Αποκαλυπτικά τα ευρήματα δημοσκόπησης της Public Issue για την «Κ»
Ηχηρότατο σήμα κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της διακυβέρνησης συνιστά ο Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς όπως διαμορφώνεται με βάση την ετήσια έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής», η οποία καθιερώθηκε πέρυσι.
Από τη φετινή μέτρηση προκύπτει ότι η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, των κυβερνήσεων και της κρατικής διοικητικής μηχανής παραμένει ολοκληρωτική. Ειδικότερα, από τους σαράντα οκτώ θεσμούς απ' όλες τις περιοχές της κοινωνικής ζωής που συνολικά μετρούνται στην έρευνα, τα πολιτικά κόμματα κατατάσσονται και πάλι στην τελευταία (48η) θέση. Οι κυβερνήσεις καταλαμβάνουν την προτελευταία (47η) θέση -έναντι της 42ης το 2007- και τα υπουργεία την 44η. Επίσης, η τηλεόραση δείχνει να αποδοκιμάζεται και φέτος κοινωνικά, αφού καταλαμβάνει μόλις την 42η θέση. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος πολιτικός θεσμός που εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι πολίτες, τοποθετώντας τον στην 3η θέση. Τις πρώτες θέσεις του δείκτη καταλαμβάνουν και φέτος η Πυροσβεστική και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι, σε σύγκριση με τη θετική εικόνα που κατέγραφαν αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων περιόδων, είναι πλέον εμφανής η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η κρίση στους θεσμούς επεκτείνεται και στο πεδίο της οικονομίας: Σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών-καταναλωτών παρουσιάζουν οι περισσότεροι κλάδοι επιχειρήσεων, καθώς στον Δείκτη υποχωρούν έξι από τους συνολικά οκτώ, με τη μεγαλύτερη δυσπιστία να εκδηλώνεται έναντι των εταιρειών τροφίμων. Επίσης, σε εξαιρετικά χαμηλή θέση (41η) κατατάσσονται οι τράπεζες.kathimerini.
Comments