήτηση βρίσκεται στο κέντρο της μεγάλης κουβέντας για το μέλλον των κοινωνιών. Ενα θέμα που απασχολεί τον Οργανισμό για την Συνεργασία και την Ανάπτυξη και απασχολεί ιδιαίτερα την Ισπανία. Ο Οργανισμός ολοκληρώνει έκθεση για τις παραμέτρους της εκπαίδευσης στις χώρες μέλη του, που αφορούν ως επί το πλείστον τη συγκέντρωση στοιχείων, βάσει των οποίων θα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις βεβαίως που θα προωθούν την εκπαίδευση και θα βελτιώνουν το επίπεδο των πολιτών.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της έκθεσης είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στον τομέα της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Οι πιθανότητες ο γιος ενός απλού εργάτη να αποκτήσει πανεπιστημιακό τίτλο είναι μεγαλύτερες στην Ισπανία απ’ ό,τι σε άλλη χώρα. Οι ίσες ευκαιρίες, επίσης, είναι γεγονός και υιοθετούνται. Υπάρχουν βεβαίως διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, γεγονός που προκαλεί ζημιά. Αλλά στην Ισπανία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες που διαθέτουν δημοκρατική παράδοση. Ωστόσο, το ποσοστό των νέων ανθρώπων που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι τόσο υψηλό.

Σε γενικές γραμμές η Ισπανία εξακολουθεί να ξοδεύει λιγότερα γα την εκπαίδευση συγκριτικά με άλλες χώρες.

LE MONDE

Μετανάστευση και ηθική

Για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια οι Γάλλοι βουλευτές υιοθέτησαν νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που καθιστά πιο αυστηρές τις ρυθμίσεις του 2003 και του 2006, οι υποψήφιοι προς μετανάστευση και εγκατάσταση στη Γαλλία οφείλουν να γνωρίζουν τη γαλλική γλώσσα και τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ζητείται επίσης από τους αιτούμενους άδεια παραμονής για οικογενειακούς λόγους, να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον έναν κατώτατο μισθό και να υπογράψουν με το γαλλικό κράτος συμβόλαιο υποδοχής και ενσωμάτωσης. Ομως, εκτός των άλλων αδυναμιών του νέου νόμου, η τροποποίηση που αφορά γενετικές εξετάσεις για την πιστοποίηση συγγενικών δεσμών θεωρείται από πολλούς στη Γαλλία καταπάτηση θεμελιωδών ηθικών και νομικών αρχών .


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc