Προϋπολογισμός «ανάγκης» σε συνθήκες διεθνούς κρίσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 22/12/2008 12:29
Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου για τις συνεντεύξεις που έδωσε στο εξωτερικό σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα;». Ο κ. Παπανδρέου αντέκρουσε τις επιθέσεις, λέγοντας: «Τολμάτε να εγκαλείτε εμένα στην προσπάθειά μου να υπερασπιστώ την εικόνα της χώρας;». Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές.

Ψηφίστηκε χθες, στη Βουλή, από την κυβερνητική πλειοψηφία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος χαρακτηρίστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προϋπολογισμός ανάγκης, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνησή του επί πέντε ημέρες στη Βουλή, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός εξαντλεί κάθε περιθώριο που έχει η ελληνική οικονομία, με δεδομένη τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη να μη θυσιαστεί το μέλλον των επόμενων γενεών.


Χαρακτήρισε το 2009 μια δύσκολη χρονιά, που αποτελεί δοκιμασία και ανηφορικό δρόμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες. «Ο προϋπολογισμός οφείλει να ισορροπεί ανάμεσα στις ανάγκες του παρόντος και στις υποχρεώσεις του μέλλοντος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε και να θυσιάσουμε το μέλλον των νέων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι περνάμε σήμερα ώρες ευθύνης και παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας. «Τίποτε δεν είναι το ίδιο με το χθες. Το μόνο βέβαιο στην παγκόσμια οικονομία είναι η αβεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παιχνίδια ιδιοτέλειας

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αδιαφορεί για την πραγματικότητα και ότι, με τη στάση της, βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου, παίζοντας παιχνίδια ιδιοτέλειας. «Οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου σε μια δύσκολη καμπή», ανέφερε, καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ξύλινο καταγγελτικό λόγο, που περιέχει ψέματα και ανέξοδες υποσχέσεις, οι οποίες όμως δεν δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του τόπου και παράλληλα αποδεικνύει την τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητά της. «Η ανευθυνότητα των εκφραστών τού χθες είναι συνταγή οικονομικής αποτυχίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου για τις συνεντεύξεις που έδωσε στο εξωτερικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα; Κανένας δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αναμεταδότη καταστροφικών συνθημάτων. Δυσφημείτε, κ. Παπανδρέου, την πατρίδα για μικροκομματικές σκοπιμότητες και η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη». Αναφέρθηκε, όμως, παράλληλα και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας υποβολιμαίες και κακόβουλες τις αναφορές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Επιπλέον, διέψευσε τα σενάρια περί μεγάλης συγκυβέρνησης της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι εκείνη που τα διαδίδει. Οι σεναριογράφοι της μεγάλης συγκυβέρνησης δίπλα σας κάθονται για μεγάλη συγκυβέρνηση, είμαστε δυνατοί και κάνουμε τη δουλειά μας. Αναφερόμενος δε στην κοινωνική αναταραχή των τελευταίων ημερών, επισήμανε τις ευθύνες όλων των παρατάξεων, λέγοντας ότι η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της εργασίας αφορούν όλα τα κόμματα.

«Απαιτείται σύνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι ανεύθυνοι λαϊκισμοί, που εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και τα όνειρα των νέων», σημείωσε. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Ζητώ την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ζητώ ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ναι στην υπευθυνότητα, ναι στην προοπτική».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου


Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε εκκωφαντική τη δημοσιονομική αποτυχία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι και ο φετινός προϋπολογισμός είναι μέρος της κρίσης αξιοπιστίας που πλήττει τη χώρα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «με την επικίνδυνη, πελατειακή οικονομική πολιτική που ασκεί, ουσιαστικά υπονομεύει την ανεξαρτησία της χώρας», απαντώντας μάλιστα με αυτό τον τρόπο στα σενάρια που διακινούνται περί υπονόμευσης της κυβέρνησης από ξένες δυνάμεις.

Περαιτέρω, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κατάφερε το ακατόρθωτο, αφού «για πρώτη φορά αμφισβητείται η ικανότητα της χώρας και των θεσμών να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα: την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το πιο επικίνδυνο είναι πως η κυβέρνηση «προσπαθεί εναγωνίως να βρει άλλοθι» για αυτή την αποτυχία της και να παρατείνει τη ζωή της με απαράδεκτες κατηγορίες, που πολώνουν και διχάζουν την πολιτική ζωή, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. «Για την οικονομία φταίει το ΠΑΣΟΚ και για την κρίση των θεσμών η υπονόμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι απαράδεκτα άλλοθι για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο», ανέφερε.

Διέψευσε δε κατηγορηματικά τα σενάρια περί συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία, όπως είπε, εξυφαίνονται στο παρασκήνιο από εξωθεσμικά κέντρα, που φοβούνται την κυβερνητική αλλαγή και επιθυμούν να βάλουν τη βούληση του λαού στην άκρη. «Είναι ανάγκη να προσφύγουμε στο λαό. Οσοι ψάχνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ και χέρι βοηθείας, δεν θα το βρουν στο ΠΑΣΟΚ. Ψάξτε αλλού. Πέντε χρόνια της Ν.Δ. στην εξουσία ήταν αρκετά για να δείξουν ότι δεν έχουμε τίποτε κοινό μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αντέκρουσε, παράλληλα, τις επιθέσεις τις οποίες δέχτηκε από την κυβέρνηση, σχετικά με τις συνεντεύξεις που έδωσε σε Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ελεος, τολμάτε να εγκαλείτε εμένα στην προσπάθειά μου να υπερασπιστώ την εικόνα της χώρας και να καταδείξω ότι άλλο η ελληνική κυβέρνηση και άλλο η Ελλάδα». Κλείνοντας, μάλιστα, την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ξεκάθαρη εντολή στο ΠΑΣΟΚ, για να χειριστεί τα αδιέξοδα που προκάλεσε η Ν.Δ.

