Η Ευρώπη ανησυχεί για την Ελλάδα

 

Προάγγελος πανευρωπαϊκής εξέγερσης κατά της ανεργίας και της ανασφάλειας; Οι ευρωβουλευτές για τις ταραχές στην Ελλάδα

Οι ταραχές στην Ελλάδα προκαλούν αίσθηση στην Ευρώπη. Ο διεθνής Τύπος αφιερώνει πρωτοσέλιδα στις κινητοποιήσεις και κάνει λόγο για το ξέσπασμα μιας ολόκληρης γενιάς που διαμαρτύρεται για την ανεργία και την αναξιοκρατία. Πολλοί φοβούνται ότι οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αποτελούν προάγγελο μίας πανευρωπαϊκής εξέγερσης των νέων κατά της ανεργίας και της ανασφάλειας. Ο ευρωβουλευτής του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος Ρομπέρτο Μουσάκκιο υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα:  

 

«Στην Ιταλία η κατάσταση είναι παρόμοια. Πολλοί νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον. ΄Οπως και στην Ελλάδα, οι νέοι κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την ανεργία. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εθνικές λύσεις για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Χρειαζόμαστε μία νέα πανευρωπαϊκή πολιτική»

 

Παρόμοιες ταραχές και στη Δανία

 

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στη Ρώμη. Διαδηλωτές κρατούν τη φωτογραφία του Αλέξη Γρηγορόπουλου Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στη Ρώμη. Διαδηλωτές κρατούν τη φωτογραφία του Αλέξη ΓρηγορόπουλουΑπό την άλλη άκρη της Ευρώπης προέρχεται η Δανέζα ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Κρίστελ Σκάλντεμοζε. Πολιτικοποιήθηκε στη σοσιαλδημοκρατική νεολαία, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός με ομάδες νέων και σήμερα είναι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου. Υποστηρίζει ότι ακόμα και στη μακρινή Δανία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα:

 

«Νομίζω ότι οι Δανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα γεγονότα στην Ελλάδα. ΄Αλλωστε η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και εμείς στη Δανία έχουμε ζήσει παρόμοιες ταραχές στο παρελθόν. Στη δική μας περίπτωση μπορεί τα κίνητρα να ήταν διαφορετικά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο».

 

Βαρβιτσιώτης: «Ο πολιτικός κόσμος έχει αποτύχει»

 

Οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα οδήγησαν πολλούς ΄Ελληνες ευρωβουλευτές σε προ ημερησίας διατάξεως παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκφράζει την κριτική, αλλά και την αυτοκριτική του:

 

Κεριά γύρω από τη φωτογραφία του Αλέξη, έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια της Βουλγαρίας Κεριά γύρω από τη φωτογραφία του Αλέξη, έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια της Βουλγαρίας«΄Ηταν ένα ξεσήκωμα της νεολαίας που βλέπει μπροστά της μόνο μαύρα. Δε βλέπει μέλλον, δε βλέπει όραμα, δεν έχει καμιά ελπίδα. Και βεβαίως είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ απεδείχθη ότι όλοι μας έχουμε αποτύχει, όλος ο πολιτικός κόσμος. ΄Εχει αποτύχει εις το να κάνει ένα κράτος. Πρέπει να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις. Τί είδους αστυνομία θέλουμε; Το άσυλο θα εξακολουθήσει να είναι έτσι όπως είναι σήμερα;»

 

Η ευρωβουλευτής Κρίστελ Σκάλντεμοζε επισημαίνει ότι και στη Δανία εκδηλώνεται αδιαφορία ή ακόμα και βίαιη αντίδραση των νέων απέναντι στην πολιτική. Και υποστηρίζει ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να προσεγγίσουν τους νέους.

 

«Πρέπει να ακούσουμε τους νέους»

 

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρέπει να ακούσουμε τους νέους ανθρώπους, να ακούσουμε τις επιθυμίες τους, να δούμε ποιά κοινωνία ονειρεύονται. ΄Οταν οι νέοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εισακουστούν μέσω της πολιτικής ή των μέσων ενημέρωσης, τότε βγαίνουν στους δρόμους και μερικές φορές καταφεύγουν στη βία. Προσωπικά δεν συμφωνώ, αλλά καταλαβαίνω ότι έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν. Φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Δανία»    

 

Διαμαρτυρίες και έξω από το ελληνικό προξενείο της Κων/πολης Διαμαρτυρίες και έξω από το ελληνικό προξενείο της Κων/ποληςΣτην Ιταλία η αποκαλούμενη «γενιά των 1.000 ευρώ» βιώνει τα ίδια προβλήματα με τη νεοελληνική «γενιά των 700 ευρώ». Το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα συμμετείχε στις διαδηλώσεις μπροστά στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης. Ρωτάμε τον ευρωβουλευτή του κόμματος Ρομπέρτο Μουσάκκιο αν θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις συμπαράστασης στους ΄Ελληνες διαδηλωτές.

 

«Ναι, θα συνεχιστούν. Δεν πρόκειται απλώς για συμπαράσταση. Βιώνουμε την ίδια κατάσταση. Οι νέοι άνθρωποι στην Ιταλία έχουν τα ίδια προβλήματα με τους νέους στην Ελλάδα. ΄Αλλωστε πολλοί από εμάς συμμετέχουμε στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά κινήματα της εποχής μας».

 

Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου

 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc