Επισκόπηση τύπου | 30.12.2008

«Ένδειξη απόγνωσης ο πόλεμος»

Κυρίαρχος ο πόλεμος στη Γάζα στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου σήμερα, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα σε μια γερμανική εφημερίδα.

«Εάν ο στόχος είναι όντως, αυτός που επαναλαμβάνει συνεχώς το Ισραήλ, δηλαδή η εξολόθρευση της Χαμάς, τότε η ισραηλινή αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσει πάλι την επώδυνη πραγματικότητα: διότι η ισχύς της Χαμάς και οι ριζοσπαστικές της θέσεις ενισχύονται όσο φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde και καταλήγει:

«Η διπλωματία δεν λειτουργεί πια, η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή φαντάζει σαν μικρομάγαζο, αν όχι σαν δούλος ενός κράτους που ακόμη έχει υπό την κατοχή του ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.

Έτσι οι δολοφονίες των ιστορικών ιδρυτών και των εκατοντάδων μαχητών της από τότε που άρχισε η 2η Ιντιφάντα δεν εμπόδισαν την Χαμάς το 2007 να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Ένδειξη απόγνωσης ο πόλεμος»

Στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και με τίτλο «Το τίμημα μιας εισβολής» ο Ισραηλινός Σλόμο Άμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών από το 1999 μέχρι το 2001 και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για την Ειρήνη Τολέδο, σε εμπεριστατωμένη ανάλυση της σημερινής ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης υπογραμμίζει:

«Έστω και αν είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα μιας διεθνούς καταδίκης και κατακραυγής, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι η εισβολή στη Γάζα θα συνιστούσε επιτυχία.

Θα ανέτρεπε το καθεστώς της Χαμάς;

Όχι. Ενδέχεται να κατέρρεε η κυβέρνηση του Ισμαήλ Χανίγια, αλλά η Χαμάς θα παρέμενε και σε αυτή την περίπτωση μια ισχυρή, παλαιστινιακή οργάνωση, που θα συσπείρωνε γύρω της ξανά πληθώρα Παλαιστινίων.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Ακόμη και σε περίπτωση που το Ισραήλ στάθμευε μόνιμες στρατιωτικές μονάδες στη Γάζα, ακόμη και τότε, η Χαμάς θα εκτόξευε ρουκέτες Κασάμ και θα ταπείνωνε τις κατοχικές δυνάμεις.

Τελικά, ανεξάρτητα με το πόσα θύματα θα γέμιζαν τα νεκροταφεία του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, θα έπρεπε πάλι το Ισραήλ να αποσυρθεί από την περιοχή και να επιδιώξει μια νέα εκεχειρία με την ίδια τη Χαμάς.»

«Ένδειξη της απόγνωσης στην οποία βρίσκεται η ισραηλινή ηγεσία είναι ο πόλεμος, διότι όλο και πιο πολύ και όλο πιο γρήγορα καταφεύγει στη χρήση βίας» σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger:

«Η υπέρμετρη κόπωση της ισραηλινής ηγεσίας προέρχεται από το γεγονός ότι συγκεκριμένοι ενδοϊσραηλινοί κύκλοι σαμποτάρουν την πολιτική της.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται η χώρα τη διεθνή βοήθεια και διαμεσολάβηση για να βγει από το αδιέξοδο και την κρίση που προκάλεσε η ίδια.»

«Ανασφάλεια και απογοήτευση»#b#

Τέλος με τίτλο «Μετά τις ταραχές κυριαρχεί ανασφάλεια και απογοήτευση» η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger δημοσιεύει ανταπόκριση του Γκέρντ Χέλερ για την Ελλάδα.

Το άρθρο αναδημοσιεύει δημοσκόπηση της Καθημερινής για το πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τους διάφορους θεσμούς:

«Οι ερωτηθέντες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 48 θεσμούς, από τη ΔΕΗ μέχρι την ΕΕ και τα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση κατέλαβε στη σκάλα εμπιστοσύνης την προτελευταία θέση και τα πολιτικά κόμματα την τελευταία. Το κοινοβούλιο κατέλαβε την 36η θέση.

Την πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων κατέχει πάντως η πυροσβεστική που καταξιώθηκε η δράση της στις ταραχές και τη δεύτερη θέση η μετεωρολογική υπηρεσία.

Τα πορίσματα της δημοσκόπησης δείχνουν μια ‘ανασφαλή, φοβική και συντηρητική κοινωνία’ υποστηρίζει ο πολιτολόγος Γεώργιος Πρεβελάκης καθηγητής στη Σορβόνη.

Ο καθηγητής διαπιστώνει ότι σύμφωνα με τα πορίσματα αυτής της δημοσκόπησης η ελληνική κοινωνία φαίνεται να επιστρέφει στον μικρόκοσμο του πατερναλισμού, όπου κυριαρχούν οι πατρικές φιγούρες, όπως αυτή του προέδρου της δημοκρατίας -που κατέλαβε την 4η θέση στη σκάλα εμπιστοσύνης- του στρατού που κατέλαβε την 7η θέση και της Ακαδημίας, που κατέλαβε την 5 θέση.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc