ολοι ενατίον όλων και στη μέση κινητοποιήσεις./Ναυτεμπορική

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνονται με την έναρξη της νέας χρονιάς, όπως προκύπτει από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και των Πανεπιστημιακών.

Το πρώτο συλλαλητήριο του 2009 προγραμματίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, για τις 9 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των καταλήψεων από το συντονιστικό των μαθητών.

H χθεσινή Παρασκευή, πάντως, με την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και τη συναυλία στα Προπύλαια εξελίχθηκε ειρηνικά, με εξαίρεση την επίθεση με βόμβες μολότοφ, από ομάδα 20 ατόμων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της οδού Σίνα.

Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με τον πυροβολισμό εναντίον του 16χρονου μαθητή στο Περιστέρι, ο οποίος πήρε χθες εξιτήριο απ' το νοσοκομείο, καθώς και η αβεβαιότητα των επόμενων ημερών, εξακολουθούν να δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα.

Φτωχή σε... φωτιές ήταν η χθεσινή ημέρα καθώς βόμβες μολότοφ χρησιμοποιήθηκαν μόνο στην επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Έτσι, η πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε, με δριμεία επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίον, με αφορμή τις συνεντεύξεις του σε ξένα έντυπα, κατηγόρησε για «βουλιμία εξουσίας», και κατά της νεολαίαςΠΑΣΟΚ επειδή τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ευχαριστεί αντί να εγκαλεί τον Γ. Παπανδρέου, για την προσπάθειά του να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκαλεί στη διεθνή κοινή γνώμη το συνεχιζόμενο χάος στην Αθήνα, ενώ υποστήριξε ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των ειρηνικών μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Κατά τα άλλα, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αρχίσει διάλογο με τους μαθητές και τους φοιτητές, ενώ το ΚΚΕ με αφορμή τους «κουκουλοφόρους», επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ (για διγλωσσία), στον ΣΥΡΙΖΑ (ότι τους χαϊδεύει) και στην κυβέρνηση (ότι τους χρησιμοποιεί).

Βερελής

Σε αυτό το σκηνικό, μια δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Χρ. Βερελή -για υπερκομματικό υπουργό Οικονομίας, ενδεχόμενο που ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας»- ήρθε να αναθερμάνει τις υποψίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ετοιμάζεται συνοικέσιο» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΙΝΑ ΛΑΜΨΑ

Το ΠΑΣΟΚ στο στόχαστρο της Ν.Δ. για υποκίνηση κινητοποιήσεων

Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις συνεντεύξεις του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και την ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που «καλεί όλους σε συνέχιση των κινητοποιήσεων».

«Περιμένουμε το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ να καταδικάσει, να πάρει αποστάσεις από τη χθεσινή κατάπτυστη δήλωση της Νεολαίας του, η οποία δεν είναι μια οποιαδήποτε Νεολαία. Είναι Νεολαία την οποία είχαν διαλύσει ο κ. Παπανδρέου και η δική του ηγετική ομάδα για να την ξαναοργανώσουν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, νομίζει πως βρήκε την 'κατάλληλη ευκαιρία' για να κατασυκοφαντήσει τη χώρα του, την ίδια του τη χώρα, για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.

Αναφέρθηκε σε φορολογικά θέματα και κάπου λέει σε μια συνέντευξη ότι η σημερινή κυβέρνηση αύξησε τους φόρους. Ξεχνάει προφανώς ότι οι δικές του οι κυβερνήσεις επέβαλαν 80 καινούργιους φόρους. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά και εξακολουθεί να μειώνει σημαντικά τον κεντρικό φόρο εισοδήματος, που αφορά στα μεσαία εισοδήματα», είπε ο κ. Ε. Αντώναρος, αναφερόμενος στις συνεντεύξεις.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Αναφέρει σε μια συνέντευξη ότι έχει στόχο το σεβασμό των περιθωριοποιημένων. Θα ήθελα να μας εξηγήσει τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου. Ξέρει κάτι που δεν μας το λέει; Και γιατί δεν κάνει μια σαφή διάκριση ανάμεσα στους μαθητές, στους νέους που έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και το κάνουν και σε εκείνα τα στοιχεία που είχαν χθες το απύθμενο θράσος να κάψουν, να πυρπολήσουν το εθνικό σύμβολο, την ελληνική σημαία;».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας για την ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «αναφέρεται σε ειρηνικές κινητοποιήσεις και καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο, όπως κάνουμε όλοι μας, όλες τις ακραίες μορφές».

Για τις συνεντεύξεις του κ. Γ. Παπανδρέου και τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «τα αδιέξοδα είναι τόσο μεγάλα, που εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ, τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, μας λέει ότι δεν καταδικάζουμε αρκετά τα επεισόδια. Σε λίγο θα μας ζητήσουν και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Αντί η κυβέρνηση να ευχαριστεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έρχεται σήμερα και τον εγκαλεί».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Ε. Αντώναρο να συνεχίσει να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «βουλιμία για την εξουσία», γιατί «οι πολίτες έχουν καταλάβει πολύ καλά ποιοι είναι βουλιμικοί και ποιοι είναι αυτοί που αγκιστρώνονται στην εξουσία».

Κριτική από το ΚΚΕ

Κριτική στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου για τα πρόσφατα επεισόδια, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία στο θέμα των κουκουλοφόρων, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τους στηρίζει για λόγους ψηφοθηρίας.

Αλ. Παπαρήγα: Αντιλαϊκές πολιτικές για τους κουκουλοφόρους.

Μάλιστα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «επικίνδυνη θέση», επειδή υποστηρίζει ότι χτυπούν και πυροβολούν τη νεολαία επειδή ακριβώς είναι νέοι: «αυτό είναι μία επικίνδυνη θέση, δεν είναι πολιτική τοποθέτηση, είναι ψηφοθηρία», είπε.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε τους κουκουλοφόρους «πυρήνα των σχέσεων με την επίσημη ή ανεπίσημη κρατική καταστολή» και τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αριστερισμό.

Αλαβάνος με πρυτάνεις

Να εγκαταλείψει τη στρατηγική της έντασης και να πάρει κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως να συναντηθεί με εκπροσώπους των 15μελών των μαθητών και των φοιτητικών συλλόγων, κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό -μετά από συνάντηση που είχε με την πρυτανεία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου-ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, επίσης, τον κ.Καραμανλή να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με τα ζητήματα τα οποία θέτουν οι μαθητές και οι φοιτητές.

«Πέρα απ' αυτά, με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις συζητήσαμε και την πρόθεσή τους να προτείνουν λύσεις σχετικά με το πρόβλημα των ΤΕΙ και των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους αποφοίτους των ΤΕΙ και στους αποφοίτους των Πολυτεχνείων», είπε. «Διαπιστώσαμε ότι έχουν διαμορφώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που μπορεί να αποτελέσει μια βάση συζήτησης για επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»