Η κα Αλ. Παπαρήγα


Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, διαχώρισε το «κατηγορώ» που απευθύνει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2009, από τις αιτιάσεις που ακούγονται από τον ΣΕΒ και από άλλες πολιτικές παρατάξεις, ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό έργο, αφού δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει κυβερνητικό έργο και είναι βαθύτατα αντιλαϊκό, αυτή κυβέρνηση προχώρησε με ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού προϋπολογισμού είναι ίδια με εκείνα των προηγούμενων προϋπολογισμών.

«Το δικό μας 'κατηγορώ' στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έκανε καμία παρέκκλιση από το πρόγραμμά της προς όφελος του λαού και δεν παρεξέκλινε από την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Οι πρόνοιες της κυβέρνησης σε σχέση με την κρίση αφορούν κυρίως τη διαιώνιση του κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

Η κα Παπαρήγα εξαπέλυσε, όμως, νέα επίθεση από το βήμα της Βουλής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί γελοιοποίηση και εκχυδαϊσμό της λαϊκής εξέγερσης να χαρακτηρίζονται έτσι τα σημερινά γεγονότα. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η προτροπή της «να πάψουν ορισμένοι να μιλούν για εξέγερση». «Με την πραγματική λαϊκή εξέγερση, δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι. Γιατί να καταστρέψει τράπεζες και επιχειρήσεις η λαϊκή εξέγερση;», διερωτήθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί χυδαία γελοιοποίηση και όχι λαϊκό κίνημα και σημειώνοντας ότι ένα πραγματικό λαϊκό κίνημα είναι εκείνο που έχει καθαρή γραμμή κατά των μονοπωλίων.

Ο κ. Αλ. Αλαβάνος


Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα αίτια της «κοινωνικής έκρηξης» αλλά και στις αιτιάσεις που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων». Υποστήριξε ότι η έκρηξη δεν είναι άσχετη με κοινωνικά αίτια, αλλά αντίθετα αυτή ανέδειξε το αδιέξοδο που ζουν τα νέα παιδιά και οι οικογένειές τους.

«Η βία γεννάται από τις κυβερνητικές επιλογές εκεί που υπάρχει φτώχεια, παρακμή και αποκλεισμοί. Η βία γεννάται συνεχώς από το σύστημα και προκαλείται από την αστυνομία», ανέφερε. Ως προς την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για πρωτοφανή επίθεση και «στημένο παιχνίδι» από πλευράς της κυβέρνησης, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. «Ακούσαμε την κα Μπακογιάννη να χρησιμοποιεί τις ίδιες εκφράσεις με την κα Παπαρήγα, ότι δηλαδή χαϊδεύουμε τα αφτιά. Ακούμε από τη Ν.Δ. ότι είμαστε οπορτουνιστές και από το ΚΚΕ ότι είμαστε καιροσκόποι, δηλαδή το ίδιο στα ελληνικά. Ακούμε τον κ. Καρατζαφέρη να επικροτεί τη στάση της κας Παπαρήγα και παράλληλα να προτείνει να γίνει ιδιώνυμο η κουκούλα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στη βία. «Αμφισβητούμε το σύστημα, ελπίζοντας ότι θα ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε όμως και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συμμαχία προσχώρησε εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ, με τις τελευταίες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται ομάδων βίας. Προκάλεσε, μάλιστα, τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυτές τις δηλώσεις.

«Δεχόμαστε την πίεση όλου του συστήματος, προκειμένου να άρουμε τη στήριξή μας στην έκρηξη της νεολαίας. Δεν πρόκειται να μας κινήσετε ούτε ένα χιλιοστό. Δεν θα γίνουμε εισαγγελείς, δεν θα φοβηθούμε τον πρωθυπουργό, τη Ν.Δ. και όσους συντάχτηκαν μαζί τους. Δεν θα υπολογίσουμε το κόστος, δεν θα φοβηθούμε καμία δημοσκόπηση, δεν θα υποταχτούμε στα κανάλια και δεν πρόκειται να δώσουμε πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης σε κανέναν», κατέληξε σε οξύ τόνο ο κ. Αλαβάνος.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση απαξιωμένη στην κοινή γνώμη, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο «ναδίρ» του και απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της Ν.Δ., ρωτώντας τους γιατί σιωπούν μπροστά στα σκάνδαλα του τελευταίου έτους.

«Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και είναι επικίνδυνη», ισχυρίστηκε ο κ. Καρατζαφέρης, με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και υπογράμμισε ότι μόνο αν σταματήσουν οι φωτιές θα μπορέσει να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Πρότεινε, παράλληλα, να μετατραπεί η κουκούλα σε ιδιώνυμο αδίκημα, να συγκροτηθούν ειδικά δικαστήρια για τους «κουκουλοφόρους» και σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την άρση του πανεπιστημιακού άσυλου.

«Να ανατάξουμε το κύρος της αστυνομίας, το οποίο απαξιώθηκε εντελώς. Η πράξη ενός αστυνομικού δεν είναι έργο της αστυνομίας», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επιβάλει το νόμο. «Εχουμε δημοκρατία σήμερα στα Εξάρχεια, το Ζεφύρι και τα Ζωνιανά, κύριοι της κυβέρνησης;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και χαρακτήρισε παλικαρίσια τη στάση της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που περιέγραψε το ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή των καταστροφών

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»