Tι γραφει ο ξενος Tυπος

INTERNATIONAL HERALB TRIBUNE

Φθοροποιός

Για τις ΗΠΑ, η αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή είναι αναγκαία και φθοροποιός. Aναγκαία, επειδή η διαπάλη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους έχει σοβαρές επιπτώσεις στα αμερικανικά συμφέροντα και επειδή η ασφάλεια του Ισραήλ ενδιαφέρει την αμερικανική κοινή γνώμη. Φθοροποιός, επειδή έχει σοβαρές δυσκολίες. Το τίμημα της δέσμευσης είναι υψηλό, οι πιθανότητες λύσης είναι μισές-μισές και όλες οι προσεγγίσεις φέρουν σημαντικό πολιτικό ρίσκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει τιτάνιο έργο. Πρέπει να αναπτύξει ειρηνευτική στρατηγική, μέσω της οποίας θα κόψει τις γέφυρες με το παρελθόν. Μια στρατηγική που θα είναι πολιτικά ανεκτή και θα προσφέρει πραγματική ελπίδα.

THE GUARDIAN

Ευάλωτοι

Στη δεκαετία του ’90, η πλειοψηφία των ανέργων είχε ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας και ενημέρωσης ως προς τα εργασιακά. Σήμερα, σημαντικός αριθμός εργαζομένων δεν απολαμβάνει αυτά τα στοιχειώδη προνόμια. Από την ύφεση και μετά, η φύση της εργασίας άλλαξε. To 2% του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε δεινή θέση. Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, το μόνο που θα τους συμβεί είναι να φιγουράρουν στους δείκτες της στατιστικής υπηρεσίας.

Στη Βρετανία ισχύει η ευέλικτη αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση την περιγράφει με θετικά λόγια. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, αισθάνονται ευάλωτοι.

THE DAILY STAR

Δεν εκλήθη

Τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Μπους, μια νέα πολυπολική αμερικανική στρατηγική για το Ιράν αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Μένει να φανεί κατά πόσον οι Ιρανοί θα προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο εργασίας, που εκτιμάται ότι δεν θα έχει τα στοιχεία της μονομερούς αντιμετώπισης του παρελθόντος. Προ ημερών, για πρώτη φορά, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τα αραβικά κράτη να συμμετάσχουν σε συνάντηση με αντικείμενο το Ιράν και την περιφερειακή ασφάλεια. Στόχος της συνάντησης ήταν να δοθούν διαβεβαιώσεις προς τους Αραβες ότι η Δύση θα συνεχίσει την προσπάθεια περιορισμού των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Ομως, η Τεχεράνη δεν εκλήθη στη συνάντηση!

DW

Πολιτική ευθύνη

Η Γερμανία υπήρξε από τους λίγους παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ στο θέμα της εισβολής στο Ιράκ. Το Βερολίνο έχει επικριθεί για το γεγονός ότι ενεπλάκη στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλάμ. Υπήρξαν, επίσης, καταγγελίες που ήθελαν τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να γνωρίζουν τα περί απαγωγών της CIA. Πρόσφατα, Aμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν στις γερμανικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, το 2003. Πολιτικά υπεύθυνος γι’ αυτές επί καγκελαρίας Σρέντερ ήταν ο σημερινός ΥΠΕΞ Φ. Στάινμαγιερ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών για παροχή βοήθειας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. /kathimerini.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»