Στη βίβλο του Λίνκολν θα ορκιστεί ο Ομπάμα
 Ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει τον συνταγματικό προεδρικό όρκο με την παλάμη του πάνω στη Βίβλο, που χρησιμοποιήθηκε το 1861, όταν ορκίστηκε πρόεδρος ο Αβραάμ Λίνκολν.

Την μεσημβρία της 20ης Ιανουαρίου του 2009, οπότε ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει τον συνταγματικό όρκο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή αυτή η ίδια ακριβώς Βίβλος που χρησιμοποιήθηκε και στην ορκωμοσία για το ύπατο αξίωμα του Αβραάμ Λίνκολν, το έτος 1861, για την ακρίβεια την 4η Μαρτίου του έτους εκείνου. Αυτό ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, επισήμως σήμερα, εκ μέρους της «Επιτροπής για την Εγκατάσταση στο προεδρικό αξίωμα».

Σημειωτέον, «το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτάσσει» τη χρησιμοποίηση Βίβλου γι' αυτήν την τελετή της εγκατάστασης στο προεδρικό αξίωμα. Όμως, πολλοί είναι οι Αμερικανοί πρόεδροι, οι οποίοι έδωσαν τον συνταγματικό προεδρικό όρκο, με την παλάμη τους ακουμπισμένη πάνω σε μία Βίβλο.

«Ο εκλεγμένος (την 4η Νοεμβρίου) πρόεδρος Ομπάμα αισθάνεται τιμή εκ του γεγονότος ότι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διέθεσε για την τελετή της ορκωμοσίας του την Βίβλο που χρησιμοποιήθηκε για να ορκιστεί πρόεδρος ο Αβραάμ Λίνκολν - ο 16ος κατά σειράν Αμερικανός πρόεδρος, που γεννήθηκε την 12η Φεβρουαρίου του 1809», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της «Επιτροπής για την εγκατάσταση στο προεδρικό αξίωμα», κ. Εμετ Μπολιβό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει ήδη σαφές πως, επιθυμεί η τελετή της 20ης Ιανουαρίου, «αφετηρία» της δικής του προεδρίας, να συμβολίσει στο μέγιστο «το πνεύμα της ενότητας» στις Ηνωμένες Πολιτείες...

«Η χρήση της συγκεκριμένης Βίβλου, λοιπόν, θα παράσχει ισχυρή σύνδεση με την κοινή κληρονομιά, το κοινό παρελθόν», ανέφερε επίσης στη δήλωσή του ο κ. Μπολιβό.

Η εν λόγω Βίβλος έχει βιβλιοδεσία σε χρώμα «βαθύ μοβ"--το αποκαλούμενο «της Βουργουνδίας"--και αριθμό σελίδων 1.280. Το έτος έκδοσής της είναι το 1853.

Μετά την τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου, από τις 12 Φεβρουαρίου και έως τις 9 Μαΐου του 2009, αναφέρεται στα ΜΜΕ ότι η ίδια Βίβλος θα εκτίθεται σε αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, όπου το κοινό θα μπορεί να την δει από κοντά. Στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος θα διοργανωθεί σε πέντε αμερικανικές πόλεις Έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας πάλι η Βίβλος αυτή θα εκτίθεται στο κοινό, εν είδει επετειακού αφιερώματος, για τα 200 έτη από τη γέννηση του Αβραάμ Λίνκολν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»