Δυσοίωνο το 2009 για την οικονομία του Καναδά

Αν και η οικονομία του Καναδά αποδείχθηκε προβληματική για το δεύτερο ήμισυ του 2008, το 2009 προβλέπεται περισσότερο δυσοίωνο καθώς οι Καναδοί θα γίνουν φτωχότεροι ενώ θα χαθούν ακόμη 200.000 θέσεις εργασίας με την βαθύτερη παγκόσμια κρίση. Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ομολόγησε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν αποκλείει την πιθανότητα η καναδική οικονομία υποστεί ύφεση μέχρι 10%.

«Ποτέ δεν έχω δει τέτοια αβεβαιότητα και είμαι πολύ ανήσυχος για την καναδική οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως τα κράτη, πρέπει να πάρουν μαθήματα από το μεγάλο κραχ του 1930.

Η Οτάβα και το Οντάριο ακολουθώντας τη γραμμή των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων του κόσμου ανακοίνωσαν πακέτο ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την προοπτική να αναδομηθεί συνολικά η αυτοκινητοβιομηχανία στη Βόρεια Αμερική.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Canadian Press Harris/Decima βρήκε πως 39% των Καναδών ευνοούν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας έστω κι αν η Οττάβα μπεί σε οικονομικό έλλειμμα. Οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν πως η Οττάβα δεν θάπρεπε να μείνει άπρακτη στον οικονομικό κατακλυσμό για να κρατήσει ισοζυγισμένο απολογισμό. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Nova Scotia προέβλεψε πως η οικονομία θα υποστεί πτώση 1,2% για το 2009. Μια μέρα αργότερα η Τράπεζα του Μοντρεάλ προέβλεψε πτώση 1,3%.

Πλέον, οι αναλυτές, περιμένουν πως το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα πέσει κατα 3% το 2009, μειώνοντας τα κέρδη της βιομηχανίας, τις εισπράξεις της κυβέρνησης και τους μισθούς των εργαζομένων. Οι τελευταίες προβλέψεις επικεντρώνονται στην απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία θα ανέβει απο το 6,3% στο 8% μέσα στο 2009.Αλλά η ανεργία δεν πρόκειται να αγγίξει την κρίση του 1980-81 οπότε είχε φτάσει στο 13% ή εκείνη των αρχών του 90 που βρισκόταν στα 10% με παράλληλη πτώση της αγοράς των ακινήτων και των λιανικών πωλήσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»