Το θέμα της ημέρας | 30.12.2008

Απελπιστική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

360 νεκροί και περισσότεροι από 1700 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως καταγγέλλουν τα ΗΕ η κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική

Στην περιοχή επικρατεί η απόλυτη καταστροφή και το χάος μεταδίδει από τη Γάζα η συνεργάτης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unwar) Σουζάνε Λόιενμπεργκερ, η οποία μίλησε νωρίτερα στην γερμανική κρατική τηλεόραση.

«Το απόλυτο χάος»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Εμείς έχουμε ΄την τύχη΄ ότι βρισκόμαστε στα κτίρια των ΗΕ τα οποία φυσικά δεν γίνονται στόχος. Υπάρχουν βέβαια μικρές υλικές ζημιές εξαιτίας των βομβαρδισμών σε γειτονικά κτίρια. Οι άνθρωποι φοβούνται, είναι ανασφαλείς γιατί δεν γνωρίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Το είδαμε και την τελευταία νύχτα. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα και διήρκεσαν μια ώρα. Ανάμεσα στους στόχους βρέθηκαν κυβερνητικά κτίρια, το πανεπιστήμιο, ένα τζαμί. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, πολλοί έχουν τραυματισθεί».

Η συνεργάτης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα νοσοκομεία της περιοχής. Στην ερώτηση τι είναι αυτό που λείπει περισσότερα η απάντηση είναι πολύ απλή: τα πάντα, όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Λείπουν τα πάντα»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Πραγματικά λείπουν τα πάντα κυρίως όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι καταστροφική. Το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν ήταν άλλωστε σε θέση να ανταποκριθεί ούτε και πριν τις επιθέσεις. Λείπουν φάρμακα, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα. Δεν υπάρχουν δυνατότητες μεταφοράς των βαριά τραυματισμένων. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, αλλά ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μικρός.

Νωρίτερα σήμερα σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εμβόλισε το πλοιάριο Dignity που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Πώς μπορεί κάποιος να εργαστεί υπό τις δραματικές αυτές συνθήκες, ρωτήθηκε η κ. Λόιενμπεργκερ;

«Χρειαζόμαστε βοήθεια»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε αναβάλει μεγάλο μέρος του προγράμματός μας. Το εκπαιδευτικό για παράδειγμα, είναι αδύνατο να στείλεις τα παιδιά στο σχολείο υπό τις παρούσες συνθήκες. Έχουμε συνεργάτες που εργάζονται έξω στους δρόμους, αλλά υπάρχουν άλλοι που πρέπει να κάθονται στο γραφείο για να συντονίζουν τη βοήθεια. Ωστόσο χωρίς τους ανθρώπους μας που βρίσκονται στους δρόμους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Είναι εκείνοι που φροντίζουν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Αλλά μέχρι στιγμής τα αγαθά που καταφθάνουν στη Λωρίδα της Γάζας είναι ελάχιστα. Χρειαζόμαστε περισσότερα. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα».

Ο νεότερος απολογισμός από τις ισραηλινές επιδρομές, που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, δείχνει 360 Παλαιστίνιοι νεκρούς και 1700 τραυματίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, Κρίστοφερ Γκίνες, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 57, ανάμεσά τους και 21 παιδιά.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»