Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE NEW YORK TIMES

Ποτέ ξανά

Ο Μπαράκ Ομπάμα οφείλει να δείξει από την πρώτη ημέρα της προεδρίας ότι η πρόληψη οποιασδήποτε στο μέλλον γενοκτονίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η γενοκτονία πυροδοτεί την αστάθεια σε κράτη διεφθαρμένα και αντιδημοκρατικά, όπου βεβαίως στρατολογούνται και εκπαιδεύονται τρομοκράτες με μεγάλη ευκολία και με τη γνωστή κάλυψη.Ομως η γενοκτονία και οι μαζικές βιαιότητες έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες ξεπερνούν τα σύνορα των διεφθαρμένων κρατών. Ορδές προσφύγων προσπαθούν αρχικά να διεισδύσουν σε γειτονικές χώρες και στη συνέχεια παντού στον κόσμο, με αποτέλεσμα η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια να ξεπερνάει όλες τις δυνατότητες ενός γενναιόδωρου κόσμου. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών καλείται να απορροφήσει τους εκτοπισμένους και να αναλάβει την περίθαλψή τους. Επομένως, είναι καθήκον μας να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια μιας γενοκτονίας, ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε για την αποτροπή της, ρίχνοντας όλο μας το βάρος στη διπλωματία και στην άσκηση οικονομικών πιέσεων. Η ανάγκη εκδήλωσης πολιτικής βούλησης, όχι κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά πριν, θα πρέπει να απασχολήσει τον πρόεδρο αν θέλει πραγματικά να επιτύχει. Χρειάζεται επομένως να ρισκάρει.

DW-WORLD.DE

Γκι Φερχόφσταντ και πάλι;

O Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πρωθυπουργία του Βελγίου μετά την παραίτησή του και η απόφασή του ικανοποιεί την πλειονότητα των Βέλγων. «Ο πρωθυπουργός μας παραιτείται για τρίτη ή για τέταρτη φορά. Είναι πραγματικά δειλός. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για τον λαό», υποστηρίζει ένας Βέλγος. Το ενδεχόμενο νέας πολιτικής παράλυσης είναι ορατό και εξοργίζει τους πολίτες. «Οταν τα πράγματα σε μια χώρα πηγαίνουν τόσο άσχημα, όπως στην περίπτωση τη δική μας, τότε χρειαζόμαστε ανθρώπους με ηγετικές ικανότητες. Στην αντίθετη περίπτωση θα έλθει η απόλυτη αναρχία», λέει μια γυναίκα από τις Βρυξέλλες. Την παραίτηση της κυβέρνησης Λετέρμ προκάλεσε η υπόθεση της τράπεζας Fortis και οι κατηγορίες ανώτατου δικαστή για κυβερνητική προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Πριν από μια εβδομάδα δικαστήριο των Βρυξελλών έβαλε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης να πουλήσει το κρατικό μερίδιο στη γαλλική Paribas. Στελέχη του περιβάλλοντος του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού, ακόμη και ο ίδιος ο Λετέρμ φέρονται να άσκησαν πιέσεις στη Δικαιοσύνη να μην πάρει αυτή την απόφαση. Στους έμπειρους πολιτικούς που θεωρούνται φαβορί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ανήκει και ο Φλαμανδός Φιλελεύθερος, Γκι Φερχόφσταντ.Το πρόβλημα ωστόσο δεν περιορίζεται στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς Αλβέρτος προτιμά τη συνέχιση του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. Η συνοχή ωστόσο του σημερινού συνασπισμού δεν είναι δεδομένη. Είναι επομένως πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουνίου του 2009, μαζί με τις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

LE MONDE

Θρησκεία και παγκοσμιοποίηση

Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε μια μεγάλη θρησκευτική αγορά. Σήμερα τα θρησκευτικά προϊόντα κυκλοφορούν πολύ και οι θρησκείες δεν σταματούν στα σύνορα των κρατών. Αποτέλεσμα; Ενώ παραδοσιακά οι θρησκείες συνδέονταν με την κουλτούρα των λαών, σήμερα βλέπουμε να απομακρύνονται από τις χώρες όπου έχουν εμφανιστεί και παράλληλα να απομακρύνονται και από την αρχική κουλτούρα. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το φαινόμενο οφείλεται στις μετακινήσεις των πληθυσμών, αλλά να θυμηθούμε ότι μόνο το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού μετακινείται. Επομένως, η σημαντική κινητικότητα στις θρησκευτικές αγορές δεν είναι αποτέλεσμα της μετανάστευσης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, το Διαδίκτυο και τον ρόλο του.Ομως ένα προϊόν για να είναι αποδεκτό παντού και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να διαθέτει σαφείς προδιαγραφές. Αν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο σε μια δεδομένη κουλτούρα δεν θα μπορέσει να πουληθεί εκτός αυτής. Γι’ αυτό και παρατηρούμε την αποσύνδεσή του από την κουλτούρα. Ενας μουσουλμάνος από την Τυνησία, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πρόσβαση σε κήρυγμα προτεσταντών χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο κατέδειξε ότι το 30% των πολιτών που ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό το έκαναν παρακολουθώντας μια τηλεοπτική σειρά με ευαγγελικούς που παίζεται στην τηλεόραση...

LE FIGARO

Επιμένει ο Ντικ Τσένι

Αν και βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι εκτιμά ότι η Ιστορία θα κρίνει θετικά την κυβέρνηση Μπους. Ενα μήνα πριν από την τελετή της ορκωμοσίας του Ομπάμα, τα πράγματα είναι δύσκολα για τα απερχόμενα μέλη της κυβέρνησης Μπους. Παρότι, όμως, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους έχει εκφράσει αρκετές φορές τη λύπη του για κάποιες πράξεις της κυβέρνησής του, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Ντικ Τσένι. «Είμαι πολύ περήφανος για πολλές από τις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης και πιστεύω ότι η Ιστορία θα μας κρίνει θετικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα του Μπους για την εξάρθρωση των μελών της Αλ Κάιντα. Αναφερόμενος δε στη μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ο Ντικ Τσένι έσπευσε να αναφερθεί σε Γερμανούς φυλακισμένους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον αμερικανικό εμφύλιο: «Αν σκεφθείτε πώς ο Αβραάμ Λίνκολν χειρίστηκε παρεμφερή θέματα στον αμερικανικό εμφύλιο ή ο Ρούσβελτ στον Β΄ Παγκόσμιο, θα δείτε ότι πήγαν πολύ πιο μακριά από μας και από το πώς εμείς χειριστήκαμε τη διεθνή τρομοκρατία»

BERLINER ZEITUNG

Φόβοι για επεισόδια

Η πρόσφατη κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο θα μπορούσε να είναι προάγγελος ανάλογων εξελίξεων, δήλωσε ο Πέτερ Τραπ, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών, κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Ελληνες μαθητές στην Ελλάδα. Ο κ. Τραπ διακρίνει τον κίνδυνο, Βερολινέζοι διαδηλωτές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Ελληνες. Δεν αποκλείει μάλιστα επεισόδια και στην περίοδο των γιορτών. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τίποτε από γιορτές», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο Γερμανός αξιωματούχος δεν πιστεύει ότι στη Γερμανία θα δημιουργηθεί παρόμοιο κύμα μαζικής διαμαρτυρίας, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει ένταση στους κόλπους της κοινωνίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc