Υπόδικος... διορίζει γερουσιαστή /kathimerini


Ο Μπλαγκόγεβιτς όρισε στη θέση του Ομπάμα τον Ρ. Μπάρις, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Α.Ρ., Reuters

ΣΙΚΑΓΟ. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόις Ροντ Μπλαγκόγεβιτς προχώρησε την Τρίτη σε διορισμό νέου γερουσιαστή στην έδρα που αφήνει ο Μπαράκ Ομπάμα, αψηφώντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος του, σύμφωνα με τις οποίες επιχείρησε να βγάλει την έδρα σε πλειστηριασμό. Οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και ο εκλεγείς πρόεδρος δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν οποιονδήποτε διορισθέντα από τον Μπλαγκόγεβιτς, αλλά οι νομικοί αμφιβάλλουν αν μπορούν να αρνηθούν τον διορισμό. Η αξιοπιστία του Μπλαγκόγεβιτς υπέστη καθοριστικό πλήγμα μετά την αποκάλυψη ότι το FBI είχε καταγράψει συνομιλίες στις οποίες ο Μπλαγκόγεβιτς φερόταν να συζητάει για το πώς μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από την επιλογή γερουσιαστή.

Υστερα από το σκάνδαλο αυτό, και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του κυβερνήτη για σχεδιασμό απάτης και δωροληψίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Δημοκρατικών είχε αποφασίσει να μην αποδεχθεί οποιονδήποτε διορισθέντα από τον Μπλαγκόγεβιτς και να περιμένει τον διορισμό από τον αντικαταστάτη του.

Ομως, αντί να παραιτηθεί, ο κυβερνήτης παρέμεινε στη θέση του, αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία και προχώρησε και σε διορισμό γερουσιαστή. Με την επιλογή του, τον 71χρονο βετεράνο μαύρο πολιτικό Ρόλαντ Μπάρις, φάνηκε να προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του. Μετά την αποχώρηση του Ομπάμα, η αμερικανική Γερουσία αποτελείται από 100% λευκούς αντιπροσώπους και ο Μπάρις είναι ο μοναδικός μαύρος. «Παρακαλώ μην αφήσετε τους ισχυρισμούς που εκκρεμούν σε βάρος μου να βλάψουν αυτόν τον καλό και τίμιο άνδρα», είπε ο Μπλαγκόγεβιτς.

Ο βουλευτής στην τοπική Βουλή του Ιλινόις, Μπόμπι Ρας χαρακτήρισε τον Μπάρις «άξιο» υποψήφιο που δεν έχει «το παραμικρό στίγμα» στα 40 χρόνια που έχει υπάρξει δημόσιος λειτουργός στο Ιλινόις και είπε ότι το Κογκρέσο δεν θα θελήσει να μπλοκάρει έναν αξιόλογο μαύρο υποψήφιο. «Δεν νομίζω ότι οι γερουσιαστές θα ήθελαν να καταγραφεί ότι κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ο Ρας. Ο Μπάρις ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός εκλεγμένος αξιωματούχος σε πολιτειακό αξίωμα στο Ιλινόις, το 1978, ενώ το 1990 έγινε υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας.

«Είναι πραγματικά θλιβερό ότι παρά τις αιτήσεις και των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών ο κυβερνήτης Μπλαγκόγεβιτς έκανε το απερίσκεπτο βήμα να προχωρήσει σε διορισμό που επισκιάζεται από κατηγορίες», ανακοίνωσε ο έτερος Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ιλινόις, Ντικ Ντάμπιν, εκ μέρους των Δημοκρατικών γερουσιαστών. Ομως, χθεσινό άρθρο των New York Times επισημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές μπορούν να μπλοκάρουν έναν διορισμό αν ο διορισθείς πληροί τα τυπικά κριτήρια που προβλέπει το Σύνταγμα. «Νομίζω ότι το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στην υπόθεση Πάουελ το 1969 υποχρεώνουν τη Γερουσία να δεχθεί τον Μπάρις», εκτίμησε ο Αμπνερ Γκριν, καθηγητής Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φόρντχαμ. Το 1969, το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον διορισμό τού Ανταμ Κλέιτον Πάουελ, παρ’ όλο που κατηγορείτο για διαφθορά, εφόσον αυτός πληρούσε τις συνταγματικές προϋποθέσεις ηλικίας, υπηκοότητας και τόπου διαμονής.

«Να παραιτηθεί»

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη, χαρακτήρισε απογοητευτική την κίνηση του κυβερνήτη Μπλαγκόγεβιτς. «Ο Ρόλαντ Μπάρις είναι καλός άνθρωπος και άξιος δημόσιος λειτουργός, όμως οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος κατέστησαν σαφές, εδώ και πολλές εβδομάδες, ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν έναν διορισμό από έναν κυβερνήτη που κατηγορείται ότι προσπάθησε να πουλήσει την έδρα αυτή», είπε ο εκλεγείς πρόεδρος. «Συμφωνώ με την απόφασή τους και είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κυβερνήτης Μπλαγκόγεβιτς επέλεξε να την αγνοήσει».

Ο Ομπάμα κάλεσε τον κυβερνήτη να παραιτηθεί. «Η καλύτερη λύση θα ήταν να παραιτηθεί ο κυβερνήτης από το αξίωμά του και να επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας σύννομης διαδικασίας διαδοχής», είπε ο εκλεγείς πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με διαδικασίες «υπεράνω πάσης υποψίας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc