Επισκόπηση τύπου | 23.12.2008

DailyNet.de : «Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει στην τύχη τους παιδιά μετανάστες»

Συγκλονιστικό δημοσίευμα στην DailyNet.de, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch, και αφορά τα παιδιά μετανάστες στην Ελλάδα.

Ένα πραγματικά συγκλονιστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα DailyNet.de, Presseportal, για το πώς οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται συχνά στα παιδιά μετανάστες. Τα στοιχεία βασίζονται σε έκθεση της Human Rights Watch, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Και το άρθρο ξεκινάει: «Γύρω στα 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά - μετανάστες, τα οποία κατέφυγαν το 2008 στην Ελλάδα, πρέπει να αγωνιστούν να επιβιώσουν καθημερινά χωρίς καμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος. Παρόλο που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, αυτή παραμελεί τις υποχρεώσεις της για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Πολλά από αυτά προέρχονται από περιοχές που γίνονται πόλεμοι όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Ιράκ και χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία.»

 Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σε μια έκθεση 111 σελίδων, αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφεται η αθλιότητα στην οποία ζουν τα παιδιά, τα οποία από τότε που έφτασαν στην Ελλάδα προσπαθούν να επιβιώσουν. Η έκθεση της Human Rights Watch εξετάζει την κακομεταχείριση που υφίστανται τα παιδιά από τις ελληνικές αρχές όπως είναι η ακτοφυλακή, η αστυνομία και το λιμενικό. Οι ανήλικοι μετανάστες είναι θύματα βασανιστηρίων, εικονικών εκτελέσεων και ταπεινωτικής συμπεριφοράς με χτυπήματα και κλωτσιές. Η αστυνομία συλλαμβάνει τα παιδιά συστηματικά, ακόμα και ένα δεκάχρονο κορίτσι συνελήφθη. Οι ανήλικοι συλλαμβάνονται συχνά με ενήλικους με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.»

Και το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως όταν ασυνόδευτα παιδιά κάνουν αίτηση στην Ελλάδα για άσυλο υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Οι πιθανότητες τους να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες είναι ελάχιστες. Στην DailyNet.de αναφέρονται και ορισμένες χαρακτηριστικές μαρτυρίες παιδιών τις οποίες παραθέτουμε. Ο 16χρονος Ζαφάρ από το Αφγανιστάν διηγήθηκε στην Human Rights Watch πως αυτός και δυο άλλα παιδιά βασανίστηκαν από τέσσερις αστυνομικούς στην Πάτρα: «Με συνέλαβαν. Στην αρχή πέταξαν την τσάντα μου στη θάλασσα και μετά εμάς. Μας έβγαλαν από τη θάλασσα και άρχισαν να μας χτυπάνε. Με ξαναέριξαν στο νερό, με έπιασαν και με ξαναέδειραν».

Η 12χρονη Σαρζάντ επίσης από το Αφγανιστάν, έμεινε 11 ολόκληρες ημέρες σε ένα κρατητήριο στον Έβρο, χωρίς ούτε μια φορά να βγει έξω. Ιδού πως περιγράφει τις συνθήκες κράτησής της: «Δεν είχα κρεβάτι, μόνο μια κουβέρτα. Η κουβέρτα ήταν βρώμικη και γεμάτη ζιζάνια. Το βράδυ μας ‘έτρωγαν’ και δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Όλοι την ώρα έπρεπε να ξυστούμε.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο 15χρονος Αντίσα από τη Νιγηρία, αφού έκανε αίτηση για άσυλο οι αρχές τον εγκατέλειψαν. Η Human Rights Watch τον συνάντησε σε ένα πάρκο. Τους είπε: "Δεν έχω σπίτι. Κοιμάμαι στο δρόμο. Δεν μένω πουθενά. Συχνά κρυώνω. Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Ακόμα και στη μια ή δυο η ώρα το βράδυ ψάχνω ένα πάρκο για να κοιμηθώ."

Κατά τα άλλα οι υπόλοιπες αναφορές σήμερα στο γερμανικό τύπο για την Ελλάδα, όπως στην Welt και στη Frankfurterrunschau, αφορούν τις ειδήσεις για τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικής κλούβας, αλλά και την επιστροφή αεροπλάνου της Αεροφλότ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»