οξυνση κοινωνικών προβλημάτων


Για "μία τεράστια κοινωνική έκρηξη, όπου πρωτοστατούν η νεολαία και οι μαθητές, που συγκλονίζει τη χώρα και θα γραφτεί στην ιστορία", έκανε λόγο ο κ.Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Κατήγγειλε τη μεν κυβέρνηση ότι κατηγόρησε το νεολαϊστικο κίνημα και χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς της αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον του, το ΠΑΣΟΚ ότι "λούφαξε" και το ΚΚΕ ότι υιοθέτησε τη γνωστή και δοκιμασμένη λογική για προβοκάτορες και εχθρούς του λαού.

Εκανε λόγο ακόμα για σενάρια σωτηρίας του συστήματος μέσα από συνταγές είτε συγκεβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ είτε ενός οικουμενικού υπουργού Οικονομικών, με την αριστερά στον κόσμο της και τη νεολαία στους καναπέδες. "Αυτά τα σχέδια συγκυβέρνησης δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, εμείς μπορούρε να τους ακυρώσουμε τα σχέδια", και πρόσθεσε ότι "την αριστερά που δεν θα τους ενοχλεί και θα είναι στον κόσμο της ίσως μπορούν να τη βρουν στον Περισσό, όχι όμως τη δική μας αριστερά των κινημάτων και των αγώνων".

Με τους κουκουλοφόρους και τη βία είμαστε απέναντι επεσήμανε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι "αυτό που ήθελαν ήταν να πάψουμε να συνομιλούμε με τους νέους και να αφήσουμε το μαθητικό κίνημα να εκφυλιστεί και να χάσει, να καταδικάσουμε σε ανυποληψία τους αγώνες της νέας γενιάς. Δεν τους κάναμε τη χάρη και είμαστε περήφανοι γι΄αυτό και τώρα και στα επόμενα χρόνια".

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είπε: "κ. Παυλόπουλε είναι πολλά τα μεμονωμένα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει πρόβλημα με τους ράμπο αστυνομικούς, με τη διείσδυση ακροδεξιών στοιχείων και την αντίληψη περί πραιτόρων στην αστυνομία. Εμείς δεν είμαστε σε αντίθεση με τους απλούς αστυνομικούς, αλλά με την ηγεσία τους και τις αντιλήψεις που θέλουν να μετατρέψουν τον απλό αστυνομικό σε πραίτορα και ράμπο με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικής νομιμότητας". Και έθεσε επιτακτικά το ερώτημα "ποιά ομάδα κρούσης της αστυνομίας φέρει κουκούλες και λοστούς".

Προέβλεψε για το επόμενο διάστημα όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης και διαμόρφωση από τις κυρίαρχες δυνάμεις ενός συγκρουσιακού κλίματος.

Έκανε αναφορά και στον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι "μεταφέρει τα κοινωνικά βάρη στα αδύναμα οικονομικά στρώματα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ανέλαβε μισή ευθύνη για το Βατοπαίδι και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "αυτή την ευθύνη δεν την ανέλαβε απευθυνόμενος στο λαό, αλλά στο κόμμα του εμφανιζόμενος ώς σωτήρας της Νέας Δημοκρατίας από την κατρακύλα".

Επίσης υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της, δεν θα αντέξει ούτε ένα φύσημα, ή κοινωνική ένταση" και κατέληξε λέγοντας ότι "εναλλακτική λύση δεν είναι η εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, δεν είναι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη να παλέψει γι' αυτό το στόχο με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με τα κοινωνικά και νεολαιϊστικα κινήματα.



Κείμενο συμπερασμάτων της ΚΠΕ

"Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να παραιτηθεί, για να βάλουμε φρένο στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, για να απορρίψουμε τον δικομματικό μονόδρομο και τα σημερινά αδιέξοδα, για να αναδειχθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς", επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο συμπερασμάτων της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.

Τη συγκεκριμένη προσθήκη καταψήφισαν δύο άτομα από την ανανεωτική πτέρυγα, ενώ οι υπόλοιποι της ανανεωτικής πτέρυγας ψήφισαν λευκό.

Ως προς τα άλλα θέματα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού θέτει ως στόχο του κόμματος για το επόμενο διάστημα τη "μετατροπή της συσσωρευμένης οργής σε οργανωμένη, μαζική και αποτελεσματική πολιτική πρακτική, με στόχο την κατάκτηση αυτονόητων δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας".

Εκτιμά ακόμα ότι η κυβέρνηση "ακολουθεί έναν πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία, δρόμο, με τη στρατηγική έντασης εναντίον της νέας γενιάς που επιλέγει", προσθέτοντας ότι "η αύξηση της καταστολής, οι συμψηφισμοί της δολοφονίας με τις καταστροφές και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί, ενεργοποιούν ακροδεξιά στοιχειά" και γι' αυτό καλεί σε επαγρύπνηση και εγρήγορση την αγωνιζόμενη νεολαία.

Ακόμα εκτιμά ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική δύναμη που χαλάει τα σχέδια για αυτοδυναμία, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται απειλή και από το ΚΚΕ, σε έναν ανούσιο αγώνα που δίνει μόνο του για τον πρωτοκαθεδρία στην Αριστερά. Θεωρεί δε τον σημαντικότερο λόγο που έχει στοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός "ότι δεν έχει συναινέσει σε μία συμφωνία σιωπής που επιχειρείται να επιβληθεί στο πολιτικό σύστημα για την καταδίκη της νέας γενιάς, προς όφελος της διατήρησης μιας θέσης στον πολιτικό χάρτη".

Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "χάθηκε πίσω από μία συστηματική κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης, κράτησε μία στάση αδιαφορίας ως και εχθρότητας απέναντι στην κινητοποίηση του κόσμου και θέλησε να εμφανιστεί ως εγγυητής της κοινωνικής γαλήνης, τάξης εφόσον επανέλθει στην εξουσία".

Τέλος για το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "είναι η πρώτη φορά που αριστερή πολιτική δύναμη αποφασίζει να συμπαραταχθεί με μία αναμενόμενη κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συκοφάντησης".

Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

«Συμπόρευση με τη σημερινή ηγεσία και πολιτική του ΚΚΕ δεν είναι δυνατή», τονίζει ο κ.Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" και θέτει τέλος στη συζήτηση για τη «μεγάλη αριστερά» με το ΚΚΕ, μετά τα τελευταία γεγονότα. Αναφερόμενος στο κίνημα των μαθητών το χαρακτηρίζει «επαναστατικό» και στη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Προσπάθησαν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Αν γινόταν κάτι πολύ κακό τις πρώτες μέρες, τότε θα 'ταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρξει θεμελιακό προγραμματικό πλαίσιο και τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει».

Στην ερώτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων", υπογραμμίζει ότι "εμείς δεν κολακεύουμε, προσπαθούμε να μην απογοητεύσουμε κανέναν.Εμείς δεν πρόκειται να γονατίσουμε στην κυβέρνηση".

Comments

lornion said…
This comment has been removed by the author.
lornion said…
καπηλεία στο όνομα των παιδιών του κόσμου. Στην άχρωμία των παιδιών επιχειρείται το στήσιμο μιας νέας κομματικής δύναμης με είδωλο τον ηγέτη της .Επικίνδυνα και θολά πράγματα σαν χρησιμοποιείται το πεζοδρόμιο η φωτιά και καταστροφή των δομών της αδυνάτου δημοκρατίας μας.Είναι εκβιαστική ανατροπή? Νομίζω να το διαλαλούν.

December 21, 2008 6:53 AM

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»